Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lavinia fick ont i magen – födde barn på planet

Lavis stora tur: En läkare och tre barnmorskor ombord.
Lavinia Mounga födde barn under flygninen till Hawaii.
Foto: Gofundme

Lavinia Mounga gav medresenärerna på väg till Hawaii en rejäl chock när hon plötsligt födde barn – mitt under flygningen. 

Mest förvånad var Lavinia dock själv eftersom hon inte visste om att var gravid, skriver Daily Mail.

Lavinia Mounga flög från Salt Lake City till Hawaii under onsdagen förra veckan. Men strax efter att planet hade lyft från marken fick hon obeskrivliga magsmärtor. Det Lavinia från Utah inte förstod då var att magontet egentligen var förlossningsvärkar. 

När värkarna inte gick över stod det klart att hon skulle behöva genomgå en förlossning – samtidigt som planet var i luften. Daily Mail skriver att det var flera medicinskt utbildade personer ombord på flyget, varav tre sjuksköterskor som jobbar inom neonatalvården. Med deras hjälp kunde Lavinia Mounga genomgå förlossningen på flygplanets toalett.

Födde på flyget 

Sjuksköterskan Lani Bamfield, från Kansas City, delade med sig av hur det var att förlösa ett barn 9000 meter upp i luften. 

”Om någon vill veta hur vår resa till Hawaii går ... så här började det ... vi förlöste en kvinna i vecka 27 på flygplanstoaletten mitt över havet, med hjälp av tre iva-sjuksköterskor, en läkarassistent och en familjeläkare kunde vi genomföra det på TRE TIMMAR innan vi äntligen kunde landa. Mamma och bebisen mår bra”, skrev hon på Facebook. 

Passagerarna var chockade över händelsen.
Foto: Tiktok

Den osannolika historien om Lavinia Mounga blev känd för allmänheten efter att en användare på Tiktok delat med dig av klipp från de kaotiska scenerna på flygplanet. Tiktok-användaren var själv en passagerare på planet och i klippen kan man höra hur kaptenen delar med sig av de glada bebisnyheterna. I videon kan man också se hur passagerarna klappar och grattar den chockade mamman. 

”Mirakel”

Efter att klippen blivit virala har det framkommit att Lavinia Mounga inte förstått att hon var gravid, trots att hon var i vecka 27. Hennes partner, Ethan Magalei, bekräftar uppgifterna i ett inlägg på sociala medier och skriver att de inte hade en ”aning om att Lavinia väntade barn”. 

”Det faktum att vår son är här är ett mirakel.”

Lavinia Mounga och sonen Raymond kommer att vårdas på sjukhus i Honolulu tills familjen är starka nog att resa hem till Utah. Hennes familj har startat en insamling för att kunna täcka sjukhuskostnaderna och hemresan. Den chockade mamman har inte kommenterat händelsen offentligt, men enligt familjen mår både hon och sonen bra.

Se också: 

Att tänka på vid en snabb förlossning

Ibland går förlossningen väldigt snabbt, och du kanske inte ens hinner till sjukhuset. Det är ovanligt, och brukar oftast gå bra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.