Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Le Pens särbo: "Jag vill inte bli första dam"

Marine Le Pen med sin särbo Louis Aliot. Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN
Le Pens motståndaren Emmanuel Macron med sin fru Brigitte Trogneux. Foto: Dominique Jacovides / Sebastien / /IBL BEST IMAGE

PARIS. Marine Le Pens särbo Louis Aliot, 47 år, vill inte bo i presidentpalatset om hans älskade vinner.

– Jag vill inte bli första dam, säger han.

– Med hans jäkla karaktär så kan jag säga att han inte kommer att bli en första dam, har Marine Le Pen själv understrukit i en intervju.

Louis Aliot som delar högerpopulistens liv säger själv att han aldrig kan tänka sig att flytta in i det anrika presidentpalatset i centrala Paris. Trots att det är högt i tak i palatset, fullt av guldstuckatur, omgivet av en stor fransk trädgård och en rejäl vinkällare – vid sidan av källaren som är kommandocentral för landets kärnvapenstyrka.

– Folk röstar inte för ett par till att bli president, utan för en man eller kvinna. Partnern ska inte ha något att säga till om, säger Louis Aliot i en radiointervju. Han menar att han annars skulle kunna ha inflytande på Marine Le Pen som president.

"Det är så komplicerat"

Hans utspel är också ett sätt att skilja sig ifrån motståndaren Emmanuel Macrons fru, Brigitte Trogneux. Hon har varit tydlig med att säga att hon i händelse av makens seger säkerligen kommer att flytta in i palatset. Bland annat för att ”det är så komplicerat för säkerhetstjänsten att säkra en privat lägenhet”.

Men Louis Aliot vet att fransmännen är skeptiska till rollen som äkta hälft till en president. När de har haft en roll att spela så har det ofta gått dåligt.

Den sittande presidenten François Hollande separerade från sin partner, Valérie Trierweiler efter att hon i avundsjuka börjat twittra elakt om presidentens ex och mamma till hans barn, den tidigare presidentkandidaten Ségolène Royal.

Hans föregångare, Nicolas Sarkozy, blev övergiven av sin fru Cécilia kort efter att paret hade flyttat in i presidentpalatset.

Det skulle vara ett gott skäl för Louis Aliot att inte riskera ett gemensamt liv i Paris. Istället tänker han bo kvar södra Frankrike, i Perpignan där han är folkvald.

Den sittande presidenten François Hollande separerade från sin partner, Valérie Trierweiler. Foto: Fernando Bizerra Jr / Epa / TT

Är vice ordförande i partiet

De före detta advokaten och rugbyspelaren Louis Aliot kommer från södra Frankrike och har en mustig accent när han talar.

Inom den Nationella Fronten har de länge tisslats om att Louis Aliot skulle ha gått sängvägen för att göra karriär inom partiet.

De båda politikerna blev officiellt särbo 2010. Båda två är skilda och har barn från tidigare äktenskap. Louis Aliot växte upp i södra Frankrike. Hans mor var född i Algeriet. Han växte upp i en miljö av nostalgi inför förlorandet av den forna kolonin Algeriet.

Marine Le Pen har själv aldrig velat kommentera om deras relation har haft något inflytande i valet av Louis Aliot som personlig assistent i hennes valkrets i norra Frankrike. För det fick Louis Aliot runda 50 000 kronor i lön. Han har snabbt klättrat inom partiapparaten och är i dag vice ordförande i partiet. Han är också EU-parlamentariker.

Föremål för rättslig utredning

För några år sedan ställde Expressen frågan till Marine Le Pen om familjemedlemmarnas ställning i partiet:

– I det här partiet kämpar och umgås vi mycket tillsammans medlemmar emellan. Både inom och utanför partiet. Det gör att det ofta skapas relationer, sade Marine Le Pen. Hennes tidigare två äktenskap var med män som stod hennes pappa och partiledningen nära.

I dag är både Marine Le Pen och hennes särbo föremål för en rättslig utredning om svinn luftlöner och svinn med allmänna medel. Bland annat ska Louis Aliots assistent i EU-parlamentet inte ha skickat mer än ett sms till sin arbetsgivare. Däremot stämplade han dagligen i partihögkvarteret utanför Paris.

Båda två riskerar fängelse om de döms skyldiga till förskingring av EU-parlamentets medel.