Skattebetalarna har de senaste tio åren plöjt ner över 300 miljoner kronor i konserthuset i Vara.
Samtidigt har det kommunala bolagets skötsel av ekonomin ifrågasatts flera gånger.
Tidigare i år kunde vi berätta om exklusiva förmåner för höga chefer i prestigeprojektet. Det rörde sig dels om betalda årsavgifter i Rotary, fria resor åt tidigare vd Staffan Becker under flera års tid och både fria resor, biljetter och gratis lägenhet åt den tidigare producenten Henrik Lillsjö.
Faktura för dansgrupp
Nu åtalas en annan hög chef i Vara konserthus, den tidigare marknadschefen Thomas Tegnér, för att vid åtta tillfällen ha låtit det kommunala bolaget stå för kostnader som han borde betalt för själv genom sitt privata bolag.
Det rör sig bland annat om kostnaden för en dansgrupp som uppträtt i Smålandsstenar, där Thomas Tegnér låtit Vara konserthus stå för notan.
I ett annat fall har en man fått två utbetalningar, bland annat för att översätta webbmaterial åt Vara konserthus . Men när polisen frågar ut honom uppger han sig varken känna till Vara konserthus eller något översättaruppdrag.
– I samtliga fall handlar det om att han, på lite olika sätt fått personal som är anställda på ekonomiavdelningen att fylla i blanketter som jag menar inte varit korrekta och på det sättet fått Vara konserthus att göra arvodesbetalningar till personer som inte gjort något arbete åt Vara konserthus.
Totalt rör det sig om felaktiga arvodesutbetalningar på 54 210 kronor, men Vara konserthus skadeståndskrav med skatter och avgifter för arvodesutbetalningarna är större: 105380.
Nekar till alla anklagelser
Bolagets egen granskning visade häromåret att kostnader för flera liknande artistuppträdanden, bland annat ett dansuppdrag för en nära släkting till Tegnér, ska ha hamnat hos konserthuset.
Totalt ifrågasatte en revisionsrapport utgifter för 75 700 kronor.
– Hade det varit större belopp hade jag antagligen bedömt det som grovt bedrägeri i samtliga fall därför att han har förmått de här att fylla i blanketter och sedan har han skrivit under dem och det har varit falska urkunder. Men med tanke på att beloppen är så låga så blir det inte grovt enligt min bedömning. Men det gör ju att gärningarna även som normalgradsbrott ska ses med allvar. Det finns en förslagenhet i det även med tanke på den position han haft i bolaget, säger åklagaren Sofia Karlsson.
Thomas Tegnér själv har nekat till alla anklagelser. GT har varit i kontakt med honom efter åtalet väckts, men han säger att han inte vill kommentera åtalet förrän han själv tagit del i det.
– Jag får återkomma till dig. Eftersom jag inte har åtalet framför mig kan jag varken säga det ena eller det andra.
Tidigare har han sagt att det rör sig om olika former av misstag och missförstånd. I fallet med de två dansarna som uppträdde för hans eget privata bolag, men betalades via det kommunala bolaget, har han medgett att det rörde sig om fel och misstag.
Tegnér: ”Helt och hållet fel”
– Där gjorde jag helt och hållet fel, sa Thomas Tegnér tidigare i år efter att han förhörts om tio fall av misstänkta bedrägerier.
Övriga ifrågasatta kostnader uppgav han sig kunna förklara.
Det har antingen varit utgifter för Konserthusets räkning eller gjorts enligt överenskommelse med tidigare ledning.
– Vissa saker finns på papper, vissa finns inte. Men då finns det andra personer som går i god för att det stämmer.
I fallet med de fria resorna och chefslägenheten har Skatteverket kommit fram till att det rör sig om privata förmåner som konserthuset nu ska upptaxeras för.
Skatteverket har tidigare också klassat Rotaryavgifter som en privat kostnad. Men någon brottsutredning har aldrig varit aktuell i de delarna och upptaxeringen drabbar det kommunala bolaget.
Toppolitikern: Får inte ske igen
Den tidigare vd:n Staffan Becker har försvarat de fria resorna – som även skedde mellan hans hem och arbetet – med att det var mycket resor i arbetet vid tiden medan den tidigare producenten Henrik Lillsjö valt att inte kommentera de tidigare villkoren.
Efter vår granskning i januari kallades ledningen för Vara konserthus till kommunledningen för att diskutera situationen i prestigeprojektet som lockat världsartister till den lilla landsbygdskommunen i Skaraborg.
– Jag vill se till att saker ska skötas och att sådana här saker inte ska behöva dyka upp, sa kommunstyrelsens ordförande i Vara, Gabriela Bosnjakovic (M) då.
– Vi har uppföljningsansvar och när det här uppkom med artikeln ville vi lyssna in bolaget om vad som hänt. Och även se hur de tänker framåt i styrelsen.