Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ledarna är överens om vapenvila i Ukraina

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vladimir Putin (Ryssland), Angela Merkel (Tyskland), Francois Hollande (Frankrike) och Petro Poroshenko (Ukraina) möts i Minsk.
Foto: Tatyana Zenkovich / Pool / Epa / Tt

Fredssamtalen i Minsk har avslutats med ett beslut om eld upphör från och med söndag.

Samtidigt säger Ukrainas president Petro Porosjenko - som under samtalet kallat de ryska villkoren "oacceptabla" - att avtalet inte innebär självstyre för de rebellkontrollerade områdena.

Efter överenskommelsen kommer nu rapporter om fortsatta stridigheter i östra Ukraina.

Fyrpartssamtalen mellan Rysslands president Vladimir Putin, franska presidenten François Hollande, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Ukrainas president Petro Porosjenko tog 16 timmar.

Nu har en överenskommelse nåtts.

Putin uppgav direkt efteråt att de fyra ledarna enats om eld upphör från och med söndag, enligt Reuters. Det bekräftades kort därefter av de andra tre parterna.

Samtidigt kommer rapporter om fortsatta oroligheter i östra Ukraina.

Minst nio personer ska ha dödats under natten till torsdag, sju av dem i rebellkontrollerade Donetsk, skriver TT.

– Kraftiga explosioner och skottsalvor har hörts i omgångar, säger en talesperson för den lokala myndigheten enligt AFP.

Ukrainska armén uppgav på torsdagen att 50 stridsvagnar tagit sig in i landet från Ryssland.

Enligt TT ska också det regeringsvänliga, högerextrema frivilligförbandet Azov ha rapporterat om strider i närheten av Mariupol.

De hårda striderna ska ha pågått medan ledarna möttes i Minsk.

– Fienden försöker med en motoffensiv med hjälp av artilleri och stridsvagnar. De verkar uppenbarligen ta allt de har tillgång till; stridsvagnar, artilleri, granater och raketer, säger en talesperson för Azov till AFP, enligt TT.

Ukrainas självständighet ska respekteras

Efter överenskommelsen kvarstår också flera frågor.

Putin pekade efteråt på frågan om var den rysk-ukrainska gränsen ska dras, enligt The Guardian och tillbakadragandet av tungt artilleri och trupper från östra Ukraina.

– Framför allt behövs en reformering av grundlagen som ska täcka in befolkningen i Donbass rättigheter, säger Putin enligt Interfax, skriver TT.

The Guardian skriver också att de fyra ledarna är överens om att Ukrainas självständighet och territoriella integritet ska respekteras.

– Det viktigaste som vi åstadkommit är enighet om att eld upphör utropas vid midnatt mellan lördag och söndag, säger Porosjenko.

François Hollande och Angela Merkel är båda försiktiga efter samtalen.

"Lättnad för Europa"

Enligt AFP säger Hollande att de kommit överens om en "omfattande politisk lösning", skriver TT.

Presidenten uppger samtidigt att allt inte är klart men att avtalet i Minsk ger ett "seriöst hopp" och kallar det för en "lättnad för Europa".

– Alla frågor har behandlats i detta dokument som skrivits under av separatisternas kontaktpersoner, säger Hollande till AFP, enligt TT.

Merkel säger efter samtalen att de nu har sett en "skymt av hopp".

– Men de konkreta stegen måste tas, och vi står fortfarande inför stora hinder, fortsätter Merkel, enligt AP.

Senare på torsdagen kommer Hollande och Angela Merkel att be EU stötta avtalet, skriver The Guardian.

Putin satte press på rebelledarna

Porosjenko, som tidigare lämnat samtalen och kallat de ryska villkoren "oacceptabla", säger nu att de dokument som skrivits under i Minsk inte ger de rebellkontrollerade områdena självstyre, enligt AP.

Tidigare under dagen skrev Reuters att pro-ryska separatistledare vägrat skriva under avtalet om den ukrainska militären inte lämnar staden Debaltseve.

Det är nu oklart hur situationen i staden, där 8000 ukrainska soldater uppges befinna sig, beskrivs i avtalet. 

Enligt AP har Putin uttryckt att han och Porosjenko var oense om hur det ska lösas.

De rebellkontrollerade områdena ska också ges en "speciell status", skriver TT. 

Enligt Angela Merkel var det Putin som satte press på separatistledarna att skriva under avtalet.

– Mot slutet satte president Putin press på separatisterna så att de gick med på eld upphör från och med midnatt på lördag, sade Merkel, enligt Reuters.

Tidigare avtal ska implementeras

Redan förra veckan inleddes en diplomatisk offensiv då Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande reste till Kiev och Moskva för att lägga grunden till vapenvila mellan den ukrainska armén och separatisterna.

Det har gått fem månader sedan Porosjenko och Putin senast träffades i Minsk. Då nåddes en uppgörelse som inte skulle bli långvarig och stridigheterna upptogs kort därefter.

Enligt avtalet i Minsk ska den tidigare överenskommelsen nu implementeras. Tyskland och Frankrike har också lovat att bistå till uppbyggnaden av banksystemet i de rebellkontrollerade delarna av Ukraina, rapporterar TT.

Konflikten i östra Ukraina har pågått i tio månader och hittills dödat mer än 5 300 människor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.