Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Lätt att ta en öl för mycket"

Kent Karlsson, 44, har jobbat på Forsmark sedan 2000. Han säger att fylleriet har minskat sedan stickproven infördes. Men visst ser man ibland att folk har tagit en öl för mycket, säger han. I går kväll tittade Kent Karlsson på Uppdrag granskning som tog upp fylleriet på Forsmark
Sex anställda skickades hem från kärnkraftverket för att de var fulla eller drogpåverkade.
Nu berättar Kent Karlsson, 44, om fylleriet:
- Man tar en öl för mycket, det är lätt hänt. Men det är inget som är ett problem, säger han.
Kent Karlsson har över 20-års erfarenhet från kärnkraftsbranschen. På Forsmark har han jobbat som entreprenör sedan 2000. Han har varit sanerare, nu har han ansvar för strålskydd och bor i barack som många andra. - Man ser ibland att folk har tagit en öl för mycket. Vi har tagit personer och skickat hem dem för att de inte har varit lämpligt att jobba den dagen. Hur märks att man inte är lämplig? - Det luktar sprit, man har glansiga ögon. Jag har sett det en gång på hela tiden jag jobbat. Jag är övertygad att det finns de som tvingat kompisar att stanna hemma efter att ha känt spritlukten i bilen på morgonen.

Tonar ner supandet

Samtidigt vill han tona ner supandet bland Forsmarks-personalen. - De som har riskabla uppgifter går definitivt inte ut och dricker natten innan de ska jobba. Det tror jag inte. - Det finns fortfarande festglada som jobbar här men det har blivit mycket bättre. Det är ingen fyllefest längre, däremot var det så under byggtiderna för så där 20 år sedan. Enligt informationschefen på Forsmarks kraftgrupp, Claes-Inge Andersson, har slumpmässiga drogtester funnits sedan 90-talet. Om fylleriet i somras där anställda skickades hem, säger Kent Karlsson: - De var inte fulla. Hade de blåst tio minuter senare hade de kanske klarat sig. De hade otur att testet var just den dagen. Men, påpekar han på samma gång: - Det är inte ok att gå till något jobb alkoholpåverkad. På kärnkraftverket i Oskarshamn infördes förra året alkolås på prov. - Men det är inte för att det sups mer på kärnkraftverk än någon annanstans, säger Anders Österberg, informationschef. - Det här försöket har slagit väl ut och inte känts som ett hinder för personalen. För att komma in genom grinden till en viss enhet har vi haft ett alkolås, man kommer bara in om man blåser grönt.

Vill inte visa öl på bild

I går kväll tittade Kent Karlsson på "Uppdrag granskning" som tog upp fylleriet på Forsmark. I handen håller han en 2,8-öl, som han inte vill ska vara med i bild. - Det är min första öl, en folköl. Det är min måltidsdryck. Jag festar inte när jag jobbar men det händer att jag tar en öl. Har det hänt att du har tagit en öl för mycket? - När jag jobbade på Barsebäck gjorde jag det en gång. Men då ringde jag på morgonen och sa att jag inte var i skick för att jobba. Min arbetsledare tyckte att det var bra att jag ringde. Jag tror inte att jag är ensam om att ringa in så där på morgonen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.