Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledande vit makt-män ställde upp för SD i valet

Tord Werf drev ett skivbolag som gav ut vitmaktmusik på 90-talet. Hösten 2018 kandiderade han för SD i kommunvalet i Karlskoga.
Nidbild på en svart man till en artikel i BSS tidning Patrioten 1984.
BSS-tidningen Patrioten gjorde reklam för nazibandet Skrewdriver 1986.
Expressens reporter David Baas träffar Leif Zeilon, som i dag heter Ericsson.
Foto: Alex Ljungdahl
Skivan ”Swedish skins” från SD-politikern Tord Werfs gamla skivbolag Last Resort. En låt på skivan var ”Blattesvin” som spelades av bandet Somalia Kickers.
Citat från Leif Zeilons bok BSS - ett försök att väcka debatt som kom ut 1990. Citatet är hämtat från en skrift som spreds av BSS.
1 / 7

Sverigedemokraterna har inte klippt banden med den gamla rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt, BSS.

Expressen kan nu visa hur ledande BSS- och vitmaktpersoner engagerade sig för SD i valet i höstas - och att riksdagsledamoten David Lång för några år sedan var på en SD-middag med BSS-ideologen Leif Zeilon.

– Han sa att han var väldigt nöjd med partiets utveckling, säger Lång om mötet.

Expressen träffar Leif Zeilon, eller Ericsson som han numera heter, på en parkering i en mellansvensk stad. Han stannar upp och svarar på frågorna - ända till de börjar handla om BSS användning av ras som ett politiskt begrepp.

– Det är ett antropologiskt begrepp. Det är ingenting för mig.

Ras verkade ändå ha en politisk betydelse för BSS?

– Det vet jag inte.

Du var också på ett möte med en känd nazist.

– ...

Leif Zeilon svarar inte utan försvinner i väg.

SD-riksdagsledamoten David Lång på middagen där BSS-veteranen Leif Zeilon också närvarade.

SD:s program: ”Etniskt homogen nation”

I den politiska debatten används SD:s rötter som ett slagträ mot partiet. Kritikerna lyfter bland annat fram att tidigare nazister, som den förste partiledaren Anders Klarström, var ledande krafter i SD:s barndom och att partiet bildades 1988 ur den rasistiska kampanjorganisationen Bevara Sverige svenskt.

För Sverigedemokraternas bildande är Leif Zeilon en central - närmast mytomspunnen - person. Han var en av partiets grundare och bidrog till SD:s första partiprogram - där det bland annat talades om vikten av ”en etniskt och kulturellt homogen nation”. Zeilon hade också den organisatoriska och kampanjmässiga erfarenheten från Bevara Sverige svenskt.

– Jag tyckte att det skulle finnas en fri debatt om invandringspolitiken och svårare än så var det inte, säger Zeilon nu till Expressen om sitt engagemang i BSS.

BSS beskrivs ganska ofta som en rasistisk organisation. Är det en korrekt beskrivning?

– Jag tycker inte det utan det handlade bara om debatter och annat. Så mycket mer än så var det inte.

Rasideologiska resonemang

Zeilon skrev boken ”BSS - ett försök att väcka debatt” som gavs ut 1990. I boken citeras en skrift som spreds av BSS med en lista på ”Fakta och åsikter som censureras”. Bland dessa fanns:

”Att de olika huvudraserna skiljer sig åt inte bara till det yttre utseendet utan även till intelligens och kreativitet, varför rasblandning innebär en förändring i fråga om allmän intelligens och kreativitet hos ett folk”, står det i boken där det också talas om att ”rasmedvetenhet är positivt genom respekt för alla rasernas värden”.

Det pratas en hel del om betydelsen av ras inom BSS?

– Det är ingenting som jag har med att göra, som jag står för, säger Zeilon nu.

