Sara Danius lämnar sin stol i Svenska Akademien efter krisen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNSara Danius lämnar sin stol i Svenska Akademien efter krisen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius lämnar sin stol i Svenska Akademien efter krisen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius tillsammans med ledamoten Sara Stridsberg på väg från torsdagens sammanträde. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNSara Danius tillsammans med ledamoten Sara Stridsberg på väg från torsdagens sammanträde. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius tillsammans med ledamoten Sara Stridsberg på väg från torsdagens sammanträde. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Katarina Frostenson, gift med kulturprofilen Jean-Claude Arnault, lämnar också Svenska Akademien, uppgav ledamoten Anders Olsson för TT på torsdagen. Foto: CHARLES HAMMARSTEN/IBLKatarina Frostenson, gift med kulturprofilen Jean-Claude Arnault, lämnar också Svenska Akademien, uppgav ledamoten Anders Olsson för TT på torsdagen. Foto: CHARLES HAMMARSTEN/IBL
Katarina Frostenson, gift med kulturprofilen Jean-Claude Arnault, lämnar också Svenska Akademien, uppgav ledamoten Anders Olsson för TT på torsdagen. Foto: CHARLES HAMMARSTEN/IBL
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Horace Engdahl när han anlände till Börshuset i Stockholm på torsdagseftermiddagen. Foto: Elin AngvarssonHorace Engdahl när han anlände till Börshuset i Stockholm på torsdagseftermiddagen. Foto: Elin Angvarsson
Horace Engdahl när han anlände till Börshuset i Stockholm på torsdagseftermiddagen. Foto: Elin Angvarsson
Horace Engdahl utanför Börshuset. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNHorace Engdahl utanför Börshuset. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Horace Engdahl utanför Börshuset. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Akademiledamoten Jesper Svenbro anländer til Svenska Akademiens sammanträde på Börshuset i Gamla stan. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNAkademiledamoten Jesper Svenbro anländer til Svenska Akademiens sammanträde på Börshuset i Gamla stan. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Akademiledamoten Jesper Svenbro anländer til Svenska Akademiens sammanträde på Börshuset i Gamla stan. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristina Lugn anländer. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNKristina Lugn anländer. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristina Lugn anländer. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TTSara Danius. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Sara Danius. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Sara Danius lämnar sin stol i Svenska Akademien

Publicerad

Sara Danius avgår som ständig sekreterare och lämnar sin stol i Svenska Akademien. 

– Jag lämnar Akademin som ständig sekreterare. Det var Akademins vilja och jag rättade mig efter den, säger hon. 

Samtidigt lämnar Katarina Frostenson sin stol.

Ständiga sekreteraren Sara Danius meddelade efter Svenska Akademiens sammankomst i Börshuset i Stockholm på torsdagen att hon lämnar sin stol. 

– Det var Akademins vilja att jag skulle lämna mitt uppdrag som ständig sekreterare. Därmed beslöt jag också att lämna min stol, stol nummer 7. Det här beslutet har jag fattat med omedelbar verkan. Jag hade gärna velat fortsätta men det finns annat att göra här i livet. Det känns ganska bra, säger hon. 

Hon beskrev stämningen inne på mötet som "tryckt" och sa att hon tror att krisen i Svenska Akademien påverkat Nobelpriset. 

– Det har redan drabbat Nobelpriset allvarligt och det är ett ganska stort problem.

På frågan vad som diskuterades på mötet säger hon:

– En rad olika saker. Framför allt den pågående krisen. Det här är bara en del av den lösningen. Jag tänker på Akademins bästa. 

Sara Danius ville inte kommentera om det genomfördes en omröstning under mötet. 

– Det är sekretessbelagt, säger hon och tillägger att det inte fördes någon diskussion om vem som kan tänkas ersätta. 

Även Katarina Frostenson lämnar

Vid 20.30-tiden kom även beskedet att Katarina Frostenson, gift med den skandalomsusade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, lämnar sin stol i Akademien med förhoppningen att den ska överleva som institution. 

Det innebär att Akademien nu i praktiken består av elva ledamöter och inte längre kan välja in nya ledamöter då det, enligt nuvarande stadgar, krävs tolv ledamöter för det. Kungen, institutionens högste beskyddare, informerades och hovet berättade att stadgarna ska ändras. 

– Stadgarna är ännu inte ändrade. Det arbetet pågår. När det arbetet är klart så kommer vi meddela det, säger hovets presschef Margareta Thorgren. 

Ledamoten Sara Stridsberg, som tidigare sagt att hon övervägt att lämna Akademien, vill i nuläget inte lämna något besked och säger i ett sms:

”Jag har stridit hela denna kväll för att Sara Danius skulle vara kvar som ständig sekreterare. För mig har hon varit ett klart hopp. Dealen i Akademien var att Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien, inte sin plats, om Sara Danius lämnar som ständig sekreterare. Jag grät på mötet. I ett så här upprört läge skulle jag vilja vänta med att säga mer än så”.

Anders Olsson: ”Förstod allvaret”

Ledamoten Anders Olsson, som tillhör den falang som inte ville utesluta Frostenson, tar som direktör för Akademien tills vidare över rollen som ständig sekreterare. 

– Vi arbetar nu under en övergångsperiod med en ny Akademi. Det är ett försök att rekonstruera Akademien i en situation som är oerhört kritisk. Jag tror vi alla förstod allvaret i den situation som vi befinner oss i. Vi var tvungna till en kompromiss. De som tidigare försvarat Katarina Frostenson tog ett steg tillbaka och Katarina gick med på att avstå sina uppdrag inom Akademien. Sen fanns det en förtroendekris som vi också försökte lösa genom att Sara Danius nu avgår.

På frågan hur de ska lösa krisen säger han:

– Det vet vi inte. Men vi måste prata mycket mer med varandra. Vi är inte tillräckligt sammansvetsade. Beslut har inte förankrats kollektivt. Det har funnits en förtroendekris parallellt med hela frågan om Frostenson.

Ledamoten Göran Malmqvist säger att han inte ville att Danius skulle lämna.

– Det var jobbigt och ett svårt beslut. Hon har inte förlorat Akademins respekt. Jag är glad att Akademien är räddad. Den kunde ha kollapsat.  

Kjell Espmark som i fredags meddelade att han lämnar Akademien vill inte sia om dess framtid. Ledamoten Jayne Svenungsson vill återkomma med en kommentar.

– Timmen är sen och jag valde av flera skäl att inte vara med vid kvällens möte.

Horace Engdahl: ”Inte uppträtt annorlunda”

Ledamoten Horace Engdahl, som inte stött Danius, berättar för SVT Opinion Live

– Jag har varit ledamot i 20 år och jag tycker inte jag har uppträtt annorlunda den här senaste vintern än vad jag tidigare gjort. Jag har försvarat min uppfattning i de frågor som vi har diskuterat. Jag kan inte se vad jag skulle ha gjort annorlunda.

Han säger vidare att kungen ska ha påpekat vikten av att Akademin fann en lösning så fort som möjligt.

– Det var det som inspirerade oss att finna den här utvägen. Kungen har varit ett starkt stöd.

Enligt Engdahl var det inget ”formellt beslut” som gjorde att Sara Danius tvingades lämna. I stället ska de under samtalet kommit fram till den lösningen. 

– Ständiga sekreteraren accepterade den och trädde tillbaka och samtidigt fick vi bekräftelse på att Katarina Frostenson lämnar sina uppdrag på obestämd tid. Det finns en balans i de två delarna i den här åtgärden. Vår förhoppning är att de två stridande lägren ska börja tala med varandra igen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag