Stim vill att internetoperatörerna erbjuder tillgång till all musik via nätet. Foto: Krister Larsson
Stim vill att internetoperatörerna erbjuder tillgång till all musik via nätet. Foto: Krister Larsson

"Låt all musik ingå i nätabonnemanget"

Publicerad
Uppdaterad
Frågan om nedladdning av musik på internet har blivit inflammerad.
Nu föreslår Stim en lösning - låt nedladdningen ingå i internetabonnemanget.
I en debattartikel i Göteborgs-Posten skriver Stim att man vill sätta sig ner med internetoperatörerna och diskutera hur de gemensamt kan göra det möjligt för operatörerna att erbjuda sina kunder att genom en högre månadsavgift betala för musiken. Abonnemanget skulle ge laglig tillgång till all musik på nätet.

"Borde vara intresserade"

Internetoperatörerna bör, enligt Stim, ha ett affärsmässigt intresse av att erbjuda sina kunder tjänster som innehåller ett mervärde jämfört med vad de erbjuder i dag.
"Debatten om fildelning och upphovsrätt har hittills i huvudsak inneburit att skyttegravarna mellan två oförsonliga läger grävts allt djupare. Många kräver en bibehållen äganderätt till konstnärliga alster på nätet och ökade kontrollmöjligheter av hur musik och andra alster sprids på internet. Motståndarna varnar för ett kontrollsamhälle och tycks vara beredda att slänga upphovsrätten på historiens skräphög", skriver Stim.

Nya lösningar

Enligt Stim är grundfrågan hur man kan skapa en situation som skulle uppskattas av både musikskapare och internetanvändare – nya lösningar som främjar både att de som skapar musik kan få ersättning för sitt arbete och att nätets frihet och smidighet kan utnyttjas och utvecklas maximalt för alla internetanvändare.
"Hittills har sådana förslag lyst med sin frånvaro i debatten", skriver Stim.
Stim är en upphovsrättslig intresseorganisation för de svenska musikskaparna och musikförlagen. Genom ett internationellt nätverk representerar Stim även rätten till den musikaliska världsrepertoaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag