Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Le Pen och Macron favoriter inför debatten

<p>Den tidigare finansministern Emmanuel Macron ser ut att ha seglat fram som en tidig favorit till presidentposten i Frankrike.<br></p>Foto: Etienne Laurent / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
högerpopulistiska Marine Le Pen ligger på andraplats.Foto: Mathieu Cugnot / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

I kväll drar den franska valrörelsen i gång på allvar när den första stora debatten sänds i kanalen TF1.

Med en dryg månad kvar till första valomgången ska de fem huvudkandidaterna till presidentposten debattera frågor kring samhälle, ekonomi och internationell politik.

Den tidigare finansministern Emmanuel Macron ser ut att ha seglat fram som en tidig favorit till presidentposten, följd av högerpopulistiska Marine Le Pen.

Så går debatten till

Inledning

Varje kandidat får en och en halv minut på sig att förklara vilken sorts president de vill vara.

Debatt

Kandidaterna debatterar totalt nio frågor, som samlas under tre teman:

• Samhälle: Miljö, utbildning och säkerhet

• Ekonomi: Skatter, arbetslöshet och arbetstid

• Frankrike i världen: EU, terrorism och "USA och Ryssland"

Varje fråga debatteras i en dryg kvart.

Avslutning

Varje kandidat får två minuter på sig att sammanfatta.

De elva presidentkandidaterna

• Emmanuel Macron (oberoende)

• Marine Le Pen (Nationella fronten)

• François Fillon (Republikanerna)

• Benoît Hamon (Socialisterna)

• Jean-Luc Mélenchon ("Det rebelliska Frankrike")

• Philippe Poutou (Nya antikapitalisterna)

• Jean Lassalle (oberoende)

• Nicolas Dupont-Aignan ("Stå upp Frankrike")

• Jacques Cheminade (Solidaritet och framsteg)

• François Asselineau (oberoende)

• Nathalie Arthaud (Arbetarkamp)

Emmanuel Macron, Marine Le Pen, François Fillon, Benoît Hamon och Jean-Luc Mélenchon drabbar samman i den första stora tv-debatten inför presidentvalet på måndagskvällen. Där får kandidaterna visa var de står i frågor om bland annat miljö, säkerhet, arbetslöshet, EU och terrorism.

Inför debatten ser den oberoende kandidaten Emmanuel Macron ut att vara favorit i kampen om Elyséepalatset. De senaste opinionsundersökningarna visar att han och Nationella frontens Marine Le Pen ser ut att ta sig vidare till den andra valomgången med ungefär lika många röster. Samtidigt väntas Macron ta hem segern i andra rundan, med ett stöd på ungefär 64 procent.

François Fillon.Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt visar en opinionsundersökning som tidningen Le Figaro beställt att Emmanuel Macrons väljare är de minst säkra. Bara 51 procent uppger att de är säkra på sitt val, jämfört med 75 procent av Marine Le Pens väljare och 73 procent hos Republikanernas François Fillon. Den senare ligger just nu på tredje plats i opinionsundersökningarna med ett 17-procentigt väljarstöd.

Benoît Hamon.Foto: Mehdi Chebil / POLARIS POLARIS IMAGES

 

LÄS MER Undersökning: Han vinner franska valet

Kan räkna med attacker

Enligt LCI, som också sänder debatten, kan kandidaterna räkna med attacker från motståndarna mot vad som anses vara deras svaga punkter. Emmanuel Macron väntas få kritik för att han inte positionerar sig på den politiska kartan och varken definierar sig som höger eller vänster. Hans tidigare karriär inom bankväsendet kan också bli en anledning till attacker.

Jean-Luc MélenchonFoto: Mehdi Chebil / POLARIS POLARIS IMAGES

Marine Le Pen väntas få ta emot verbala smockor för att hon förespråkar en hög fransk självständighet och utträde ur eurozonen. Hon har också föreslagit att Frankrike ska dra sig ur Schengen. Samtidigt förväntas kandidaterna gå hårt åt François Fillon för sina skandaler och för att han inte hållit sitt ord efter att ha sagt att han skulle dra tillbaka sin kandidatur om en utredning öppnades.

Socialisternas Benoît Hamon kommer sannolikt att attackeras för att han förespråkar införandet av basinkomst. Jean-Luc Mélenchon från "Det rebelliska Frankrike" kan räkna med kritik för att han vill lämna euron och höja skatterna för de rikaste.

Flera skandaler kring kandidaterna

Den franska valrörelsen har hittills kantats av skandaler med flera av toppkandidaterna. François Fillon avslöjades med att ha betalat ut flera miljoner till sin fru – som ska ha varit hans parlamentsassistent utan att utföra något arbete. Dessutom har fransk polis gjort tillslag mot Nationella frontens högkvarter efter misstankar att partiledaren Marine Le Pens assistent tagit emot felaktiga betalningar på sammanlagt drygt tre miljoner kronor från EU-parlamentet.

Den första rundan i presidentvalet hålls den 23 april. Om ingen kandidat lyckas få mer än 50 procents stöd ställs de två mest populära kandidaterna mot varandra i en andra omgång som hålls den 7 maj.

 

LÄS MER: Kris i hela Europa för Löfvens partikamrater

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.