Lät skattebetalarna bekosta privata dansarna – döms

Thomas Tegnér fälls nu för åtta bedrägerier mot Vara konserthus.
Foto: Pressfoto: Vara konserthus
Skattebetalarna har skjutit till över 300 miljoner kronor till kommunala Vara konserhus genom åren.
Foto: Daniel Olsson
Domstolen konstaterar också stora brister i Vara konserthus utbetalningsrutiner.
Foto: Daniel Olsson

Marknadschefen på Vara konserthus lät fakturorna för hans egna privata dansare och artistframträdanden betalas av ekonomiavdelningen på det kommunala bolaget.

Nu döms Thomas Tegnér till skyddstillsyn för en serie bedrägerier riktade mot sin tidigare arbetsgivare.

Tegnér själv har hela tiden nekat till brott.

Samtidigt konstaterar tingsrätten att Tegnér utnyttjat brister som funnits i Vara konserthus rutiner. 

Det var sommaren 2019 som Vara kommuns konserthus sparkade sin marknadschef, efter misstankar om att han låtit kostnader i sin privata firma hamna hos det kommunala bolaget.

Thomas Tegnér själv har hela tiden nekat till brott och återkommande beskrivit det hela som enskilda misstag och missförstånd.

– Vissa saker finns på papper, vissa finns inte. Men då finns det andra personer som går i god för att det stämmer, har han tidigare sagt.

I kontrast till hans version av skeendet har åklagaren beskrivit de påstådda bedrägerierna, totalt rör det sig enligt åtalet om åtta bedrägerier, som gjorda med förslagenhet.

– Det finns en förslagenhet i det även med tanke på den position han haft i bolaget, har åklagaren Sofia Karlsson tidigare sagt.

Anlitade dansare

Tingsrätten skriver i sin dom att Tegnér gjort sig skyldig till ”återkommande brott gentemot sin arbetsgivare”. Men någon större förslagenhet rör det sig inte om, enligt domstolen som fäller honom för samtliga åtta bedrägerier.

Istället är det Vara konserthus bristande ekonomiska rutiner som möjliggjort för honom att genomföra bedrägerierna. 

”Brotten har inte präglats av någon större förslagenhet utan Thomas Tegnér har i stället nyttjat brister i Vara Konserthus AB:s utbetalningsrutiner där han använt sitt eget förtroendekapital för att genomföra utbetalningarna.”

Enligt domen ska Thomas Tegnér betala skadestånd till Vara konserthus på 82 850 kronor. Bolagets skadeståndskrav var inledningsvis någo större: 105 380 kronor.

Det rör sig bland annat om kostnaden för en dansgrupp som uppträtt i Smålandsstenar, där Thomas Tegnér låtit Vara konserthus stå för notan. 

I ett annat fall har en man fått två utbetalningar, bland annat för att översätta webbmaterial åt Vara konserthus . Men när polisen frågar ut honom uppger han sig varken känna till Vara konserthus eller något översättaruppdrag.

– I samtliga fall handlar det om att han, på lite olika sätt, fått personal som är anställda på ekonomiavdelningen att fylla i blanketter som jag menar inte varit korrekta och på det sättet fått Vara konserthus att göra arvodesbetalningar till personer som inte gjort något arbete åt Vara konserthus, sa åklagaren i samband med åtalet.

Thomas Tegnérs advokat Fredrik Kron säger efter domen att det varit väldigt tydligt genom hela utredningen att det inte rört sig om någon förslagenhet, utan snarare om misstag och en del slarv.

– Med tanke på Thomas inställning till de här åtalspunkterna så kan jag inte tänka mig annat än att han är väldigt missnöjd med tingsrättens bedömning. Vi får sätta oss ner och analysera domen och se vad vi ska göra, säger han. 

Tingsrätten tar hänsyn till att Thomas Tegnér förlorade sitt arbete till följd av brottsligheten. Det är ett av skälen för att straffet kan sluta vid skyddstillsyn.

300 miljoner från skattebetalarna

Vara konserthus är ett helägt kommunalt bolag på Varaslätten. Bolaget finansieras till övervägande del av kommunala och regionala bidrag. 

Vår genomgång har tidigare visat att skattebetalarna de senaste tio åren plöjt ner över 300 miljoner kronor i konserthuset som lockat flera internationella artister till den lilla västsvenska orten genom åren. 

Samtidigt har det kommunala bolagets skötsel av ekonomin också ifrågasatts flera gånger.

Vi har tidigare kunnat berätta om exklusiva förmåner för höga chefer. Dels om betalda årsavgifter i Rotary, fria resor åt tidigare vd under flera års tid och både fria resor, biljetter och gratis lägenhet åt en tidigare producent.

I fallet med de fria resorna och chefslägenheten har Skatteverket kommit fram till att det rör sig om privata förmåner som konserthuset upptaxerats för. 

Skatteverket har tidigare också klassat Rotaryavgifter som en privat kostnad. 

GT söker Thomas Tegnér. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.