Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Le Pen anmäls av sin motståndare Macron

Macron anmäler nu sin motståndare i det franska valet. Foto: Cyril Moreau / Bestimage / /IBL BEST IMAGE
Marine Le Pen anklagas för att ha spridit falsk information. Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN
Le Pen och Macron på debatten. Foto: Jbv News / Polaris / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES

Macron anmäler Le Pen efter onsdagens valdebatt.

Orsaken ska vara "spridande av falsk information", det här uppger nyhetsbyrån Reuters.

Presidentkandidaten Emmanuel Macron har anmält sin motståndare Marine Le Pen för att ha ”spridit vidare falsk information”, vid onsdagens valdebatt.

En fransk åklagare har nu påbörjat en utredning mot Marine Le Pen. Orsaken är presidentkandidatens påstående om att hennes motståndare ska ha placerat pengar i ett "skatteparadis".

Diskussionen var hätsk överlag när kandidaterna för sista gången gick upp mot varandra i en tv-sänd debatt innan medborgarna går till val. Angreppen duggade tätt, och båda kandidaterna kom med rena faktafel.

Två frågor som stod i centrum var migrationen och EU. Le Pen och Nationella Fronten som är EU-motståndare provocerade Macron genom att säga att han blir han tyska förbundskanslern Angela Merkels nickedocka vid vinst.

– Frankrike kommer att ledas av en kvinna, det blir jag eller Merkel, sa hon under debatten.

Men provokationerna räckte inte. Enligt en mätning av Elebe på uppdrag av tv-kanalen BFM, vann Macron gårdagens tv-debatt. 63 procent av tittarna ansåg att Macron var den mest övertygande kandidaten, jämfört med Le Pens 34 procent.

Tittarna tyckte att Macron har det bästa politiska programmet, är mest presidentlik och förstår folket bäst, enligt mätningen.

På söndag går fransmännen till val för den andra röstomgången. De senaste opinionsmätningarna visar likt siffrorna från onsdagens debatt att Macron tros ta hem segern. Det med siffrorna 59 procent mot 41 procent, fördel Emmanuel Macron.