Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lavinen i Österrike – så gick olyckan till

Fyra svenskar och en lokal bergsguide omkom i olyckan.
Räddningstjänsten på plats vid olycksplatsen i Spiss.
Foto: LIEBL DANIEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Räddningstjänsten på plats vid olycksplatsen i Spiss.
Foto: LIEBL DANIEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fyra svenskar och en lokal bergsguide dog i lavinen i österrikiska Spiss på fredagen.

På lördagen har polisen släppt fler detaljer om hur olyckan inträffade.

Detta är vad som är känt nu.

Gruppen bestod av fem svenska män i 40-årsåldern och en 42-årig österrikisk guide. De startade under fredagsmorgonen från skidområdet Ischgl/Samnaun och begav sig mot bergstoppen Malfragkopf, med en höjd på 2 654 meter.

Vid 12.45-tiden åkte gruppen offpist nedför den sydöstra sluttningen från nedre Malfragkopf, enligt ett pressmeddelande från den lokala polisen.

Guiden åkte först. Han instruerade svenskarna att åka en i taget efter honom. De ska ha hållit ett avstånd på cirka 30 meter.

Kort därefter utlöstes flaklavinen. Den bedöms ha varit mellan 350 och 400 meter bred.

Begravdes i snön

Fyra av svenskarna, samt guiden, begravdes helt efter att ha svepts med i uppemot 300 meter. Den femte svensken sveptes med i omkring 250 meter och blev delvis begravd av snömassorna.

Han kunde sedan kontakta en person i Sverige om det som hänt. Personen kontaktade i sin tur en annan svensk i Landeck. 

Vid 13.04 fick polisen in larmet. Initialt fanns inga klara uppgifter om exakt var lavinen utlösts, men vid 13.22 upptäcktes olycksplatsen av en helikopter. På platsen syntes bland annat en lavinballong som stack upp ur snön.

Strax därpå kom ytterligare personal från räddningstjänst i Österrike och Schweiz. De hjälpte till att gräva fram personerna.

Svensken som hade larmat fördes med ambulanshelikopter till sjukhus i Schweiz. De övriga fyra svenskarna och guiden var döda när de grävdes ur snön.

Anhöriga underrättade

Initialt gick polisen inte ut med nationaliteten på de fem avlidna. Först under kvällen bekräftades det att de var fyra svenskar och en österrikare.

Även svenska utrikesdepartementet har på lördagen bekräftat uppgiften. UD uppger att tre av männen var hemmahörande i Svealand och att en bodde i Västra Götaland.

– Männens anhöriga är underrättade och Svenska ambassaden i Wien håller kontakt med lokala myndigheter, säger Tekla Kristiansson vid UD:s pressjour.

Se mer

Några timmar efter att familjen Bengtsson grävde fram tre svenskar ur en lavin omkom fyra svenska män i närliggande Spiss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.