Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Le Pens krav: Skrota Ryssland-sanktioner

Marine Le Pen vill se slopade sanktioner mot Ryssland. Foto: Patrick Kovarik / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Under besöket träffade den franske presidentvalskandidaten president Vladimir Putin. Foto: Kirill Kudryavtsev / AP TT NYHETSBYRÅN

Franska presidentvalskandidaten Marine Le Pen, ledare för högernationalistiska Nationella fronten, har träffat ryske presidenten Vladimir Putin. Le Pen efterlyser skrotade EU-sanktioner mot Ryssland – ljuv musik i ryska regeringens öron.

– Jag har alltid stött hävda sanktioner, säger Le Pen enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Marine Le Pen har på eftermiddagen träffat ryske presidenten Vladimir Putin i Moskva. I mötet varnar hon för riskerna med internationell terrorism, och efterlyser närmare samarbete mellan Ryssland och Frankrike.

– Jag tror att det vore användbart att utbyta underrättelseuppgifter våra länder emellan, säger hon enligt Interfax.

Det var länge osäkert om Le Pen faktiskt skulle träffa Putin, eftersom det lätt tolkas som rysk inblandning i det stundande franska valet. Den anklagelsen tycks Kreml ha förutsätt, och Putin avfärdar själv tanken.

– Ryssland har absolut ingen avsikt att påverka (presidentvalet i Frankrike), men förbehåller sig rätten att tala med representanter från alla politiska krafter, säger Putin.

Le Pen: Slopa sanktionerna

I ett möte på förmiddagen levererade Le Pen ett kontroversiellt krav: Slopade sanktioner mot Ryssland.

– Jag har alltid stött hävda sanktioner, som jag ser som kontraproduktiva, säger hon i vid mötet med dumans ordförande Vjatjeslav Volodin, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Jag anser att förbud mot att parlamentsledamöter kommunicerar med varandra och samarbetar trampar på demokratiska rättigheter. Jag hoppas att Frankrike och jag kommer att se till att vi slopar ”svartlistorna”, åtminstone inom Frankrikes territorier.

Europa i chock över Krim

Sanktionerna från EU infördes på grund av Rysslands del i konflikten i Ukraina. Ryssland stöder separatistrebeller där som krigar mot Kiev, men det var särskilt den internationellt fördömda annekteringen av Krimhalvön som ledde till sanktionerna.

Reseförbuden mot en rad ryssar är dock bara del av sanktionerna. Det var inte omedelbart tydlig om hon syftade på alla sanktioner mot landet, men det är något som hon tidigare har förespråkat.

Le Pen säger även att Frankrike har förlorat del av sitt självstyre på grund av EU:s inflytande.

– Poängen är att de problem som Frankrike har stött på i dag kan summeras som följande: Frankrike har upphört att vara ett suveränt land, säger den franska partiledaren vid ett möte med de ryska parlamentsledamöterna.

Le Pen säger att hon beklagar situationen djupt, och att hon nu kommer att försöka göra sitt bästa för att förändra situationen så mycket som möjligt i Frankrike.

– Det (Frankrike) har lämnat över en del av sin makt, åtminstone rörande handelsförhandlingar och diplomatiska funktioner, till Europeiska unionen, förtydligade hon.

Putin, en populist-favorit

Marine Le Pen har länge förespråkat närmare förbindelser mellan Frankrike och Ryssland, och Kreml anses allmänt föredra henne framför en del andra franska politiker.

Bland nationalistiska populister som Marine Le Pen finns en utbredd uppskattning av president Vladimir Putins starka auktoritära styre – framför allt dess tämligen konservativa politiska inriktning.

Vad exakt det är Le Pen gör i Ryssland är inte helt känt. Nationella frontens kassör Wallerand de Saint-Just har sagt att det inte är ett försök att samla in kampanjpengar, rapporterar BBC.