Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledarhunden var nära att dö – nu varnar Tiina för giftet

Tiina Nummi-Södergren är synskadad, och får stor hjälp av ledarhunden Abba när hon ska ta sig fram.
Foto: Privat
Nu har Tiina och hennes familj satt upp egna lappar i bostadsområdet i Huddinge för att varna.
Foto: Privat

Tiinas ledarhund Abba hade kunnat dö när hon fick i sig råttgift på en promenad i bostadsområdet, något som Mitti var först att rapportera om.

Nu vill Tiina varna för giftet, som inte bara är skadligt för råttorna de är till för.

– Abba är jätteviktig för mig, både som ledarhund och familjemedlem. Det skulle ha känts alldeles förfärligt om hon försvann.

Tiina Nummi-Södergren, 52, är synskadad, och får stor hjälp av ledarhunden Abba när hon ska ta sig fram.

– Jag åker med henne till och från jobbet, tack vare henne kan jag använda kollektivtrafiken i stället för att använda färdtjänst, säger Tiina, som haft labradortiken i cirka ett och ett halvt år.

Men förra veckan var det Tiinas dotter Felicia som promenerade med Abba när hunden plötsligt slickade i sig ett vitt pulver från trottoaren, något som Mitti även rapporterat om.

– När hon såg att det var just ett pulver skyndade hon sig hem, och vi ringde djursjukhuset och blev tillsagda att ta med Abba in direkt.

Råttgift är långtidsverkande

Veterinärerna misstänkte att Abba fått i sig råttgift. De såg omgående till att hon kräktes för att få ut så mycket av det misstänka giftet som möjligt.

– Sådant gift är ju långtidsverkande. Först får de inga symptom, och när de väl får det är det för sent att göra något, säger Tiina.


LÄS ÄVEN: Barnsäkra leksaken gick i bitar: "Hade kunnat kvävas" 


Abba behandlades med aktivt kol i två dagar, och ett blodprov kunde senare visa att det mycket riktigt var råttgift hon slickat i sig från trottoaren. Men Tiina säger att det inte funnits någon information i området runt bostaden i Huddinge om att råttgift varit utlagt.

– Vi antar att det är någon som bor i området som försökt bekämpa råttor på egen hand. Men man kan inte tillåta sig vad som helst i ett tätbebyggt område där det finns både djur och barn. Hade det varit jag som varit ute och gått med Abba hade jag inte kunnat se att det var just ett pulver hon slickade i sig.

Sätter upp lappar för att varna

Tiina och hennes familj har nu satt upp egna lappar i området för att varna andra djurägare.

– Abba är jätteviktig för mig, både som ledarhund och familjemedlem. Det skulle ha känts alldeles förfärligt om hon försvann, säger Tiina.


Råttbekämpning

Sedan 2014 är det inte möjligt för privatpersoner att köpa råttgift i handeln. Detta är just på grund av att råttgift är farligt inte bara för råttor, utan även för andra däggdjur inklusive människor.

Endast yrkespersoner med tillstånd får använda råttgift, och dessa tillstånd utfärdas av Folkhälsomyndigheten.

Privatpersoner och företag som har problem med råttor hänvisas till skadedjursfirmor.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Kemikalieinspektionen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.