Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Le Pen: ”Vi befinner oss i ett krigstillstånd”

Presidentkandidaten Marine Le Pen höll presskonferens på fredagen.Foto: Michel Euler / AP TT NYHETSBYRÅN
Under torsdagskvällen inträffade en skjutning i Frankrike. Polisen utesluter inte att det kan handla om ett terrorbrott.Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅN

Frankrike måste stå enade och ta ett hårdare tag mot fienden.

Det sa Marine Le Pen under en presskonferens på fredagen.

– Frankrike befinner sig i ett krigstillstånd, säger hon.

Med anledning av torsdagens terrordåd i Paris höll Nationella frontens partiledare Marine Le Pen presskonferens på fredagsförmiddagen. Hon höll inte igen när hon beskrev den rådande situationen i Frankrike.

– Frankrike befinner sig i ett krigstillstånd, säger hon.

Hon uppmanade fransmännen att oavsett politiskt tillhörighet, stå enade mot fienden.

Marine Le Pen har under hela valrörelsen krävt tuffare tag för att komma till rätta med terrorproblemet och bland annat krävt att det ska bli möjligt att dra in medborgarskap för dem som finns på underrättelsetjänstens terrorlista och skicka tillbaka dessa personer till sina hemländer. Dessutom vill hon ytterligare 15 000 poliser samt ge underrättelsetjänsten större resurser.

Le Pen: "Det här är ett krig vi kan vinna"

Marine Le Pen vill även kunna stänga franska moskéer som bedriver islamism och helt dra in finansieringen för dem.

Hon tog även upp problemen med de franska fängelserna.

– De har blivit universitet för islamister, säger hon och hävdar att många radikaliseras under tiden de sitter fängslade.

– Den salafistiska ideologin har ingen plats i Frankrike och borde förbjudas. Hatpredikanter ska utvisas och deras moskéer borde stängas, har hon även tidigare sagt i en intervju enligt Guardian.

Vinner hon valet så lovar hon sina väljare att genast sätta sin plan i verket för att skydda fransmännen

– Det här är ett krig vi kan vinna, säger hon.

Även Francois Fillon höll presskonferens på fredagen.

– Terrorismen har slagit till på nytt i Paris hjärta, säger han om torsdagens dåd.

Francois Fillon pratade, liksom sin presidentrival Marine Le Pen, om ett pågående krig.

– Kriget blir långt, våra motståndare är mäktiga och de lever mitt bland oss.

Han uppmanade samtidigt folket till att stötta och respektera ordningsmakten. Han framförde även vikten av att alla stormakter måste stå enade mot totalitär islamism och han vill därför skapa en koalition med bland annat USA och Ryssland. Fillon vill dessutom ha 10 000 nya poliser, fler fängelseplatser, mer pengar till försvaret, och indragna medborgarskap för dem som åker på terrorresor.

Le Pen tappar väljarstöd

På söndag går fransmännen till val och det ser ut att bli en rysare. Nationella fronten har tappat lite i stöd i de senaste opinionsmätningarna men det ser ändå ut att blir ett jämnt val. Den franska tidningen Les Échos har varje vecka publicerat opinionsmätningen "Présitrack" i samarbete med OpinionWay och i början av veckan kom de senaste siffrorna. I den undersökningen fick att Marine Le Pen och Nationella fronten 22 procent av rösterna. Även stödet för Emmanuel Macron har gått ner. han ligger liksom Marine Le Pen på 22 procent av rösterna.

Men medan väljarstödet för Marine Le Pen och Emmanuel Macron går ner är den skandalomsusade före detta premiärministern på frammarsch. Han har enligt "Présitrack" 21 procent av rösterna i nuläget.

Jean-Luc Mélenchon fortsätter att skugga topptrion och är nu bara fyra procentenheter bakom täten med sin 18 procent.

Därefter är det ett rejält glapp ner till socialistpartiets kandidat Benoît Hamon som endast får åtta procent av väljarstödet.

Presidentkandidaterna avlutar sina kampanjer

Med anledning den senaste dödsskjutningen har dock flera presidentkandidater, av respekt, valt att avsluta sina valkampanjer.

Högerns kandidat, Francois Fillon, som under sin kampanj tagit tydligt ställning för skärpt säkerhet i landet, uppmanar resten av kandidaterna att göra detsamma – trots att torsdagens händelse kan var till hans fördel. Han tog beslutet själv i solidaritet med offrets familj och med alla som arbetar i ordningsmakten.

Inför det stundande valet gick Frankrikes premiärminister Bernard Cazeneuve på fredagen ut i ett försök att lugna folket. Han lovade att "den franska regeringen är fullkomligt mobiliserad för att se till så att inget kan störa" söndagens val.

– Vi får inte ge efter för rädsla, hot och manipulation... tolerans måste vinna, vi måste stå enade, sa han enligt Guardian.

 

Under en presskonferens på fredagseftermiddagen passade han även på att ge en rejäl känga till Marine Le Pen och Nationella fronten.

– Frankrikes framtid ska inte avgöras av hatpredikanterna i Nationella Fronten.

USA:s president Donald Trump gav sig också in i debatten på fredagen.

– Ännu en terrorattack i Paris. Det franska folket kommer inte att stå ut med mycket mer. Det här kommer att påverka presidentvalet, skriver han på Twitter.

 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.