Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Le Pen och Macron till andra valomgången

Emanuelle Macron har en betryggande ledning inför valets andra omgång Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅN
Marine Le Pen sa i talet vid sin valvaka att det är dags att befria det franska folket. Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN
Glädje i Macron-lägret Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅN
Le Pen-supportrar jublar under valnatten Foto: Olivier Hoslet / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Här är segerkyssen.

Oberoende liberalen Emmanuel Macron och högerpopulisten Marine Le Pen gick vidare i det historiska franska presidentvalet i går.

Då firade 39-årige Macron med en kyss med sin 24 år äldre fru – och tidigare fransklärarinna.

Slutresultatet i första omgången visar att Emmanuel Macron fick 23,8 procent av rösterna mot Marine Le Pens 21,5, enligt Reuters.

Franska presidentvalet

Här är de kommande hållpunkterna i det franska presidentvalet:

Onsdag 26 april: Resultatet i första omgången blir officiellt.

Fredag 28 april: Valrörelsen inför andra omgången börjar officiellt.

Onsdag 3 maj: Tv-debatt.

Fredag 5 maj: Kampanjerna avslutas vid midnatt. Från och med då får medier inte heller publicera opinionsundersökningar.

Söndag 7 maj: Valdagen.

Resultatet

Emmanuel Macron fick 23,8 procent av rösterna mot Marine Le Pens 21,5, enligt Reuters. François Fillon fick 19,9 procent och Jean-Luc Mélenchon 19,6 procent.

Strax efter klockan 20 släpptes siffror från Le Figaro och Sofres som visar på ett valdeltagande på totalt 78 procent i första valomgången, bland cirka 47 miljoner röstberättigade fransmän.

Den första omgången i det franska presidentvalet 2017 blev historisk. Redan när det första preliminära resultatet kom ledde Emmanuel Macron och Marine Le Pen framför övriga kandidater – med god marginal.

De går vidare till omgång nummer två i valet, precis som opinionsundersökningarna förutspått.

Det innebär att det är första gången ingen från de båda stora partierna, Socialistpartiet och Republikanerna, går vidare.

Macrons första kommentar, till AFP, blev:

– Vi vänder blad i Frankrikes politiska liv.

 

Uppmanade till bojkott av Le Pen

Högerns François Fillon och Jean-Luc Mélenchon, på yttersta vänsterkanten, var med i toppstriden in i det sista. Men socialisternas Benoît Hamon hamnade rejält på efterkälken. Han erkände sig tidigt besegrad.

Nästa person att erkänna sig besegrad vad Fillon – som i sitt förlusttal uppmanade de franska väljarna att bojkotta Le Pen och rösta på Macron.

Emmanuel Macron själv firade med att ge sin hustru Brigitte Trogneux en rejäl kyss. De båda träffades när Macron var bara 16 år – och hon hans 40 år gamla fransklärarinna.

För tio år sedan gifte sig paret.

Macron med hustrun Brigitte Foto: Philippe Wojazer / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under ett tal på sin valvaka i Paris sa Macron att han vill vara hela Frankrikes president.

– I dag har franska folket uttalat sig. När vårt land går igenom en tid markerad av terror, ekonomiska och ekologiska utmaningar, social lidande så har de svarat på det allra vackraste sättet - genom att gå och rösta, sa han.

Och:

– De senaste månaderna har jag lyssnat på det franska folkets tvivel, ilska och rädsla - men även dess vilja till förändring.

Marine Le Pen: "Det är dags att befria det franska folket"

Längre norrut, på en valvaka i Hénin-Beaumont, utropade Marine Le Pen sin seger. Hon tackade dem som "burit mig till andra omgången".

– Antingen fortsätter vi på vägen mot total avreglering, massinvandring, fri rörlighet för terrorister. Eller så väljer ni ett Frankrike med gränser som skyddar vår identitet, sa hon i sitt tal.

– Det är dags att befria det franska folket.

 

MATS LARSSON: Le Pens krav så hårda att de aldrig lär gå igenom

 

Den sista kandidaten i toppstriden, vänsterytterns kandidat Jean-Luc Mélenchon, har inte erkänt sig besegrad. Men han säger att han kommer respektera de officiella resultaten när de kommer.

Macron spås bli president

I Tyskland välkomnas mittenkandidaten Emmanuel Macrons framgång i den första omgången i det franska presidentvalet. Utrikesministern Sigmar Gabriel är övertygad om att EU-förespråkaren blir grannlandets näste president.

– Det gläder mig särskilt att den enda pro-europeiske kandidaten gick vidare till nästa valomgång, sa ministern enligt Ekot.

Tyska socialdemokraternas nya partiledare, Martin Schulz, uppmanade alla demokrater i Frankrike att rösta mot Nationella frontens ledare Marine Le Pen när valet avgörs.

Bland de svenska politikerna hoppas de flesta på EU-vänlige Macron. Och opinionsundersökningar visar att han har störst chans att ta hem valomgång nummer två den 7 maj.

Margot Wallström framhäver EU

Enligt en mätning från Ipsos ser Macron ut att gå mot seger i den andra valomgången den 7 maj. Han leder med 62 procent mot Le Pens 38 procent i en opinionsmätning från Ipsos.

 

LÄS OCKSÅ Jimmie Åkesson: Jag föredrar Le Pen

 

– Hennes möjligheter är närmast mikroskopiska. Nästan alla de andra kandidaterna kommer att uppmana sina väljare att antingen rösta på Macron eller rösta emot Le Pen, säger Maria Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till SvD.

– Det ska väldigt mycket till för att hon ska vinna. Men val är val, två veckor är lång tid och osvuret är bäst. Det gäller att fortsätta kampen, sa före detta utrikesminister Carl Bildt, M, i SVT:s "Agenda" i går.

Jimmie Åkesson hoppas på nederlagstippade Le Pen.

– Mellan de båda föredrar jag Marine Le Pen, säger SD-ledaren till Sverige Radio.

Utrikesminister Margot Wallström, S, säger att regeringen inte spekulerar i vem som kommer att vinna. Men hon gratulerar Macron för att ha gått vidare i valet.

– Regeringen tror på samarbete grundat på demokratiska värderingar, ett starkt EU, frihandel och öppna, toleranta samhällen.