Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lavrovs varning: ”Verklig” fara för tredje världskrig

Lavrov: "Övertygad om att Ukrainas ställning bestäms av väst".
Sergej Lavrov.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
Foto: Anders G Warne / Försvarshögskolan

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar för en ”verklig fara” för ett tredje världskrig, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi bör hotet ses som rysk krigsretorik.

– Som ett hot är det fungerande. Men att utlösa det tror jag ligger avsevärt längre bort, säger han.

Det är i statliga medier i Ryssland som Lavrov fällt sitt uttalande om en ”verklig fara” för ett tredje världskrig. Enligt rysk statsmedia säger Lavrov bland annat att risken för kärnvapen vid ett tredje världskrig är verklig och att faran inte bör underskattas.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi ska Lavrovs varning framför allt ses som en del av rysk krigspropaganda och retorik. Paasikivi menar att uttalandets syfte är att fungera avskräckande på omvärlden, att andra länder inte ska lägga sig i kriget i Ukraina.

– Det går naturligtvis inte helt att bortse ifrån, och vi måste se allvarligt på hotet. Men vi måste komma ihåg att senast den 3 mars diskuterade Lavrov världskrig. Det här är, som jag ser det, att under hotet om kärnvapen kunna föra ett lokalt krig ostört. Man ska inte lägga sig i Ukraina för då riskerar man ett tredje världskrig, enligt den ryska retoriken, säger han.

Experten: Ska inte vara rädda

Paasikivi anser inte att man bör vara rädd i det här läget.

– Jag tycker inte vi ska vara rädda, men vi ska vara vaksamma och inte låta oss hotas. För då får de (Ryssland) som de vill.

– Det är den yttersta skrämseln man kan komma med. Som ett hot är det fungerande. Men att utlösa det tror jag ligger avsevärt längre bort.

Enligt Joakim Paasikivi kommer Lavrovs uttalande just nu eftersom kriget går dåligt för Ryssland.

Samtidigt som Lavrov varnar för ett tredje världskrig hävdar han att Ryssland är beredda at hålla nya fredsamtal med Ukraina. Lavrov säger att ett avtal mellan länderna kommer bli resultatet av kriget. Exakt vad ett sådant skulle innehålla är ännu oklart.

Lavrov: Nato och Ryssland redan i krig 

Den ryske utrikesministern hävdade under ett televiserat tal under måndagen att Nato bedriver proxykrig mot Ryssland. Detta eftersom västerländska länder skickar vapen till Ukraina.

– Nato är involverade i ett krig med Ryssland, genom proxy, en proxy som de beväpnar. Krig betyder krig, citeras Lavrovs tal av BBC.

Han återupprepade också tidigare påstående om att Ryssland ser vapenförsändelser till Ukraina som legitima militära mål att beskjuta.

Mystiska attacker mot Ryssland – misstanke om hybridkrig

Bränder i oljedepåer och urspårade tåg – flera attacker har på kort tid skett i Ryssland.

Nya bilder på Putin: ”Ser ut som att han är nervös”

Spekulationer om Parkinsons sjukdom • Specialistläkarens analys.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.