Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lastbilschaufförens förklaring till olyckan

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Den påkörda bilen blev totaldemolerad.
Foto: Räddningstjänsten

Den 27-årige estländske lastbilschauffören som misstänks för att ha kört ihjäl tre unga personer på E6 över Hallandsåsen omhäktades av Helsingborgs tingsrätt på måndagen.

Chauffören nekar fortfarande till brott – men kommer att åtalas.

– Jag menar att han med sitt körsätt inte haft den kontroll som situationen krävt. Han har inte haft tillräcklig uppmärksamhet framåt, säger åklagaren Malin Granström

Den tragiska olyckan inträffade natten till valborgsmässoafton på E6 i södergående riktning utanför Båstad.

Anton Johannesson, 18, från Viken, Isak Johnsson, 21, från Perstorp och Jacob Andreassen, 22, från Skegrie, var de tre kompisarna som omkom.

OFFER PÅ E6. Jacob Andreassen, 22, från Skegrie, Anton Johannesson, 18, från Viken och Isak Johnsson, 21, från Perstorp omkom (fr v).
Foto: Privat

Där den branta stigningen över åsen börjar har Trafikverket tagit bort vägrenen och etablerat tre i stället för två körfält.

Motivet till förändringen har varit att underlätta för den tunga trafiken att ta sig uppför backen.

Men det var där de sex unga personerna fick motorhaveri med sin van efter ett spontanbesök i Halmstad tidigare på kvällen.

Började ryka

En bit upp i backen började det ryka från motorrummet och föraren hade inget annat val än att stanna fordonet.

Men det fanns ingenstans att köra undan vanen. De sex personerna i bilen tvingades dessutom ur det rykande fordonet och befann sig på olika platser ute i vägbanan.

Den estländske chauffören har i förhör sagt att han inte upptäckte det stillastående fordonet förrän 1-2 sekunder före smällen.

Olyckan skedde i södergående riktning, längst till höger på bilden och i höjd med en informationstavla som står utmed vägkanten. Där står också ett viltstaket som omöjliggör att man kan lämna platsen.
Foto: JENS CHRISTIAN

– Det stod mitt i hans körfält och det fanns inte ens någon antydan till vägren. Utanför den heldragna sidolinjen fanns ett utrymme på 1-2 decimeter och sedan kommer där ett metallräcke. Det var dessutom kolmörkt. Han hade inte en chans att styra undan, säger försvarsadvokaten Stefan Rosell.

Bilen flög framåt

Den 17 meter långa lastbilen krockade med vanen som i sin tur flög framåt och dödade tre av sex personer som färdats i bilen.

Chauffören har svårt att förstå att han misstänks för brott och dessutom suttit frihetsberövad i 14 dagar.

– Han ser sig själv som ett offer för omständigheterna, säger advokaten.

Utredningen har visat att alla uppgifter chauffören sagt stämmer. Han hade kört från Nyköping via omlastning i Göteborg och vidare söderut.

– Han var nykter och opåverkad och hade hållit sina vilotider. Det finns dokumenterat att han varken använt telefon eller dator. Han körde inte heller för fort, säger advokaten Stefan Rosell.

Advokaten anser att det vore att ha omänskliga krav på chauffören att lasta honom för olyckan.

Kan få fängelse

– Han kan ju inte spå att där står något fordon stilla mitt ute i körfältet.

Åklagaren Malin Granström räknar med att väcka åtal inom 14 dagar, för vållande till annans död.

Vid fällande dom finns upp till två års fängelse i straffskalan.

– Vi har en gedigen utredning och har hört många i ärendet, bland annat målsäganden och räddningspersonal.  Det har även funnits andra trafikanter som blivit vittnen till olyckan, säger Malin Granström.

Åklagaren vill i övrigt inte gå in på detaljer i utredningen. 

Lastbilschauffören har häktats för flyktfara, domstolen anser att det finns en risk att han lämnar landet och drar sig undan straff om han försätts på fri fot i väntan på rättegång.

Räddningschefen i Båstad har efter olyckan rest krav på att det sätts upp digitala varningsskyltar på platsen.

Här hedrar vännerna Jacob med bilkortege

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.