Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Latifas brevvädjan: Utred min systers kidnappning

Berättar om sin situation: ”Jag kidnappades i mars 2018”
Prinsessans Latifa försökte likt sin syster Shamsa fly till Storbritannien.
Foto: FREE LATIFA CAMPAIGN HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nyligen kunde världen ta del av Latifas egna filmer från fångenskap: ”Min pappa håller mig gisslan”.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Dubais härskare Mohammed bin Rashid al Maktoum har 27 barn.
Foto: ALI HAIDER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Latifa, den inlåsta dottern till Dubais härskare, har vädjat till brittisk polis att återuppta utredningen gällande den misstänkta kidnappningen av sin äldre syster, enligt ett brev som BBC tagit del av. 

”Snälla, uppmärksamma hennes fall. De kan ge henne frihet”, skriver Latifa om sin syster som varit försvunnen i 21 år. 

Prinsessan Shamsa rymde till Storbritannien från Dubai som 18-åringen år 2000. Cirka två månader senare rövades hon bort på order av sin pappa emiren Mohammed bin Rashid al Maktoum – och har inte synts till sedan dess. 

I ett handskrivet brev till brittiska polisen, som BBC tagit del av, vädjar Shamsas syster prinsessan Latifa att de ska ompröva sitt beslut att lägga förundersökningen på is. 

”Hon hölls inlåst utan kommunikation eller rättegång. Hon blev torterad genom att hon fick sina fötter piskade”, skriver prinsessan. 

Latifas filmer från fångenskap

Brevet skrevs 2019, när Latifa satt inlåst i ”fängelsevillan”, men det var först i onsdags som Latifas vänner skickade brevet till polisen. Brevet daterades dock februari 2018 – innan Latifas flyktförsök – för att inte avslöja att hon hade ett sätt att kommunicera med omvärlden.

Nyligen publicerade också BBC Latifas egna filmer, där hon bland annat berättade att hennes pappa håller henne fången.

Pågående utredning

Polisen inledde en kidnappningsutredning 2001 efter att Shamsa lyckades ta kontakt via advokat. Men utredningen lades ner när officerare inte kom in i Dubai. 

Men den brittiska polisen har granskat ärendet flera gånger sedan dess och i ett uttalande till BBC säger polisen att Latifas brev ”kommer att ses som en del av den pågående granskningen”. 

Dubai och Förenade Arabemiraten har inte svarat på BBC: s begäran om kommentarer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.