Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Le Pens parti byter namn efter förlusten

Marine Le Pen erkände sig besegrad strax efter att vallokalsundersökningarna presenterades. Foto: Lionel Urman / Bestimage / /IBL BEST IMAGE
Trots förlusten var det historiskt många som röstade på Nationella fronten. Foto: Jean-Benard Vernier / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES
"Till er som röstat på Le Pen. Ni har uttryckt en ilska som jag respekterar. Jag ska göra allt jag kan under de kommande fem åren för att ni inte ska ha en anledning att rösta på extremisterna igen", sa Emmanuel Macron när han talade till sina väljare. Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

PARIS. Marine Le Pen förlorade.

Men fick samtidigt fler röster än någon presidentkandidat från Nationella Fronten någonsin fått.

I sitt tal från scenen var budskapet tydligt: Partiet ska genomgå en ”djup transformation”.

Partiledaren Steeve Briois säger till AP att det innebär ett namnbyte.

Marine Le Pen höll sin valvaka i går kväll på restaurangen Chalet du Lac i östra Paris. Det kändes redan i valet av lokal att hon egentligen inte trodde på seger.

Den var för liten, för få anhängare från Nationell fronten var ditbjudna. Det var nästan fler journalister än Le Pen-anhängare och då hade fler franska medier valt att bojkotta eftersom Nationella fronten inte släppt in journalister från exempelvis vänstertidningen Libération.

För två veckor sedan jublades det rejält när de första siffrorna kom in klockan 20.00. Det var just ingen som jublade i går kväll, tvärtom en del buade när siffrorna lästes upp.

Och snart stod Marine Le Pen där på scenen och tackade de elva miljoner som röstat på henne.

Hon noterade att ingen av kandidaterna från de traditionella partierna tagit sig till finalomgången och drog slutsatsen av detta.

– Vår patriotiska och republikanska allians kommer att bli den främsta oppositionen mot den nya presidenten, sa hon.

Marine Le Pen talade också om att hon vill genomföra en ”djup transformation” av Nationella fronten och skapa en ”ny politisk kraft” i Frankrike.

Isabelle Gilbert, 52 år, hemmafru, Rouen: "Jag hade förstås föredragit att hon vunnit, men jag är ändå väldigt glad över vad hon åstadkommit. Det är inte så värst långt kvar till 50 procent och med de problem vi har i det här landet så tror jag att hon kommer att nå ända fram nästa gång."
Aurelie de Geres, 46 år, jurist, Paris: "Jag är lycklig att vi fick så här många röster. För tio år sedan skulle ingen ha trott att en Nationella frontens kandidat kunde få så här många röster. Jag har röstat på dem sedan jag var 18 år. Och jag tror uppriktigt att Marine Le Pen en dag blir vår president."

Partiledaren bekräftar namnbyte

Den tillfällige partiledaren Steeve Briois säger till AP att det innebär att partiet byter namn.

Även om besvikelsen var utbredd på valvakan så trodde många att framtiden ändå talar till Marine Le Pens fördel.

– Hon har rätt. Nu är vi verkligen det främsta oppositionspartiet, säger Marie-Agnes Houck, 50 år.

– Det fanns elva miljoner patrioter som röstade på oss och jag är säker på att än fler kommer att göra det nästa gång. Många kommer att bli besvikna över Macron.

Och den politiska kampen är långt ifrån över. Redan nästa månad går Frankrike till parlamentsval. Emmanuel Macron startade sin nya rörelse En Marche i april i fjol och frågan är hur många röster hans parti kommer att få i valet.

– Det är där nästa kamp äger rum, säger Jean-Jaques Noel. Jag är övertygad om att vi har framtiden för oss.

Vincent Guibert, 50 år, konsult, Paris: "Jag säger så här. Kom igen om fem år. Då vinner vi presidentvalet. Jag tror inte Emmanuel Macron kommer att kunna uppfylla sina vallöften. Folk kommer att bli besvikna. Marine Le Pen har rätt, vi är det verkliga oppositionspartiet i Frankrike nu."
Marie-Agnes Houck, 50 år, sjuksköterska, Paris: "Det är trist för Frankrike att vi inte fick den president vi behövde. Men det är inte så förvånande med tanke på hur alla, inte minst fransk media är emot henne. Jag fruktar för våra barn och vilken värld de kommer att växa upp i Frankrike."

"Det är synd"

Men han sticker inte under stol med att 35 procent var mindre än han räknat med.

– Om hon hade fått över 40 procent så hade det varit något annat. Det är synd.

– Men Marine Le Pen kommer att fortsätta kämpa. Frankrikes problem har inte försvunnit.

Bara timmar innan vallokalerna stängde stod det klart att Nationella fronten portade flera franska medier.

Journalister från nyhetssajten Rue89, tidningen Les Jours, tv-programmet "Quotidien" på TMC och nyhetssajten Buzzfeed France, Streetpress och Explicite var inte välkomna.

Något som fick flera av de stora att reagerar.

Libération, Le Monde och Bloomberg valde att bojkotta Marine Le Pens valvaka.

Jeremy Gaultier, 25 år, student, Paris: "Jag är lite besviken. Jag trodde ärligt talat att Marine skulle få fler röster. Men samtidigt har elva miljoner visat att de stöder henne och det är något vi kan bygga vidare på. Många har röstat på henne i dag som aldrig röstat på Nationella fronten förr."