Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ledare för tiggarnätverket levde lyxliv – skröt på Facebook

NRK:s dokumentär "Lykkelandet" avslöjade att ett nätverk som styrde tiggeriet, narkotikahandeln och gatuprostitutionen i norska Bergen. Foto: NRK
Efter att dokumentären visades försvann i stort sett alla tiggare från Bergens gator. Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN
Enligt "Lykkelandet" ska nätverket ha fört ut drygt 100 miljoner kronor från Bergen till Rumänien under de senaste fem åren. Foto: COLOURBOX
Tv-kanalen NRK:s dokumentär "Lykkelandet" avslöjade att ett nätverk med 140 centrala personer styrde eller var en del av tiggeriet, narkotikahandeln och gatuprostitutionen i norska Bergen. Foto: NRK

Tv-kanalen NRK:s dokumentär "Lykkelandet" avslöjade att ett nätverk med 140 centrala personer styrde eller var en del av tiggeriet, narkotikahandeln och gatuprostitutionen i norska Bergen.

Claes Ling-Vannerus, samordnare om utsatta EU-medborgare, bedömer att den grova brottsligheten riktas mot tiggare här i Sverige. 

– Det vore naivt att tro att vi i Sverige skulle vara skyddade från den här typen av organiserad brottslighet, säger han. 

I kväll sänder "Uppdrag granskning" den uppmärksammade dokumentären.

I två års tid kartlade NRK:s dokumentärredaktion Brennpunkt tiggarmiljön i Norges näst största stad – Bergen. Den omfattande kartläggningen som blev till dokumentären "Lykkelandet" avslöjade att ett nätverk på 140 personer, samtliga från samma område i Rumänien, låg bakom stadens tiggeriverksamhet, knarkhandel och gatuprostitution.

På Facebook dokumenterar de sina liv i bilder. Där lade de ut bilder på bland annat exklusiva bilar och dyra smycken. Det visade sig senare att sex av de 31 bilder som NRK använde sig av i dokumentären inte var tagna av medlemmar i nätverket även om de lagts ut på deras Facebook-sidor. 

Tvingades till tiggeri och prostitution

En av bilderna föreställde ett kylskåp fyllt med påsar med sedlar i. Bilderna hade de tagit från andra sidor på nätet men sedan kommenterat dem som om de var deras egna. De aktuella bilderna togs bort och NRK gick även ut och bad om ursäkt och erkände att de borde ha gjort en noggrannare källkontroll när det gällde bildmaterialet. Att huvudmännen tjänade stora pengar, hade dyra kläder, klockor och smycken syns dock tydligt på ett stort antal andra bilder – bilder som är deras egna, skriver NRK.

Förutom narkotikaförsäljning tjänade huvudmännen även pengar på att tvinga sina landsmän till tiggeri och prostitution. Enligt "Lykkelandet", som sändes i våras, har drygt 100 miljoner kronor förts ut från Bergen till Rumänien under de senaste fem åren. Transaktionerna gjordes via växlingskontor - utanför det norska banksystemet.

Janne Josefsson: "Tiggeri är ett angeläget ämne"

Ikväll visas den uppmärksammade dokumentären i SVT:s "Uppdrag granskning".

– Vi har valt att sända den för att det är ett angeläget ämne och en unik undersökning, säger Janne Josefsson, reporter och programledare i "Uppdrag granskning".

Claes Ling-Vannerus, samordnare för nationellt uppdrag om utsatta EU-medborgare, har tagit del av uppgifterna om den omfattande organiserade brottsligheten i Bergen.

Janne Josefsson leder kvällens avsnitt av "Uppdrag granskning". Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

– Det vore naivt att tro att vi i Sverige skulle vara skyddade från den här typen av organiserad brottslighet. Vi har få fällande domar kopplade till människohandelsperspektivet i Sverige. Men vi har flera indikatorer på att fler personer är utsatta, säger han. 

