Marine Le Pen tillsammans med sin pappa Jean-Marie Le Pen i Europaparlamentet i Strasbourg 2009. Foto: Lionel Cironneau / APMarine Le Pen tillsammans med sin pappa Jean-Marie Le Pen i Europaparlamentet i Strasbourg 2009. Foto: Lionel Cironneau / AP
Marine Le Pen tillsammans med sin pappa Jean-Marie Le Pen i Europaparlamentet i Strasbourg 2009. Foto: Lionel Cironneau / AP
Jean-Marie Le Pen. Foto: Michel Euler / APJean-Marie Le Pen. Foto: Michel Euler / AP
Jean-Marie Le Pen. Foto: Michel Euler / AP
Den verkliga brytpunkten mellan Jean-Marie Le Pen och dottern Marine Le Pen kom sommaren 2015. Foto: Yoan Valat / Epa / TTDen verkliga brytpunkten mellan Jean-Marie Le Pen och dottern Marine Le Pen kom sommaren 2015. Foto: Yoan Valat / Epa / TT
Den verkliga brytpunkten mellan Jean-Marie Le Pen och dottern Marine Le Pen kom sommaren 2015. Foto: Yoan Valat / Epa / TT
Marine Le Pen. Foto: Julien De Rosa / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNMarine Le Pen. Foto: Julien De Rosa / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Marine Le Pen. Foto: Julien De Rosa / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Le Pen har präglat Frankrike i över 40 år

Publicerad

PARIS. Högerpopulisten Marine Le Pen vill – och kan möjligen - bli president. Bara en sak är säker: Frankrike har redan sin politiska dynasti.

Familjen Le Pen har präglat Frankrike sedan över 40 år.

Ofta med små och stora elakheter mot varandra.

– Det är taskigt av henne, slank det ur Marion Maréchal-Le Pen, 27, om hennes 48-åriga moster, presidentkandidaten Marine Le Pen. Moster hade mitt under valkampanjen sagt till en fransk damtidning att hennes systerdotter var alldeles för ”oerfaren” och lite för ”stel”. Hon skulle aldrig få en ministerpost, heller.

– Vilken tur då! Jag har aldrig bett om någon, sade Marion. Det tog ett par veckor innan Marion Maréchal-Le Pen, först denna vecka visade sig på ett valmöte med mostern.

Likaså var det först i söndags, en vecka innan valdagen som pappa Jean-Marie Le Pen twittrade att han faktiskt tänkte rösta på sin dotter i presidentvalet.

Grälet började för många år sedan

Deras gräl började för många år sedan. 2005 sa pappan att nazisternas ockupation av Frankrike - alltså med den tillhörande Förintelsen och massaker på hela byar - ”inte var så inhuman”.

Det resulterade i att dottern för första gången tog avstånd från pappan.

Den verkliga brytpunkten mellan Jean-Marie Le Pen och dottern Marine Le Pen kom sommaren 2015.Foto: Yoan Valat / Epa / TT

Men den verkliga brytpunkten mellan far och dotter kom mot slutet av sommaren 2015, enligt journalisten Olivier Beaumont som har skrivit en bok om klanen Le Pens hus.

– Marine Le Pen har alltid älskat katter. När hon kom hem från semestern så hade pappans två dobermannhundar ätit upp hennes bengaliska katt, Artemis, berättar Olivier Beaumont för Le Parisien.

Klanen bodde i lyxigt 1800-talshus

Det lyxiga 1800-talshuset Montretout som hela klanen då bodde i ända sedan 1970-talet har – rent stilmässigt - drag av huset i filmen Familjen Addams eller möjligen det i filmen Psycho. Där omgav sig klanledaren Jean-Marie Le Pen med sin fru och sina döttrar. I den slottsliknande parken ordnade familjens överhuvud under Marine Le Pens barndom fester med flera av Paris jetssetare som skådespelaren Alain Delon, bland andra.

– Men ingen av kvinnorna talar med glädje om livet i Montretout, säger Olivier Beaumont till Le Parisien.

 

LÄS MER: Valet i Frankrike 2017 - allt du behöver veta

 

arine Le Pens mamma Pierrette poserade naken i Playboy.

Mellan de pampiga väggpanelerna har många hätska gräl ägt rum. När Jean-Marie Le Pen skilde sig från Marine Le Pens mamma Pierrette gick det speciellt hett till. Marines mamma tog med sig den enögde ex-makens glasöga. Samtidigt glömde Pierrette urnan med sin egen mammas aska som exet behöll.

Den ömsesidiga utpressningen blev en del av en lång, ömsesidig fejd. Under den tiden sade Jean-Marie Le Pen att mamman kunde ta städjobb om hon ville ha pengar. Då poserade Pierrette naken i Playboy med en städhink och kvast.

Skilsmässan satte djupa spår i Marine Le Pen

Den stormiga skilsmässan mellan föräldrarna satte djupa spår i Marine Le Pen som i dag vill bli Frankrikes president och överbefälhavare.

Hennes halvsyster, Marie-Caroline, (Marions mamma) bröt tidigare med pappan redan 1998, då hennes make gick över till utbrytaren Bruno Mégret som försökte ta över Jean-Marie Le Pens parti. Då lämnade hon hemmet Montretout. Det tog många år innan familjen enades igen.

Helt enad är den fortfarande inte, men två saker förenar i alla fall de olika medlemmarna i dynastin: pengarna och de rättsliga utredningarna som de flera av dem figurerar i.

Jean-Marie Le Pen.Foto: Michel Euler / AP

Jean-Marie Le Pen lånar sex miljoner euro dotterns kampanj

För även om far och dotter har brutit med varandra så lånar pappa Jean-Marie Le Pen sex miljoner euro till dotterns presidentkampanj.

Det gör han med Cotelec, en stiftelse som under årtionden sög åt sig alla bidrag till Nationella fronten. Det är politisk struktur som franska utredningsdomare nu misstänker har använts för att renovera ett av familjens hus – som Marine Le Pen äger en fjärdedel i.

Utredningen som kan stå Marine Le Pen dyrt – vid sidan av den om misstänkta luftjobb i partiet som betaldes av EU-parlamentet. Ett av de misstänkta luftjobben innehölls av Marines livvakt, Thierry Légier - samme livvakt som pappan länge hade.

En fällande dom skulle kunna förbjuda Marine Le Pen att ställa upp i ett val under flera år.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag