Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ledarskribent gick till attack mot Janouch – fick dödshot

"Jag blir väldigt orolig så fort orden tryter mot en kvinnlig motståndare och man säger att hon är en hora eller slampa", säger ledarskribenten David Lindén.
Författaren Katerina Janouch. Foto: OLLE SPORRONG

Nerikes Allehandas ledarskribent David Lindén tog riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) i försvar efter författaren Katerina Janouchs Twitter-påhopp.

Då fylldes inkorgen med dödshot.

"Att Dinamarca och jag inte tycker sak för fem öre spelar ingen som helst roll", skriver Lindén i ett Facebookinlägg, som han även delat på sin Twitter, där han ger Janouch en känga för påhoppen på riksdagsledamoten. 

https://twitter.com/davidlinden1/status/897088422401236992

Han kallar det för "sexistisk mobbning" och anser att det hela är "osmakligt".

https://twitter.com/davidlinden1/status/897083576986030081

– Jag blir väldigt orolig så fort orden tryter mot en kvinnlig motståndare och man säger att hon är en hora eller slampa. Jag tog Dinamarca i försvar för jag tycker inte att man ska använda sexism som ett vapen även om man tycker illa om någons åsikter, säger Lindén.

Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V). Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

"Folk accepterar vidrigheten"

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Lindén fick ta emot ett flertal hotfulla meddelanden.

– Det var mycket det här "Du förtjänar att dö" och jag blev lite orolig och förde det till extern granskning. 

Men de kommentarer som väckte mest förundran hos Lindén var de som försvarade Janouchs påhopp på grund av Dinamarcas åsikter. 

– Folk accepterar vidrigheten bara för att man tycker illa om en annan människa.

https://twitter.com/davidlinden1/status/897188260845408256?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2F

Han har inte polisanmält hoten, utan lämnat dem åt en jurist för granskning.

– Den svenska polisen har tillräckligt att göra. 

Han säger att han dock är desto mer orolig för det svenska debattklimatet.

– Jag vill gärna ha ett gott och frejdigt debattklimat, men ingen ska porträtteras som lösaktig. Det är dags att någon sätter ner foten.

Janouch är polisanmäld

Författaren Katerina Janouchs påhopp var i form av ett Twitter-inlägg där hon lagt upp en bild av Rossana Dinamarca (V), när hon deltog på en manifestation på Medborgarplatsen i med rubriken: "Trappan mer effektiv än Tinder". Under måndagen har Katerina Janouch skrivit ett inlägg på sin blogg där hon menar att inlägget varit ett skämt.

I blogginlägget ifrågasätter hon Dinamarcas närvaro på manifestationen. Hon menar att Dinamarca kanske utnyttjar ensamkommande och jämför henne med Arbogakvinnan – Johanna Möller.

Under måndagen twittrade Katerina Janouch en ny bild på Rossana Dinamarca med en T-shirt med texten "Sveriges sexigaste politiker 2015". Med bilden publicerade Janouch en text om att hon inte förstår varför Dinamarca inte vill bli sexualiserad.

Dinamarca har nu polisanmält Janouch.

 

LÄS MER: Rosanna Dinamarca polisanmäler Katerina Janouch efter blogginlägg