Republikanen kan straffas efter antimuslimska talen

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Lauren Boeberts antimuslimska uttalanden kan göra att hon bestraffas av representanthuset.
Foto: ANDREW HARNIK / AP/ TT
Ilhan Omar spelar upp ett dödshot hon fått motta efter Boeberts ord.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP/ TT

Kongressledamoten Lauren Boebert kan bestraffas av representanthuset för sina anti-muslimska uttalanden om ledamoten Ilhan Omar.

– Jag har talat med talmannen och är säker på att hon kommer att agera nästa vecka, säger Ilhan Omar.

Kontroversen kring Lauren Boebert inelddes vid Thanksgiving, för ett par veckor sedan, när ett tal från den republikanska ledamoten i representanthuset nådde den breda offentligheten. I talet omnämner hon om ett möte med demokraten Ilhan Omar som ett möte med ”Jihad Squad”.

– Jag skulle in i en hiss med en i min personal när jag såg en polisman rusa mot hissen. Han såg orolig ut, sa Boebert och hävdade att hon då noterade den muslimska kongressledamoten Ilhan Omar bredvid sig. 

– Då sa jag: Hon har ingen ryggsäck, så det är nog ingen fara.

Sedan dess har ytterligare ett klipp med Boebert kommit ut, från september, där hon berättar en liknande historia om hissen – denna gång utan någon polis – och kallar Omar för ”svarthjärtad” och ”ond”. 

Boebert har bett om ursäkt till ”vem som helst i det muslimska samfundet som tagit illa upp”. Hon har även ringt Ilhan Omar, som inte tycker att ursäkten duger och kräver en tydligare offentlig ursäkt. Ilhan Omar har mottagit flera grova dödshot efter Boeberts ord om henne.

Bestraffning väntas i veckan

Nu väntas i stället demokraterna i representanthuset agera mot Boebert på något sätt. Ilhan Omar säger till CNN att hon talat med Nancy Pelosi, husets talman, om hur de ska gå vidare.

– Jag är säker på att hon kommer att agera beslutsamt i veckan, säger Omar.

– Vi borde bestraffa och införa sanktioner mot Boebert genom att stänga av henne från utskotten, genom att fördöma hennes språkbruk, genom att göra allt vi kan för att skicka en tydlig signal till allmänheten att om republikanerna inte är vuxna nog att fördöma detta så gör vi det.

Exakt vad bestraffningen, om någon, kan komma att bestå av är oklart. Tidigare i år har två ledamöter i representanthuset, Marjorie Taylor Greene och Paul Gosar, blivit av med sina platser i utskotten. Gosar fördömdes också officiellt av representanthuset för att ha spridit ett animerat klipp på när han dödar ledamoten Alexandra Ocasio-Cortez.

Se något mer:
Trump hånas efter kusliga klippet

Expresidenten i miljö som för tankarna till skräckklassiker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.