Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lastbilskonvoj i protest mot vaccinkrav – invaderar Ottawa

Protesttåget förväntas nå huvudstaden på lördagen.
En konvoj med lastbilschaufförer rullar genom Kanada för att protestera mot coronavaccinet, rapporterar CBC News.
Foto: CP/ABACA / STELLA PICTURES/CP/ABACA
Längs vägen möts de mötts av entusiastiska och hejande supportrar.
Foto: VITO AMATI/SHUTTERSTOCK / VITO AMATI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

En konvoj med lastbilschaufförer rullar genom Kanada för att protestera mot vaccinkrav, rapporterar CBC News.

Längs vägen möts de av entusiastiska och hejande supportrar.

I helgen väntas lastbilskonvojen nå huvudstaden Ottawa – något som fått stadens polischef att gå ut med en varning till stadens invånare. 

Den kanadensiska polisen vet ännu inte hur många demonstranter som väntas dyka upp när den kilometerlånga lastbilskonvojen når landets huvudstad Ottawa. 

Lastbilschaufförerna har under flera dagar åkt genom Kanada för att protestera mot olika åtgärder kopplade till coronavaccinet, rapporterar CBC News.

En av grupperna som arrangerar lastbilsprotesterna är den kanadensiska gruppen Canada Unity som motsätter sig covid-19-relaterade åtgärder. De vill även se att landets premiärminister Justin Trudeau och hans regering tar bort vaccinkravet för lastbilschaufförer som korsar gränsen mellan USA och Kanada, enligt nyhetssajten. 

Lastbilschaufförer har längs vägen till Ottawa mötts av entusiastiska supportrar som vinkat och hejat på med kanadensiska flaggor.

https://twitter.com/KateDubinski/status/1486732322799960078?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1486732322799960078%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cbc.ca%2Fnews%2Fcanada%2Flondon%2Ftrucker-protest-convoy-southwestern-ontario-1.6329118

Polisens varning: Undvik city

Derek Roger, presstalesperson för polisen i Ontario, säger till CBC att man är medveten om konvojen och planerar att se till så att lastbilschaufförer, demonstranter och andra förare på vägarna förblir oskadda under demonstrationen.

– Vår roll i denna situation är helt enkelt att upprätthålla allmän ordning. 

– Vi vill att bilister som delar vägen med demonstranterna hålls säkra, och om någon dyker upp för att se konvojen vill vi också att dessa kan göra det på ett säkert sätt.

Men polisen har samtidigt gått ut med en uppmaning till stadens invånare att undvika centrala delarna av Ottawa till helgen.

– Vi planerar för en rad potentiella risker, inklusive motdemonstranter, blockerade vägar, störningar av samhällskritisk infrastruktur samt brottslighet och våldsamheter, säger Trish Ferguson, polischef i staden, till CTV News

Sedan lastbilskonvojen lämnade British Columbia för Ottawa har flera olika extremistgrupper gått ut på sociala medier och uppmuntrat anhängare till demonstrationen att ta sig till huvudstaden för att förstöra egendom och hota politiker, något som fördömts av arrangörerna, skriver CBC.

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.