HÖGST UPP FR V: DENHO ACAR, RIADH BOUHLAL, MEHDI SEYYED, DANIEL MAIORANA, ASHKAN ABEDI, GEOFREY KITUTU. LÄNGST NER FR V: AHAD ABADI, SÜYAR GÜRBÜZ, JIM TINNDAHN, HERISH "HERO" SALIM, KENT SJÖBLOM.
HÖGST UPP FR V: DENHO ACAR, RIADH BOUHLAL, MEHDI SEYYED, DANIEL MAIORANA, ASHKAN ABEDI, GEOFREY KITUTU. LÄNGST NER FR V: AHAD ABADI, SÜYAR GÜRBÜZ, JIM TINNDAHN, HERISH "HERO" SALIM, KENT SJÖBLOM.

Ledarna som styr gängen

Publicerad
Uppdaterad
De kriminella gängen förknippas med mord, våld och misshandel. Men de har också bombat åklagare, hotat myndigheter och korrumperat poliser.
Hjärnan bakom dåden, framförallt i de största gängen, är ofta gängens ledargestalt. De åker dock sällan fast eftersom de använder underhuggare som kan offras.
Om de åker fast fortsätter en del att styra från cellen, som Daniel Maiorana påstås göra med FFL.
Vissa gäng, bland annat Bandiods, godtar inte den lösningen utan låter gänget få en vikarierande ledare vilket har skett medan Mehdi Seyyed avtjänar sitt straff.
Expressen har i dag kartlagt gängen som hotar samhället och deras ledare.

Häktad i sin frånvaro

DENHO ”DANO” ACAR, 35
Gäng:
Original Gangsters president.
* Född i Turkiet men uppväxt i Göteborg.
Ledare för OG. Flydde till Turkiet 2006 efter anklagelser om att han skulle ha beordrat mordbranden på Café Vasa i Göteborg. Häktad i sin frånvaro för anstiftan till grov allmänfarlig ödeläggelse och mordförsök på Södermalm i Stockholm och grov utpressning och försök till grov utpressning i Strömstad och Åtvidaberg. Denho Acar har tidigare sagt till Expressen att han nekar till allt som han misstänks
för i Sverige.

Dömd för flera olika brott

RIADH BOUHLAL, 32
Gäng: Bandidos.
* Enligt rikskriminalpolisens underrättelsetjänst ska Bouhlal styra över Bandidos MC
i Göteborg – i väntan på att Mehdi Seyyed avtjänat sitt fängelsestraff. Tidigare dömd för bland annat grovt vapenbrott, vapenbrott, narkotikabrott och dopingbrott. Har i en dom förnekat att han är medlem i mc-gänget. Han står nu åtalad misstänkt för bland annat hot och våld mot tjänstemän vid ett ingripande. Enligt åtalet ska han ha skrikit:
– Jag har en lista över 30 piketpolisers hemadresser och tillgång till massor av vapen.

Misstänkt för bombdåd

MEHDI SEYYED, 33
Gäng: Bandidos, Göteborg.
* Ansågs länge vara
Bandidos ledare men medan han avtjänar långa fängelsestraff styr andra personer det kriminella gänget. Seyyed avtjänade ett straff på två år och sex månaders fängelse för att ha misshandlat en 23-årig medlem i Bandidos supportergrupp X-team när han åter greps – misstänkt för att ligga bakom de uppmärksammade bombdåden i Göteborg i september 2006. Han dömdes senare till sju års fängelse för anstiftan till bomdåden. Mest känd blev Seyyed när han dömdes för utpressningen mot krögarparet Garakoei.

Utpekad som maffialedare

DANIEL MAIORANA, 32
Gäng: FFL (Fucked for life).
* Avtjänar ett 13-årigt fängelsestraff för bland annat grovt rån, stöld och olaga hot men pekas fortfarande ut som ledargestalt för maffiaorganisationen FFL. Har fritagits från fängelset vid två tillfällen. FFL har pekats ut som ett av Sveriges farligaste gäng av länskriminalpolisen i Stockholm. Enligt polisen är organisationen ”livsfarlig” för att de är hänsynslösa när de gör sina kupper. De gör så stora, spektakulära attacker att risken för att oskyldiga ska skadas eller dödas blir överhängande.

