Ledarskribenter backar Bali: ”Att Bildt skulle vara så helig?”

M-riksdagsledamoten Hanif Bali petades från sina uppdrag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Carl Bildt (M) anklagades för att inte ha ”rätt om ett enda utrikespolitiska skeende någonsin”.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Hanif Bali petades från politiska uppdrag på grund av sin kritik mot tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt (M).

Nu ger ledarskribenterna sina åsikter i debatten.

– Bildt förtjänar kritik, och betydligt hårdare än den Bali uttryckte, menar Sakine Madon, politisk chefredaktör på liberala Upsala Nya Tidning.

I går petades den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali från sina uppdrag som suppleant i riksdagens EU-nämnd och arbetsmarknadsutskott. Detta efter en attack mot tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt (M).

En man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiska skeende någonsin”, skrev Hanif Bali på Twitter.

Utspelet ledde till krissamtal inom Moderaterna. Partiledaren Ulf Kristersson uppges vara ”extremt frustrerad” över situationen, som tvingat honom att ställa in ett tal i Halmstad.

– Han har han fått ställa in åtaganden och sitta på sitt hotellrum under dagen och hantera Hanif Bali. Ulf är extremt frustrerad över detta, säger en källa till Expressen.

En häftig debatt rasar om Moderaternas agerande gentemot Hanif Bali efter dennes kritik av Carl Bildt. Sakine Madon, politisk chefredaktör på liberala Upsala Nya Tidning, anser att Bali har gjort rätt i sak.

Sakine Madon är politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning.
Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ֖BERG EXPRESSEN

– Bildt förtjänar kritik, och betydligt hårdare än den Bali uttryckte. Tidigare Folkpartiledaren Per Ahlmark var en vass Bildtkritiker och ett föredöme i det avseendet, säger Sakine Madon. 

– Exempelvis när Turkiet toppade listan över länder med störst antal fängslade journalister i världen sa Bildt ogenerat i en TV4-intervju i slutet av 2013 att inga oliktänkande fängslas där. Den tidigare utrikesministerns ständiga förskönande av utvecklingen i Erdogans Turkiet har varit fascinerande att följa, säger hon.

”Att Bildt skulle vara så helig?”

Enligt Sakine Madon har Moderaterna agerat märkligt i hanteringen av Hanif Bali. Hon resonerar om varför det blev just attacken mot Carl Bildt som fick partiets tålamod med Bali att tryta.

– Det finns övertramp från Balis sida, som när han i somras spred en bild på busschauffören som bad med sin son. Även om inga ansikten syntes bör man respektera privatpersoners integritet. Men nu blir det i stället moderata krismöten efter hans kritik av Bildt, säger hon.

Kommer det här att påverka bilden av Moderaterna?

– Förmodligen inte mycket, tjafset mellan M-ledningen och Bali är knappast en nyhet. Men att Bildt skulle vara så helig? Det förstår nog bara moderater själva.

På Twitter uttalar flera politiska profiler sig om Balis kritik av Bildt. Robert Hannah, riksdagsledamot (L), är en av dem som håller med Sakine Madon.

Jag tycker man ska ta kritik mot partikamrater internt. Men om jag förstår det rätt: det är OK för moderater att öppet på sociala medier kritisera Fredrik Reinfeldt (som är partiets mest lyckade ledare i modern tid) men inte Carl Bildt (som gullade med Turkiet), skriver han på Twitter.

”Spattigt beteende”

Carolin Dahlman är politisk redaktör på liberala Kristianstadsbladet. Hon anser att Moderaterna agerar märkligt.

– Moderaterna uppvisar ett märkligt spattigt beteende i en tid när ett parti som vill leda borgerligheten måste agera resolut i betydligt viktigare frågor. Det skadar Moderaterna att försöka stoppa en kritiker som länge har varit modig och lyft angelägna frågor när andra inte har vågat, säger hon. 

Carolin Dahlman, politisk redaktör på Kristandstadsbladet.
Foto: KRISTIANSTADSBLADET

Enligt Carolin Dahlman gillar många M-väljare Hanif Bali och ser honom som en frisk fläkt. Hon avser främst de väljare som föredrar ”gammelmoderaterna”, alltså en tidigare partilinje som stod för låga skatter och ”ordning och reda”.

– Moderaterna borde vårda Bali i stället för att okritiskt hålla en expolitiker om ryggen så här. Det är verkligen inte bra för varumärket att tysta kritiska röster som inte talar i tillrättalagda lättuggade slogans eller följer partipiskan, säger Caroline Dahlman. 

– När jag tänker på Bali tänker jag ofrånkomligen på historien om barnet som ropade ”kejsaren är naken”. Moderaterna bör krishantera sig själva nu. Sverige behöver handlingskraftiga politiker i sakfrågor, säger hon.

”Inte direkt någon revolution”

Mikael Hermansson, politisk redaktör på moderata Borås Tidning, kallar Hanif Balis kritik mot Carl Bildt för ”svårsmält och lättviktig”.

– Balis kritik är svårsmält och lättviktig, inte minst med tanke på hur svepande den är. Rimligen kan man ställa sig frågande till en hel del av vad som hände under Bildts Balkan-år. Men när det gäller hans hållning vad avser Baltikum, EU, Ryssland, Nato och så vidare har jag inga som helst invändningar, säger Mikael Hermansson.

Han ifrågasätter varför Moderaterna har tillåtit Hanif Bali att förbli en partiprofil under en längre tid. Samtidigt tror han inte att gårdagens utspel kommer att leda till större effekter för partiet.

– Det innebär inte direkt någon revolution. Annat spelar större roll för bilden av dagens M. Om vägen till en bättre framtoning ska gå via ”moralisk uppryckning” torde det vara minst lika viktigt att skyndsamt ta itu med allt ifrån SD-samarbetande Skånemoderater till klimatforskningsförnekande riksdagsledamöter, säger han. 

Tidigare finansministern Anders Borg (M) gav sin syn i Di TV:s Börsmorgon. Han sade att Hanif Balis ursäkt bör räcka och att Moderaterna snabbt bör gå vidare.

– Det var dumt att ge sig på Carl Bildt, som jag har stor respekt för. Men samtidigt gör människor då och då misstag. Nu har han bett om ursäkt för detta och då tycker jag man kan nöja sig med det, säger Anders Borg.

– De får göra som kungen och vända blad och gå vidare, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.