I Sverigedemokraterna har man på senare år funderat över olika strategier för att bemöta angreppen på partiets rötter. 2011, året efter SD:s riksdagsinträde, ville partitoppen Mattias Karlsson att man skulle gå i svaromål mot ”de ständiga nålsticken”. I ett mejl till övriga partiledningen skrev han då:

”Vi har länge undvikit att gå i svaromål när det gäller diverse påstående om att vi har våra rötter i öppet rasistiska och nazistiska idéer och organisationer och ofta också låtit påståenden om tidigare uniformsförbud etc passera. Detta eftersom vi velat fokusera på sakpolitik och för att vi inte velat ha uppmärksamhet kring de delar av vår partihistoria som faktiskt är oförsvarbara.”

Fortfarande ingen SD-vitbok

Under politikerveckan i Almedalen 2017 gick partiet ut och sa att man före valet 2018 skulle ta fram en vitbok om partiets förflutna:

– Jag hoppas att det här ska bli ett bevis på att vi är ett annat parti i dag, att vi är beredda att erkänna misstag och att vi vill gå vidare på ett annat sätt, sa Mattias Karlsson till TV4 Nyheterna.

Någon vitbok från SD har det inte blivit, än i alla fall. Från partiets sida har man förklarat det med att det saknas forskare till projektet.

Expressen kan nu, med flera exempel, visa att partiets rötter ligger betydligt närmare i tid än tidigare känt. 

För efter valet 2014 återknöt Leif Zeilon kontakten med sitt gamla parti genom att höra av sig till SD-politikern Tommy Hansson, som tidigare var chefredaktör för partitidningen SD-Kuriren. De hade båda tidigare varit engagerade i den antikommunistiska organisationen Demokratisk allians och nu ville Zeilon gratulera Hansson till SD:s valresultat.

Några månader senare, i november 2014, bjöd Hansson in Zeilon på middag tillsammans med flera andra SD-politiker. Bland dem fanns riksdagsledamoten och mångårige partistyrelseledamoten David Lång.

Dagen efter hörde Zeilon av sig igen till Hansson för att tacka för middagen. I mejl skrev han att det var ”hedrande att få träffa riksdagsmannen David Lång, som jag uppskattar mycket efter att ha sett några av hans debatter i riksdagen.”

Expressens reporter David Baas träffar Leif Zeilon, som i dag heter Ericsson.
Foto: Alex Ljungdahl

BSS-ideologen ”nöjd” med dagens SD

När Expressen träffar Zeilon nekar han till att ha följt Långs politiska insats:

– Det var mera slumpvis att jag sett nåt inslag då och då. Så jag har inte följt dem överhuvudtaget ska jag säga. Jag har inte röstat på dem, jag har inte haft nånting att göra med dem sedan 1992 eller 1993.

David Lång ger däremot en annan bild av mötet och SD-grundarens politiska intresse:

– Han sa att han var väldigt nöjd med partiets utveckling och han menade att det parti som vi ser i dag var precis det som de eftersträvade. Han gav exempel på personer som han tyckte var bra i partiet och han uttryckte även uppskattning för ett anförande som jag själv hade hållit.

Med tanke på att han är en av partiets grundare tycker du att han förtjänar nån slags erkänsla?

– Man kan i alla fall minnas vilka det var som grundade partiet. Det skadar inte, säger Lång.

På ett möte hade BSS också bjudit in en nazist. Här är Leif Zeilon med en inbjuden talare som är en ökänd norsk nazist.

– Ja, det ser ju inget bra ut alls, säger Lång.

Kravet: Publicera inte bilderna

Känsligheten i middagen framgick när middagsvärden Tommy Hansson mejlade ut bilder från kvällen. En av gästerna, Jan Sjunnesson, som då var chefredaktör för den SD-ägda nättidningen Samtiden, svarade direkt:

”Publicera dem bara inte offentligt är ni hyggliga.”

– Jag minns det inte och jag har ingen kommentar, säger Jan Sjunnesson nu om varför han inte ville att bilderna skulle publiceras.