Koppling till Brödraskapet

ASHKAN ABEDI, 25
Gäng: Kopplingar till Brödraskapet Wolfpack.
* Den yrkeskriminelle 25-årige Ashkan Abedi, dömdes i våras till 3,5 års fängelse för att ha adapterat en sprängladdning på åklagare Barbro Jönssons dörr. Hovrätten skärpte sedan domen till 4,5 år. Han har starka kopplingar till Brödraskapet där livstidsdömde Pasi Kopra, 35, pekas ut som ledare. Ashkan Abedi misstänks ha blivit tilldelad uppgiften att angripa Barbro Jönsson och rättsystemet.
Är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och vapenbrott.

Dömd till nio års fängelse

GEOFREY KITUTU, 34
Gäng: Original Gangsters.
* Utpekad som OG:s ledare i Sverige. Släpptes i början av året efter ett långt fängelsestraff. Häktades i augusti för bland annat grovt narkotikabrott och delgavs misstanke om anstiftan till bombattentatet på Södermalm. Det dömdes han inte för, men fick nio års fängelse för andra grova brott. Har tidigare dömts ett flertal gånger för grova narkotikabrott, vapenbrott och misshandel.

Kopplad till sprängdådet

AHAD ABADI, 26
Gäng: Kopplingar till Brödraskapet Wolfpack.
m Är kopplad till sprängdådet mot åklagare Barbro Jönsson genom teknisk bevisning. Han var samarbetsvillig med polisen och fick 3,5 års fängelse i både tingsrätt och hovrätt. Han hade svagare kopplingar till Brödraskapet än Ashkan och utsatte sig för stora risker genom att erkänna brottet. Han är sedan tidigare straffad för narkotikabrott och vapenbrott.

Beställde två bilbomber

SÜYAR GÜRBÜZ, 33
Gäng: Asir.
* Ledare för det kriminella gänget Asir. Dömdes i år till fyra års fängelse för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse efter att han beställt två bilbomber från Kroatien. Enligt åklagaren planerade han att ta livet
av två konkurrenter
i Bandidos och Tigrarna
– men Gürbüz friades från misstankarna om förberedelse till mord. Asirledaren som även tidigare dömts för grovt vapenbrott.

Högste ledaren i Europa

JIM TINNDAHN, 47
Gäng: Bandidos.
* Bandidos högst uppsatte ledare i Europa och Asien. Dömdes i december för ringa narkotikabrott, men friades från hälerimisstankar som uppstått efter att han tagit på sig uppdraget att ta rätt på tre stulna tävlingsmotorcyklar i Falkenberg och frakta dem till Helsingborg.

Dömd till två års fängelse

HERISH ”HERO” SALIM, 25
Gäng: Black Cobras.
* Nyligen utpekad som en av ledarna för relativt nyetablerade Black Cobras i Stockholm. Dömdes i oktober till två års fängelse för bland annat försök till utpressning och övergrepp i rättssak. Tidigare dömd för olaga hot, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Pekas ut som ny president

KENT SJÖBLOM, 44
Gäng: Hells Angels.
* Snickaren Kent Sjöblom – som har ett i stort sett prickfritt straffregister – har pekats ut som president för beryktade Hells Angels MC i Malmö. Håller en låg profil jämfört med Thomas Möller som tidigare innehade presidentposten. Driver en egen snickerifirma i Skåne.

EDDY PAVER, 37

Gäng: Bandidos Nomad, Halmstad.
* Han är en av de 100 hårdast bevakade brottslingarna i landet.
Han beskrivs som Bandidos högste ledare
i Sverige och är dömd bland annat för ofredande av en polis och skadegörelse, bedrägeri, narkotikabrott, stöld och olovlig körning. Eddy Paver har tidigare gett intervjuer för att ge sin bild av Bandidos verksamhet.
– Vi banditer brukar aldrig snacka med media. Det kanske är dags att vi får ge vår version, sa han i en intervju med Svenska Dagbladet 2007.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag