Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jean-Marie Le Pens sågning av dottern

Marine Le Pen kan bli Frankrikes första kvinnliga statschef.Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅN
I dag ska det avgöras – blir Marine Le Pen eller Emmanuel Macron Frankrikes näste president?Foto: Jbv News / Polaris / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES

PARIS. Marine Le Pen, 48 år, kommer att skriva historia i dag, hur det än går i det franska presidentvalet.

Men hon gör det utan pappa vid sin sida.

Han menar att barnbarnet Marion Maréchal-Le Pen, 27, hade varit en bättre kandidat.

– Man måste ha andra kvalitéer, säger 88-årige Jean-Marie Le Pen om sin dotter, rapporterar Daily Mail.

De kommer att vifta med skyltarna på valvakan i kväll i Paris, precis som de gjorde för två veckor sedan i Henin-Beaumont. Skyltarna där det står ”Marine Presidente”.

Det är ett historiskt ”e" i slutet på slutet på ordet för ”president”. Frankrike har aldrig haft en kvinnlig statschef.

Det mesta tyder i ärlighetens namn på att fransmännen inte får det i kväll heller. Det ska till ett mirakel för Nationella Fronten om Marine Le Pen ska besegra Emmanuel Macron i dag. Hon ligger över 20 procentenheter efter i opinionsmätningarna.

Men detta blir ändå en kväll värd att fira för Nationella Fronten. Marine Le Pen kommer garanterat att få de högsta siffrorna någonsin för partiet i ett franskt presidentval.

Och hon kommer med råge att passera de 18 procent som hennes pappa, Jean-Marie Le Pen, fick i finalomgången 2002 efter att han oväntat gått vidare och ställts mot president Jacques Chirac.

Det var en chock för Frankrike och världen när Jean-Marie Le Pen - Nationella Frontens grundare - tog sig till final 2002. Det säger en del om hur långt Marine Le Pen kommit att just ingen blev förvånad när hon tog sig vidare i år.

Och det är ingen tillfällighet att det bara står ”Marine” på de där skyltarna. Det är ett försök att bredda populariteten, övertyga de franska väljare för vilket namnet Le Pen fortfarande står för högerextremism och anti-semitism.

Det är stämplar Marine Le Pen gjort sitt bästa för att tvätta bort. Hon har delvis lyckats, men hennes aggressiva, verbala attacker i tv-debatten mot Macron i onsdags gick inte alls hem. Macron drog ifrån än mer efter debatten.

 

LÄS MER: Äggkastning och attacker kantade valkampanjerna

 

Jean-Marie Le Pen med döttrarna Marine, Yann och Marie Caroline 1988.Foto: Olivier Boitet / AP TT NYHETSBYRÅN

”Jag föll i den politiska trolldrycken”

Men Marine Le Pen är ändå på väg att få kanske 40 procent av rösterna i andra omgången av det franska presidentvalet. För 20 år sedan hade just ingen i Frankrike trott att det var möjligt.

Men något beröm eller stöd ska hon inte vänta sig från pappa. Hon tog över partiledareposten 2011 och de två bröt kontakten 2015 då Marine Le Pen uteslöt sin egen far ur partiet.

På lördagen, en dag före val, levererade fadern en kalldusch. I en intervju med brittiska Sunday Times dömer han ut Marine Le Pen som president.

– Man måste ha andra kvalitéer, säger Jean-Marie Le Pen till Sunday Times, rapporterar Daily Mail.

I stället pekar Jean-Marie Le Pen, 88, ut sitt barnbarn Marion Maréchal-Le Pen, 27, som en bättre presidentkandidat. Maréchal-Le Pen har gjort raketkarriär och blev invald till franska parlamentet som den yngsta ledamoten någonsin.

Trots att fadern menar att Marine Le Pen brister i kvalitet så uppmanar han ändå alla att rösta på henne.

Hans provocerande uttalanden och förmåga att förringa nazisternas brott under andra världskriget blev en alltför stor belastning. I Marine Le Pens Nationella front så är det inte judarna som är faran, det är Frankrikes många muslimer.

Det var förstås ett stort steg för dottern att sparka ut sin far, mannen i vilkens skugga hon vuxit upp. Hon var inte inställd själv från början att ge sig in i politiken, men som hon sa till the Guardian i en intervju:

– Min pappa säger att jag är som Obelix. Jag föll i den politiska trolldrycken när jag var ung.

Marine Le Pens systerdotter Marion Maréchal-Le Pen är också aktiv i Nationella fronten.Foto: Jean Bernard Vernier / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES

Själv anses dock Marine Le Pen ha stått närmare sin mamma Pierrette Lalanne, men hon försvann ur familjens liv när Marine var 16 år. Mamma rymde med en journalist som fått i uppdrag av Jean-Marie Le Pen att skriva en biografi.

 

LÄS MER: Enkät: "Det är ett avgörande val för Frankrike"

 

Hade ingen kontakt med sin mamma på över 15 år

Dottern hade sedan ingen kontakt med sin mamma på över 15 år. Lalanne poserade för övrigt naken för Playboy som hämnd mot sin ex-make.

– Marine Le Pen växte upp i en väldigt udda atmosfär, en familj som verkade stå varandra nära, men i själva verket var de väldigt distanserade från varandra, säger David Doucet som skrivit en bok om Marine Le Pen till the Guardian.

– Hon levde i nästan 20 år utan sin mamma. Hennes pappa kände henne knappt. Hon uppfostrades av dagmammor och lämnades i stort sett för sig själv.

Marine Le Pen är den yngsta av tre systrar. Hennes systerdotter Marion Maréchal-Le Pen är också aktiv i Nationella fronten och står politiskt närmare sin morfar än sin moster.

Marine Le Pen fortsatte fram till 2014 att bo kvar i samma herrgård i utkanten av Paris där Jean-Marie Le Pen fortfarande bor. Men då flyttade hon slutligen ut.

De två var osams om politiken redan då och droppen kom en dag i september då pappas doberman-hundar attackerade och dödade Marines älskade bengaliska katt.

Nå, dottern får sin revansch i kväll när hon kommer att gå längre än vad pappa någonsin gjorde. Och skulle hon nå ända fram och vinna valet, så har hon sagt att hon trots allt räknar med att få ett samtal från honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.