Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Låt polska kvinnor göra abort i Sverige”

Protester i Stockholm mot abortlagen i Polen
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill ge polska kvinnor fri abort i Sverige.
Foto: ALI LORESTAIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den senaste tiden har det varit stora protester i Polen mot den nya abortlagen.
Foto: ATTILA HUSEJNOW/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill låta polska kvinnor göra fri abort i Sverige.

”Det är dags att Sverige står upp för polska kvinnor”, skriver hon på Instagram.

Samtidigt demonstrerade hundratals personer utanför polska ambassaden i Stockholm mot Polens planerade skärpning av abortlagarna. 

Tusentals människor i Polen protesterar varje dag mot landets planerade nya hårda abortlagstiftning – och nu sprider sig protesterna också utanför Polen.

– Jag har ett hjärta för Polen och tycker att varje kvinna har rätt att bestämma över sin egen kropp. Det ska ingen annan göra, ingen regering och inget parti, säger Anna Aronsson, 30, från Stockholm.

Protest utanför ambassad

Hon protesterade utanför polska ambassaden i Stockholm tillsammans med hundratals andra demonstranter. De höll upp plakat och ropade slagord.

Polen planerar att skärpa sina redan tidigare mycket hårda abortlagar, bland annat ska abort av skadade foster förbjudas. Tusentals människor protesterade i städerna Warszawa och Lodz på onsdagen mot regeringens planer på lagstiftning.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) vill nu ge polska kvinnor möjlighet att göra abort i Sverige.

”Fri och säker abort i Sverige”

”Det är dags att Sverige står upp för polska kvinnor på samma sätt som Polen en gång stod upp för oss! På 1960-talet när abort var förbjudet i Sverige reste tusentals svenska kvinnor till Polen där abort var lagligt”, skriver Åsa Lindhagen på Instagram och fortsätter:

”Miljöpartiet vill nu att Sverige ska erbjuda polska kvinnor fri, subventionerad och säker abort i Sverige. Ingen kvinna ska riskera livet i illegala aborter.”

https://www.instagram.com/p/CG5vuqLJEmQ/

I torsdags slog Polens författningsdomstol fast att abort av skadade foster strider mot grundlagen. Det öppnade vägen för den planerade skärpningen av abortlagen – och ledde till häftiga protester. Demonstranter blockerade gator i Warszawa och omringade parlamentsbyggnaden.

– Vi är mitt i en coronapandemi. Demonstrationerna kommer att kosta många människoliv, säger Jarosław Kaczyński, ledare för regeringspartiet Lag och rättvisa.

”Polska vänner uppskattar”

Marta Kosinska, 24, från Stockholm deltar i demonstrationen utanför Polens ambassad i Stockholm. Hon säger att det är viktigt att visa att också människor i andra länder bryr sig om vad som händer i Polen.

– Demonstrationen visar att folk i omvärlden inte vill att det som pågår i Polen ska hända. Jag pratade med mina polska vänner. De uppskattar jättemycket att folk här protesterar och visar vad de tycker, säger hon.

Aleksandra Piwowar, 24, från Linköping:

– Jag är här för jag tycker att alla kvinnor ska ha rätt till sin egen kropp. Det är trots allt 2020. Jag förstår inte hur någon annan kan bestämma över andra kvinnors val, så jag är här för att kämpa mot det.

Darlene i Lindsborg om Donald Trump: ”En guds man”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.