Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ledare ofredade 14-åring på konfirmationsläger

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mannen dömdes i Norrköpings tingsrätt.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Mannen dömdes för sexuellt ofredande av en 14-årig flicka under ett konfirmationsläger. 

Nu har ungdomsledaren – som använt flera namn – fått uppehållstillstånd, trots att Migrationsdomstolen slår fast att han inte gjort sin identitet sannolik. 

– Det känns bra, säger mannen.  

Det var i oktober förra året som en ensamkommande flykting från Afghanistan dömdes, mot sitt nekande, för sexuellt ofredande av en 14-årig flicka under ett konfirmationsläger i Söderköping. Den då 18-årige mannen – han är numera 19 år – dömdes till dagsböter och villkorlig dom, för att bland annat ha satt sig på den då liggande flickans ben och för att flera gånger ha rört hennes bröst och stjärt. 

Hon ska efter övergreppet ha sökt skydd på en toalett och bland bevismaterialet finns utöver offrets vittnesmål också textmeddelanden skrivna kort efter ofredandet mellan flickan och en vän som befann sig på samma konfirmationsläger.

Trots att flickan larmade personal på konfirmationslägret om övergreppet informerades hennes föräldrar inte av de ansvariga eller av kyrkan. En ledare bestämde dock att mannen inte skulle få fortsätta sova i samma sal som flickorna på lägret. Först senare, inför nästa sammankomst i kyrkan, berättade flickan själv om övergreppet för sin mamma och pappa, enligt Folkbladet

Inte gjort sin identitet sannolik

Den dömde har under sin tid i Söderköpings kommun fått en framträdande roll. 

Han utsågs bland annat att hålla ett nyårstal i Söderköping vid samma tid som polisutredningen om sexuellt ofredande och många har engagerat sig för att han ska få uppehållstillstånd i Sverige. 19-åringen har dessutom fått träffa statsminister Stefan Löfven.  

Nu har den dömde mannen tilldömts tre års uppehållstillstånd, flyktingstatusförklaring och resedokument.

Mannen från Afghanistan hade tidigare fått avslag, men när han överklagade beslutet la Migrationsdomstolen stor vikt vid att han konverterat till kristendom. Man menar att 19-åringen skulle riskera förföljelse i Afghanistan på grund av sin religiösa uppfattning. 

Migrationsdomstolen instämmer dock med Migrationsverket om att mannen – som använt flera namn – "varken styrkt eller gjort sin identitet sannolik".

Domstolen har valt att sekretessbelägga all information om mannen som de i stället väljer att kalla ”A”. 

Som representant för en förening i migrationsfrågor har mannen rest runt i Sverige för i syfte att sprida kunskap. Han har även träffat statsminister Stefan Löfven.

Domen får hård kritik

Domen får nu hård kritik av bland andra Folkbladets chefredaktör Widar Andersson. Tidningen har skrivit mycket om mannen. 

"I min värld krävs det mycket starka skäl för att en man vars identitet inte går att styrka och som dömts för sexualbrott mot barn ska ges uppehållstillstånd i Sverige. Det kanske finns sådana skäl; kanske inte. Migrationsdomstolens domskäl ger ingen vägledning i frågan. Därför bör domen överklagas till Migrationsöverdomstolen", skriver han i en ledartext i Folkbladet

Sista chansen att överklaga domen till Migrationsöverdomstolen är på tisdag den 10 april.

19-åringen är nöjd över Migrationsdomstolens beslut.

– Det känns bra, säger han på telefon. 

Han vill inte kommentera det ytterligare eller domen för sexuellt ofredande av en 14-årig flicka.  

– Jag är inte intresserad. Jag ville inte prata om sådant där, säger han. 

19-åringen syns inte lika ofta i Söderköping längre. 

– Han är inte i Söderköping så himla ofta längre, säger en vän. Han känner att det är obehagligt att vara här eftersom det skrivs mycket och så många dumma saker på Facebook. Men det finns även landsmän till honom som skriver sådana saker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.