Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ledande lobbyist får toppjobb i regeringen

Se senaste nyheterna med Expressen TV.
Johan Jakobsson blir ny statssekreterare åt Ulf Kristersson.
Statsministern får förstärkning.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Statsminister Ulf Kristersson plockar in en av landets ledande lobbyister och PR-konsulter, Johan Jakobsson, som ny statssekreterare. Det kan Expressen avslöja.

Jakobsson har en bakgrund i Liberalerna, men lämnade politiken efter dataintrångsskandalen 2006. Nu får han ansvar för regeringens strategiska kommunikation.

Det har varit en rätt motig start för Ulf Kristersson, sedan han tog över som statsminister för drygt två månader sedan. 

Opinionen för Tidöpartierna har vikt nedåt och rapporteringen i medierna har kretsat kring olika vallöften som inte infriats. Men nu ska den strategiska kommunikationen stärkas upp och det blir alltså PR-konsulten Johan Jakobsson som får uppdraget som ny statssekreterare åt Ulf Kristersson. 

Beslutet fattades på regeringssammanträdet på torsdagen, och Johan Jakobsson bekräftar sitt nya uppdrag för Expressen. 

– Jag ska hjälpa statsministern och regeringen med den långsiktiga kommunikationen. Det känns både roligt och ansvarsfullt, säger han.

Har hjälpt till under valåret

Johan Jakobsson har dock redan agerat ”bollplank” åt Ulf Kristersson under en tid – om än utan officiell utnämning. 

– Jag har hjälpt till under valåret som en extern rådgivare på ideell basis, säger han.

Johan Jakobsson har ett förflutet som stabschef och partisekreterare i Folkpartiet under Lars Leijonborgs partiledartid. 

Han anses ha varit en av hjärnorna bakom partiets succé i valet 2002, då förslaget om språktest för medborgarskap bidrog till att partiet nära på tredubblades och fick 13,4 procent.

Huvudroll i spektakulär skandal

Men Jakobsson har också varit en av huvudrollsinnehavarna i en av de mer spektakulära politiska skandalerna de senaste decennierna. Det var strax före valet 2006 som Dagens Industri avslöjade att Folkpartiet gjort intrång i Socialdemokraternas interna datanätverk och kommit över känslig information. 

Det ledde fram till Johan Jakobssons avgång och han och flera andra åtalades också för intrånget i det rättsliga efterspelet. I Jakobssons fall för ​​anstiftan till dataintrång, men han friades i tingsrätten. 

Men Johan Jakobsson fortsatte sen att påverka politiken, om än från utsidan. Som framgångsrik konsult och lobbyist med en rad stora svenska företag och näringslivsorganisationer som kunder har han varit med och format svensk politik i kulisserna i över femton års tid. 

Förflutet på Svenskt Näringsliv

Han har också hunnit vara kommunikationschef för Svenskt Näringsliv, ett uppdrag han lämnade i fjol. Men nu tar han alltså klivet in i politiken igen, och det på högsta nivå.

Johan Jakobsson blir en av tre statssekreterare åt Ulf Kristersson, utöver Johan Stuart och PM Nilsson.

Hans uppdrag bli nu att ansvara för den mer långsiktiga kommunikationen och formulera en berättelse för den nya regeringen.  

– Bra kommunikation handlar mycket om pedagogik. Det handlar om att se till att de många detaljerna och det ständiga flödet från regeringen också bildar en helhet. Att få det att hänga ihop, säger han. 

L är ett avslutat kapitel

Det nya uppdraget innebär att han byter parti, men han har redan röstat på Moderaterna i de två senaste valen säger han.

– Statsministerns regeringsförklaring är den mest relevanta på väldigt länge. Och efter tolv år med regeringar som inte ens vetat om de får igenom sin politik har Ulf Kristersson visat ett väldigt starkt ledarskap och samlat ihop en riksdagsmajoritet bakom det här tydliga reformprogrammet, säger han. 

Johan Jakobsson tillträder den 2 januari. 

Kristersson trotsar sin pressekreterare: ”Ja!”

Efter en pressekonferens om elstödet fick Ulf Kristerssons pressekreterare bråttom från platsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.