Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ledarskribenterna: De kan ersätta Strandhäll

Göran Greider, chefredaktör på socialdemokratiska Dala-Demokraten, om Annika Strandhälls avgång.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialminister Lena Hallengren lär ta över Strandhälls portfölj under en övergångstid, innan någon ny tar över.

Det stalltipset ger två av landets tyngsta S-märkta ledarskribenter.

Aftonbladets Anders Lindberg nämner nuvarande infrastrukturministern Tomas Eneroth som tänkbar efterträdare, med Göran Greider på Dala-Demokraten föreslår Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, tror att Strandhälls avgång lär vålla en del huvudbry för statsministern.

– Spontant skulle jag gissa att Hallengren blir ansvarig som socialminister för det är hennes departement. Sen skulle jag gissa att man tar ett mer erfaret statsråd för det är en viktig position. Det är svårt att hantera genom att bara plocka in utifrån, säger Lindberg.

– Man kan lyfta in en sådan som Tomas Eneroth som har stor kunskap. En ommöblering i regeringen är tänkbart men nu har man redan gjort det så det blir knepigt. Det kommer ta en tid för Löfven att reda ut det här.

Göran Greider föreslår Irene Wennemo

Göran Greider, chefredaktör för fristående socialdemokratiska Dala-Demokraten, tror att socialminister Lena Hallengren under en övergångstid kommer att sköta Strandhälls uppgifter. Men på sikt måste det bli en socialförsäkringsminister, menar han.

Hans eget spontana förslag är Irene Wennemo, generaldirektör för Medlingsinstitutet, som tidigare bland annat varit statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.

– Hon har en oerhört forskningsbaserad syn på de frågor hon har sysslat med. Det är i och för sig framför allt arbetsmarknadsfrågor, men där ingår ju pensionerna och även sjukförsäkring egentligen. Hon är väldigt bra i debatter och har djupa insikter. 

Annars tycker Göran Greider att det är svårt att komma på passande namn inom S, eftersom partiet enligt honom under lång tid har slarvat med socialförsäkringsfrågorna.

Daniel Färm.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Daniel Färm: Kan bli någon med facklig bakgrund 

Daniel Färm, chef på S-knutna tankesmedjan Tiden, tror att den nya socialförsäkringsministern kommer att vara en kvinna. 

– Jag tror att Stefan Löfven vill upprätthålla en jämn könsbalans inom regeringen.

Daniel Färm nämner de två nuvarande riksdagsledamöterna Helene Hellmark Knutsson (S) och Åsa Westlund (S). 

Helen Hellmark Knutsson var under förra mandatperioden minister för högre utbildning och forskning. 

– Man kan ju också tänka sig att man vill ha någon som har både facklig och politisk bakgrund, till exempel gruppledaren i riksdagen, Annelie Karlsson.

– Fackliga representanter kan vara aktuella. De LO-fackliga var kanske inte jättesugna på att ta arbetsmarknadsministerposten. Nu blev det ju en annan facklig, Eva Nordmark (från TCO, reds. anm) men om man tänker på LO-fackliga till den här posten kanske Therese Guovelin (förste vice ordförande LO) eller Tobias Baudin (ordförande Kommunal) är några exempel. 

Daniel Färm säger att det är en tung post som Annika Strandhäll nu lämnar. 

– Budgetmässigt är det en av de tyngsta posterna i regeringen och för Socialdemokraterna är det en en väldigt viktig del. 

– Det är just i socialförsäkringen och i skatterna två av de stora konfliktytorna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna ligger. 

Anna Dahlberg, politisk redaktör på liberala Expressen, tror att det finns tre olika kretsar som Stefan Löfven kan välja en efterträdare ur: riksdagsgruppen, fackliga organisationer eller om han väljer något av landets kommunalråd. 

– Men det skulle inte förvåna mig om han låter Lena Hallengren ta över Annika Strandhälls uppgifter och få ansvar för hela departementet. Han verkar ha stort förtroende för henne. 

Källor till Aftonbladet har nämnt Carina Ohlsson och Teresa Caravalho som tänkbara namn. Båda representerar Socialdemokraterna och sitter i socialförsäkringsutskottet. Fredrik Lundh Sammeli (S) nämns också. Han sitter i pensionsgruppen och var under förra mandatperioden ordförande i socialförsäkringsutskottet. 

Tobias Baudin, Kommunals ordförande, nämns också av Aftonbladets källor. Det gör även Emma Lennartsson, som var Stefan Löfvens statssekreterare fram tills 2017, då hon avgick efter Transportstyrelseskandalen. 


Annika Strandhäll avgår – efter sambons död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.