Tommy Hansson säger om middagen med Leif Zeilon:

– Jag tänkte just att även nutida SD:are kan ha nytta av att ta del av hans erfarenhet från i början på hans SD-engagemang.

Tror du att det i partiet i stort kan upplevas som känsligt att ha kontakt med en person som Leif Zeilon?

– Ja, det kan nog finnas en del personer som upplever det som känsligt, säger Hansson som kallar mötet för en ”helt privat middag”.

Middagen med Zeilon är inte den enda kopplingen mellan dagens SD och partiets rötter.

Tidigare framträdande BSS-mannen Lars Ljung kandiderade för SD i kommunvalet i Enköping hösten 2018.

Varnade för ”blandäktenskap”

En annan tongivande person inom BSS var Lars Ljung. Han satt som suppleant i styrelsen för organisationen och stod som ansvarig utgivare för flera av BSS publikationer. I ett nummer av BSS-tidningen Patrioten från 1986 talades det om vikten av att inte bara vara nationalist utan också en rasmedveten sådan. Samma nummer ondgjorde sig över ”blandäktenskap” mellan svarta och vita och lade ansvaret för mordet på Olof Palme på mordoffret eftersom han var ”själv i hög grad medansvarig till genom sin flyktingpolitik.”

I ett annat nummer av Patrioten, som Ljung också stod som ansvarig utgivare för, användes ordet ”neger” och texten illustrerades med en nidbild av en svart man.

Ljung, som var med och grundade SD och som valdes in som suppleant i SD:s styrelse på första årsmötet efter bildandet, lämnade snabbt partiet. Men i höstas gjorde han comeback genom att kandidera för SD i kommunvalet i Enköping.

Ljung skriver nu i ett mejl till Expressen:

”Jag stöttade SD lite genom att vara med långt ner som utfyllnad på deras kommunlista i valet 2018, men har inte haft något engagemang.”

Trots upprepade påstötningar svarar inte Ljung på frågor om sin tid i BSS och sin roll som ansvarig utgivare för BSS publikationer.

Tillsammans med Lars Ljung i SD:s styrelse 1989 satt Tord Werf, som då hette Hagström. Några år senare skulle han bli en viktig person inom den svenska vitmaktscenen när han i mitten av 1990-talet, tillsammans med en annan man, drev skivbolaget Last Resort. Skivbolaget gav ut vitmaktmusik med band som True Blood, White Warrior och Somalia Kickers. 

BSS-tidningen Patrioten varnade för ”blandäktenskap” mellan svenskor och mörkhyade män, 1986.

Gav ut låten ”Blattesvin”

Det sistnämnda bandet tog sitt namn efter att de varit inblandade i en uppmärksammad misshandel av en somalisk man i Trollhättan 1993. På Tord Werfs bolag gav de bland annat ut låten ”Blattesvin” som än i dag sprids i rasistiska och nazistiska kretsar.

I höstas kandiderade Werf och valdes in i kommunfullmäktige för SD i Karlskoga - en plats som han kommer att lämna i slutet av april.

Jag har frågor angående ditt skivbolag Last Resort som gav ut vitmaktmusik. 

- Det tror jag aldrig de har gjort men mejla mig de frågorna, säger Werf på telefon.

Du gav ju bland annat ut Somalia Kickers med låten ”Blattesvin”.

- Om du mejlar frågorna så ska jag svara.

Tord Werf skriver sedan i ett mejl till Expressen att han avsagt sig sina politiska uppdrag. Han tillägger:

”Jag kan med skammens rodnad erkänna att jag var med i miljöpartiet ett par år runt 2010. Jag är numera 57 år och minns knappt vad jag åt till frukost än mindre vad som hände för 30 år sedan men kan med gott samvete säga att jag aldrig hyst några sympatier med de ideologier du nämner.”

Trots upprepade påstötningar så väljer Werf att inte svara på varför han drev ett skivbolag som gav ut vitmaktmusik, eller om han berättat för Sverigedemokraterna om det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.