Ledamoten: Arrogant och oartigt av Dylan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bob Dylan har ännu inte kommenterat sitt pris. "Oartigt och arrogant", sade Per Wästberg.
Foto: Chris Pizzello / AP TT NYHETSBYR N
"Detta skall ses som hans personliga mening och är inte ett officiellt uttalande", säger Sara Danius.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Dylans tystnad om Nobelpriset har skapat en hel del aktivitet i Svenska Akademien.

En ledamot - Per Wästberg - yttrade besviket att det var "oartigt och arrogant" för att senare lägga till att Akademien inte skulle lyfta ett finger till.

Då svarade ständiga sekreteraren Sara Danius med en liten salva:

– Detta skall ses som hans personliga mening och är inte ett officiellt uttalande från Svenska Akademien.

Det är många turer om Dylans tystad och Svenska Akademien. Akademien försökte flera gånger nå Dylan genom olika representanter för att sedan ge upp

Bob Dylan fick hör av sig när och hur han ville - om han ville. Han skulle få sitt pris ändå.

Sara Danius var optimistisk och trodde nog att han kunde dyka upp i Stockholm den 10 december för att ta emot priset. Men säker kunde hon ju inte vara.

En av ledamöterna, Pär Wästberg, sade sedan i SVT:s Kulturnyheterna att det var "oartigt och arrogant" av Dylan att vara så tyst .

"Inget att bry sig om"

Han förklarade sig senare i Dagens Nyheter med:

– Det var säkert fem dagar sedan jag fick frågan ”Om Dylan inte hör av sig på många veckor, hur skulle du då betrakta hans beteende? Då sade jag att ”Då måste jag nog säga att det vore oartigt och arrogant”. Adjektiven jag nämnde är inget att bry sig om, Dylan står både över och under allt sådant.

Men Per Wästberg sa också att Akademien inte skulle lyfta ett finger till för att nå den tyste Dylan.

Det här olika yttrandena fick Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att skicka ut ett pressmeddelande för att kommentera Per Wästbergs uttalanden. Pressmeddelandet, som finns på Akademiens sajt, lyder:

"En författare som har utsetts till Nobelpristagare väljer själv hur han eller hon skall förhålla sig till de ceremonier som hör samman med utdelningen av priset. Svenska Akademien har aldrig haft synpunkter på någon pristagares beslut i detta avseende och kommer heller inte att ha det denna gång, oavsett vad som beslutas. En av Akademiens ledamöter, Per Wästberg, har uttryckt sin besvikelse över att Bob Dylan ännu inte har svarat. Detta skall ses som hans personliga mening och är inte ett officiellt uttalande från Svenska Akademien."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.