”Naivt att tro”

Ling-Vannerus tar upp den dom från Göteborg där två bröder fälldes för att ha tjänat 300 000 kronor på att genom hot tvinga funktionshindrade landsmän att tigga. Han tar upp flera svårigheter med att komma åt brottsligheten. 

– Det här är människor som många gånger befinner sig i extrem utsatthet. Det är en svår grupp att nå fram till, både på grund av språket men även för att många kommer från samma platser i hemländerna. På något sätt måste vi tillsammans med hemländerna jobba med uppsökande verksamhet från kommun, socialtjänst och polis för att komma åt den här typen av brottslighet. 

Claes Ling-Vannerus är nationell samordnare för utsatta EU-medborgare Foto: Privat

Ling-Vannerus betonar vikten av att polis och socialtjänst – men även frivilligorganisationer som jobbar med utsatta EU-migranter – arbetar nära grupperna. 

– Det är bara genom aktivt arbete från ansvariga myndigheter som man kan hindra det. Man måste komma in tidigt och störa den här verksamheten. Annars finns det en risk för att brottsoffren inte får det stöd och hjälp som de har rätt till, säger han. 

I kvällens "Uppdrag granskning" intervjuar även Janne Josefsson en av reportrarna bakom dokumentären, Kjersti Knudssøn. Hon berättar att det hela började med att hon och kollegerna uppmärksammade ett hus i staden där de bodde ovanligt många människor. Det var tiggare men även unga kvinnor och framför allt unga män. De hade dock ingen aning då om vad upptäckten skulle mynna ut i.

– Vi blev verkligen överraskade. Speciellt över att det här nätverket var så pass organiserat, säger hon.

När dokumentären visades i våras blev effekten omedelbar. Då försvann alla prostituerade på gatorna. Foto: NRK

 

LÄS MER: Därför kommer tiggarna

Tiggare och prostituerade försvann

När dokumentären visades i våras blev effekten omedelbar.

– Veckan efter att den visats försvann alla prostituerade från gatorna i Bergen. Ett fåtal kom tillbaka under sommaren men det är oklart om de var rester av nätverket, säger Kjersti Knudssøn.

Även tiggarna försvann i stort sett helt från staden.

– Vi konfronterade även flera ledande personer i nätverket och några flydde redan innan dokumentären visades, andra efter.

Vilka reaktioner har du fått från de boende i Bergen efter att dokumentären visats?

– Många blev chockade. Det trodde inte att det var så här.

Hon fick även motta en del kritik från bland annat gatutidningar och folk som arbetar på härbärgen.

– De tyckte att vi stigmatiserade och menade att många tiggare är här frivilligt utan att tillhöra ett organiserat nätverk. Det stämmer men det finns även en annan sida och den ville vi berätta om, säger Kjersti Knudssøn.

Kjersti Knudssøn är en av reportrarna bakom den uppmärksammade dokumentären "Lykkeland". Foto: Privat

 

LÄS MER: Så styr nätverket tiggeri, narkotika och prostitution 

Nätverket har spridit ut sig i Europa

Efter dokumentären har Kjersti Knudssøn fortsatt följa ledarfigurerna i nätverket på Facebook, där de fortsatt lägga ut bilder på pengar. De har nu lämnat Norge och hon har i stället kunnat se att de etablerat sig i andra europeiska städer – bland annat Amsterdam, Malmö, Köpenhamn, Helsingborg och Barcelona.

– De spridde ut sig över Europa men nu verkar många ha hamnat i Finland, säger hon.

 

"Uppdrag granskning" visas ikväll klockan 20.00 i SVT1.

 

Rättelse: I en tidigare version av texten skrev Expressen att en av ledarna för det kriminella nätverket förvarat sedlar i påsar i ett kylskåp. I artikeln låg även en bild på det pengafyllda kylskåpet som personen lagt ut på Facebook. Enligt NRK visade det sig senare att ledaren bara tagit den bilden från nätet. Bilden hade ingen koppling till nätverket.