Lättare för Säpo att avlyssna

Publicerad
På onsdagen röstar riksdagen eventuellt igenom en lag som innebär att Säpo lättare får avlyssna telefoner och läsa e-post, rapporterar Ekot.
Det är gammal lag som ska uppdateras med tre nya brott.
- Jag är väldigt rädd att det här leder till ytterligare en åsiktsregistrering av människor, säger vänsterpartiets Lena Olsson.
FRA-lagsdebatten blev en storm och när den inte la sig ens efter sommaren tvingades regeringen tänka om.
Intresset för den gamla avlyssningslagen från 1952 lär inte bli lika stort, men det är trots allt frågan om avlyssning.

Lagen blir permanent

Lagen var menad som temporär men har gång efter annan förlängts, nu vill regeringen lägga till ytterligare tre brott till listan och göra lagen permanent, uppger Ekot.
• Brott mot medborgerlig frihet, exempelvis grupper som vill störa andras politiska möten.
• Brott enligt lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet (terror).
• Företagsspioneri, om det finns fog för misstanke att främmande makt på något sätt har varit inblandad.
Dessutom ska säkerhetstjänsten inte behöva gå till domstol, utan kunna nöja sig med åklagarbeslut, för att få avlyssna någon.

Stor rädsla

Socialdemokraterna och alliansen är tillsammans på banan i ärendet, medan en miljöpartist och en vänsterpartist reserverade sig i utskottet.
- Jag är väldigt rädd att det här leder till ytterligare en åsiktsregistrering av människor. Det är vår stora rädsla. Man kan ju nämna öststaterna och Sovjet till exempel som väldigt stor kritik men jag tycker att vi är på väg dit själva och bevisligen så råkar människor väldigt illa ut, säger Lena Olsson (v) om lagen som kom till i början av 1950-talet för ge Säpo bättre verktyg för att kunna avslöja spioner från det forna östblocket.
Senare har lagen enligt Ekot nyttjats för att hålla kolla på vänstersympatisörer, miljörörelsen, anarkister och högerextrema grupper.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag