Ledare för syrisk-ortodox kyrka åtalas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lisa Mattisson Exp

En ledare för en syrisk-ortodox kyrka i Stockholmsområdet står i centrum av ett stort åtal om miljonbedrägerier.

Totalt 17 personer väntas åtalas på onsdag för brott kopplade till kyrkans verksamhet, skriver Dagens Nyheter.

I februari slog polisen till mot den misstänkta brottsligheten i en stor razzia.

Enligt åklagare Ewa Wintzell ska brottsligheten ha pågått sedan 2012 och beskrivs enligt Dagens Nyheter som "systematisk, planlagd brottslighet av särskilt farlig art".

De 17 personer som väntas åtalas på onsdag misstänks för brott som grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och urkundsförfalskning.

– De misstänkta har vilselett Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan och därefter har cirka sex miljoner kronor i olika arbetsmarknadsstöd betalats ut. Ytterligare drygt två miljoner kronor riskerade dessutom att betalas ut, säger Ewa Wintzell till DN:s reporter Lasse Wierup.

Den huvudmisstänkte är tidigare ordförande för en syrisk-ortodox kyrka i Stockholmsområdet.

"Kan inte svara"

Enligt åtalet ska han ha lurat myndigheter att betala ut felaktiga bidrag till föreningen bakom kyrkan och andra föreningar som är kopplade till verksamheten.

Enligt DN riskerar han flera års fängelse.

När Expressen når den tidigare ordföranden säger han kort:

– Jag kan inte svara på något just nu.

Mannens advokat säger till DN att han nekar till brott och att andra personer ska ha skyllt på honom.

Åtalet kommer som ett resultat av den uppmärksammade polisinsatsen "Tore 2" som syftade till att komma åt kriminella element i Södertälje. Insatsen har hittills lett till att 105 personer åtalats för en lång rad brott, skriver DN.

Den nu brottsmisstänkte kyrkoordföranden har tidigare uttalat sig kritiskt mot polisinsatsen och anmält den till bland annat diskrimineringsombudsmannen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.