Lastbilschauffören döms efter olyckan på E6

Hundratals samlades i Trelleborg för att minnas sin vän.
Det var här i höjd med skylten till höger som olyckan ägde rum.
Foto: JENS CHRISTIAN
Minibussen totalförstördes vid olyckan.
Foto: Räddningstjänsten
Lastbilen efter olyckan.
Foto: JENS CHRISTIAN

På valborgsmässoafton dog de tre vännerna Jacob, Isak och Anton när deras bil blev påkörd på E6 utanför Båstad. 

Nu döms mannen som körde lastbilen bakom olyckan till villkorlig dom för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. 

– Jag tycker att domstolen har gjort en riktig bedömning, en villkorlig dompåföljd är det man normalt döms till för den här typen av brott. säger åklagaren Malin Granström. 

Det var natten till valborgsmässoafton som de sex vännernas minibuss plötsligt drabbades av ett haveri på väg söderut på E6 utanför Båstad. Det började ryka från motorrummet och eftersom sträckan de befann sig på inte hade någon väggren blev de tvungna att göra ett nödstopp på motorvägens högra körfält. 

De lämnade sitt fordon och försökte tillkalla hjälp – men en stund senare var dödsolyckan ett faktum. En lastbil kom körandes i högerfilen och krockade rakt in i minibussen som for framåt och dödade tre av ungdomarna som hade ställt sig utanför den.

De tre dödsoffren var:

Jacob Andreassen, 22, från Skegrie utanför Trelleborg.

Isak Johnsson, 21, från Perstorp.

Anton Johannesson, 18, från Viken.

Vännerna sörjdes och fick minnesstunder med bilkorteger i sina hemstäder där uppslutningen var flera hundra. 

Jacob Andreassen, 22, från Skegrie, Anton Johannesson, 18, från Viken och Isak Johnsson, 21, från Perstorp, dog i olyckan.
I Trelleborg samlades vänner och bekanta till Jacob för att köra kortege genom staden.
Foto: JENS CHRISTIAN
Minnesstunden i Trelleborg för Jacob.
Foto: JENS CHRISTIAN

Olyckan fångades på film

Den 27–åriga estländska lastbilschauffören häktades och åtalades för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Åklagaren bad under rättegången tingsrätten att överväga fängelsestraff för mannen då hon tyckte att det fanns försvårande omständigheter.

– Jag menar att han med sitt körsätt inte haft den kontroll som situationen krävt. Han har inte haft tillräcklig uppmärksamhet framåt, har åklagaren Malin Granström tidigare sagt till Kvällsposten

Olyckan fångades på film med en kamera i lastbilen. Klippet har ingått i polisens förundersökning och visades även upp under rättegången. På bilderna syns lastbilen närma sig olycksplatsen och krocken.

Bilder från lastbilens kamera. En bit innan olyckan inträffar går det från lastbilen att skymta fotgängare till höger och en bil med varningsblinkers i det vänstra körfältet.
Foto: Polisen / Polisen
Bilen i det vänstra körfältet har stannat för att hjälpa ungdomarna.
Foto: Polisen / Polisen
Lastbilschauffören passerar bilen som har stannat i det vänstra körfältet.
Foto: Polisen / Polisen
Efter att ha passerat bilen möts chauffören av tät rök, bakom den skymtar minibussen.
Foto: Polisen / Polisen
Ögonblickstillfället precis innan olyckan inträffar, minibussen syns till höger.
Foto: Polisen / Polisen

Döms villkorligt

Nu döms mannen till villkorlig dom för vållande till annans död och vårdlöshet i trafik. Mannen slipper böter eftersom han har suttit häktad i sju veckor. Åklagaren är nöjd med tingsrättens beslut trots att det inte blir fängelsestraff för mannen. 

– Tingsrätten har hamnat på ett samlat straffvärde motsvarande fängelsestraff om tio månader och i och med att man döms till mindre än ett års fängelse så är påföljden i regel en villkorlig dom om det inte finns något annat skäl att döma till en annan påföljd. 

– Så jag är spontant nöjd med tingsrättens bedömning, säger hon. 

”Allt är långt i från över för vår del”

Pappan till Anton, Jens Johannesson, känner en lättnad över att tingsrätten nu fastställt chaufförens skuld. 

– Domen är jättetydlig, tingsrätten lägger tydligt hela ansvaret på chauffören och alla nämndemän och domaren är rörande överens om domen.

Han har redan sedan han fick gå igenom förundersökningen och sett filmen från lastbilens kamera tyckt att skuldfrågan varit tydlig, men har för oberoendets skull tidigare valt att inte kommentera sin syn. 

– Jag har fått uppleva att det utifrån har funnits mycket frågetecken i internetvärlden. Men då har man inte deltagit och fått uppleva den här filmen. Tycker man bilder har varit tydliga i förundersökningen skulle man fått uppleva den här filmen, för det är jättetydligt. 

För familjen är det fortfarande en stor sorg att bearbeta – och att få en rättvis och tydlig dom har varit en viktig del i processen.

– Allt är långt i från över för vår del, vi som familj har en gigantisk sorg. Det här med domen är ett steg i vår bearbetning. Hela den här processen kommer vi få leva med i resten av våra liv som familj, och familjer. Så där har vi en lång resa framför oss, så är det. 

Lastbilschauffören har hela tiden förnekat brott och uppgett i förhör att bilen dök upp i hans synfält bara någon sekund före kraschen. Hans advokat har sagt att det inte går att lasta honom för olyckan. 

– Det stod mitt i hans körfält och det fanns inte ens någon antydan till vägren. Utanför den heldragna sidolinjen fanns ett utrymme på 1-2 decimeter och sedan kommer där ett metallräcke. Det var dessutom kolmörkt. Han hade inte en chans att styra undan, sa försvarsadvokaten Stefan Rosell under utredningen. 

Vi har sökt Stefan Rosell för en kommentar om domen.

Tv: Pappans svåra sorg: ”Isak älskade livet”

21-årige Isak Johnsson en av tre döda i olyckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.