Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Le Pen kan åtalas – spred våldsbilder

Fram till i dag har Marine Le Pen inte kunnat åtalas för handlingen på grund av sin åtalsimmunitet. Foto: Eddy Lemaistre / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Skulle EU-parlamentet fastställa det preliminära beslutet så kan Marine Le Pen åtalas och dömas i fransk domstol. Foto: Eddy Lemaistre / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Marine Le Pen kan komma att åtalas i fransk domstol.

Detta efter att EU:s juridiska utskott röstat för att frånta hennes åtalsimmunitet, skriver Reuters.

Den franska presidentkandidaten misstänks för uppvigling och att sprida våldsamma bilder efter att ha lagt ut bilder på Islamiska statens halshuggningar på sitt Twitterkonto 2015.

2015 lade den franska Marine Le Pen ut tre våldsamma bilder på Islamiska statens halshuggningar på sitt Twitterkonto - inklusive halshuggningen av den amerikanske journalisten James Foley.

Fram till i dag har Marine Le Pen dock inte kunnat åtalas för handlingen på grund av sin åtalsimmunitet - men efter en omröstning i EU:s juridiska utskott kan det snart komma att ändras.

18 ledamöter röstade för att lyfta immuniteten, medan endast tre röstade emot och nu är det upp till EU-parlamentet - som troligtvis kommer att rösta i frågan på torsdag - att fastställa beslutet att lyfta åtalsimmuniteten.

Kan åtalas och dömas

Skulle EU-parlamentet fastställa det preliminära beslutet så kan Marine Le Pen åtalas och dömas i fransk domstol.

Brottet som Le Pen kan åtalas för är uppvigling och att sprida våldsamma bilder - och straffskalan innefattar böter och fängelse.

– Att visa och namnge islams ondska ger oss möjligheten att kämpa emot det, säger Florian Philippot, vicepresidenten i La Pens parti Front National, till Reuters.

Marine Le Pen har tidigare avfärdat anklagelserna emot henne och menat att de bara är till för att störa hennes politiska kampanj.

Enligt Reuters så visar de senaste valundersökningarna att Marine Le Pen och Front National vinner de två första valrundorna, men att hon förlorar i det sista.