Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ledare för Nordisk ungdom får sparken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrik Hagberg var med och grundade Nordisk ungdom.
Foto: Youtube

En av ledarna för den högerextrema organisationen Nordisk ungdom, Fredrik Hagberg, anställdes förra året av försvarsmakten som soldat vid Livgardet i Kungsängen.

Förra månaden höll han tal till nationalister i Ukrainas huvudstad Kiev.

Överbefälhavarens stabschef har nu skrivit under ett beslut om att sparka honom.

Redan för åtta år sedan kandiderade Fredrik Hagberg för uppdrag i det högerextrema partiet Nationaldemokraterna. Fyra år senare, 2010, var han med och grundade organisationen Nordisk ungdom.

Ändå anställdes Hagberg i mars förra året som soldat vid Livgardet i Kungsängen utanför Stockholm. Han har sedan dess tjänstgjort vid den trettonde säkerhetsbataljonen - en enhet som "står i frontlinjen för Försvarsmaktens arbete för att upptäcka, motverka och bekämpa säkerhetshotande verksamhet, både nationellt och internationellt", enligt försvarsmaktens hemsida.

Säkerhetsbataljonen drivs i samarbete mellan armén, marinen och flygvapnet.

"Står här som svensk"

I början av februari i år reste han till Ukrainas huvudstad Kiev för möten med representanter för det högerextrema partiet Svoboda.

Den amerikanska nättidningen The Daily Beast beskrev förra veckan ett tal som Fredrik Hagberg höll i Kievs stadshus.

- Jag står här som svensk. Men landet som jag kommer från är inte längre Sverige, förklarade han.

Hagberg varnade i sitt tal bland annat för "normalisering av homosexualitet" och etnisk blandning. Talet har den senaste tiden publicerats på flera högerextrema nätsidor.

I ett blixtbeslut den 18 februari beslutade försvarsmaktens personalansvarsnämnd att Fredrik Hagberg ska sparkas. Bakgrunden till anmälan från chefen för Livgardet var ett antal filmer som visar den anställde "i synnerliga tvivelaktiga situationer med inslag av främlingsfientlighet, rasism och i förhållande till främmande makt kränkande inslag", skriver personalansvarsnämnden.

Överbefälhavarens stabschef Jan Salestrand är en av dem som skrivit under beslutet om att sparka mannen.

"Främlingsfientligt"

Salestrand konstaterar i beslutet, som Expressen tagit del av, att soldatens tal i Ukraina "kan inte ses på annat sätt än som främlingsfientligt, rasistiskt och kränkande."

Det konstateras vidare att personalansvarsnämnden finner att Fredrik Hagberg "på ett så allvarligt sätt brutit mot försvarsmaktens värdegrund och agerat på ett sätt som skadar försvarsmaktens anseende att det saknas förutsättningar för ett fortsatt förtroende för honom".

Expressen har sökt Fredrik Hagberg, som just nu befinner sig i Ukraina. Han kommenterar på Nordisk ungdoms nätsida:

"Det är märkligt att Försvarsmakten agerar på det här sättet. Jag har under min anställning varit en uppskattad kollega av både mina befäl och kamrater på bevakningsplutonen och har aldrig mottagit något klagomål. Många i min pluton tycker att Försvarsmaktens agerande är märkligt, minst sagt."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.