Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lastbilschaufför: "Jag skulle skjuta Palme"

En tidigare lastbilsföretagare i Luleå har förhörts av rikskriminalens Palmegrupp efter uppgifter om att han fått uppdraget att mörda Olof Palme av en direktör i Luleå. Foto: Olle Wande
Den prisbelönade författaren Gunnar Wall har i tre böcker granskat utredningen och de politiska turerna kring Palme-mordet. För sin bok "Mörkläggning" belönades han med Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden. Foto: Foto Gunnar Seijbold
Olof Palme mördades sent på kvällen fredag 28 februari 1986. Denna vecka kommer en ny bok ut om Palme med titeln "Konspiration Olof Palme". Foto: Leif Engberg

En lastbilsföretagare i Luleå skulle anlitas för mordet på Olof Palme.

Bakom det påstådda morduppdraget ska en norrländsk direktör med kopplingar till polisen ha stått.

Uppgifterna - som presenteras i en ny bok om Palme-mordet - utreds nu av rikskriminalen och nya förhör har hållits.

- Han frågade om jag kunde åta mig att skjuta Olof Palme, säger lastbilsföretagaren till Expressen.

Polisspåret

Polisspåret har blivit ett begrepp som syftar på uppgifter om att ett nätverk av poliser varit inblandade i Palme-mordet.

Det finns ett stort antal tips i utredningen om poliser som agerat underligt, poliser som haft mordmotiv genom extrema politiska uppfattningar eller polisiära funktioner som fungerat så illa under utredningen att det kunnat röra sig om medvetet sabotage.

En grupp som har pekats ut är den så kallade Baseball-ligan, en grupp poliser som var kända för överdriven våldsamhet.

Även uppgifterna om walkie-talkie-män har kommit att räknas till polisspåret och i gårdagens Expressen avslöjades uppgifter om att männen var poliser på oklart uppdrag.

Expressen kunde i går avslöja uppgifterna i en ny bok om Palme-mordet, "Konspiration Olof Palme" av den prisbelönade författaren Gunnar Wall:

De walkie-talkie-män som, enligt flera vittnen, synts i centrala Stockholm under mordkvällen var poliser på hemligt uppdrag, enligt Ulf Dahlsten som var en av Palmes närmaste män.

I samma bok avslöjas också att Palmegruppen vid rikskriminalpolisen utreder uppgifter från en tidigare företagare i transportbranschen i Luleå.

Har genomfört förhör

Förhör har genomförts med mannen och Expressen har tagit del av förhörsprotokollet från den 18 augusti 2014.

Berättelsen börjar i Luleås hamn.

Där hade det nya Palme-vittnet ett lastbilsföretag under 1980-talet, där han bland annat körde lastbil. I samma byggnad hade både den lokala polisen och Säpo sina lokaler. Där hade också en annan direktör sitt kontor. De båda männen kom att stå varandra nära och med tiden började direktören avslöja allt mer kring den underliga verksamhet han bedrev.

Lastbilsföretagaren berättar i boken att direktören ska ha haft olika mer eller mindre hemliga uppdrag för polisens räkning.

Mystiska omständigheter kring Palmefallet

Direktören gav, enligt Gunnar Walls kommande bok om Olof Palme-mordet, intryck av att vara djupt involverad i mystiska omständigheter som rörde hemlig polisverksamhet. Vid ett tillfälle ska direktören bland annat ha visat upp en pistol och en polisbricka som han hade i sin ägo.

Direktören ska också ha uttryckt en tydlig fientlighet mot Olof Palme och på helgerna brukade han åka till Stockholm för att träffa, som lastbilsföretagaren uppfattade saken, en grupp polismän.

Uttryckt sin avsky

Under en gemensam resa till Örnsköldsvik, strax före mordet på Palme, ska direktören ha gett uttryck för sin avsky mot statsministern. Han uppgav att han sökte en lokal nära Palmes bostad för att kunna bedriva övervakning mot statsministern, enligt lastbilsföretagaren.

Lite senare visade det sig också att direktören hade fått tag i en lokal nära Olof Palmes bostad.

Och det är vid den här tiden som frågan ska ha kommit.

Enligt lastbilsföretagaren blev han tillfrågad av direktören om han kunde skjuta Sveriges statsminister Olof Palme.

"Jag blev chockad"

När Expressen når lastbilsföretagaren bekräftar han sin berättelse i den kommande boken om Palmemordet. Han berättar:

- Han frågade om jag kunde åta mig att skjuta Olof Palme. Jag blev chockad över frågan och svarade att jag, med mina kristna föräldrar, aldrig skulle ställa upp nåt sånt. Jag hade svårt att tro att han verkligen menade allvar.

Senare fick han dock ett kortfattat besked av direktören att en annan person i stället hade hittats för att utföra jobbet.

- Efter mordet så sa han att: "Nu är det klart", hävdar lastbilsföretagaren.

Då, kort efter mordet den 28 februari 1986, larmade lastbilsföretagaren polisen.

Direktören avled

Uppgifterna tycks dock ha stannat hos polisens tipsmottagare. Någon ytterligare kontakt med polisens blev det inte och en tid efter Palmemordet avled också den person som kunde gett klarhet, den utpekade direktören.

Först 2013, när författaren Gunnar Wall kom i kontakt med lastbilsföretagaren, nåddes polisen åter av uppgifterna.

I augusti 2014 genomförhördes ett förhör och rikskriminalens Palmegrupp utreder uppgifterna.

Undersökt trovärdigheten

Författaren Gunnar Wall har lagt stor möda på att undersöka trovärdigheten i lastbilsföretagarens spektakulära berättelsen om Olof Palmes död.

Under kartläggningen hittade författaren flera personer som kunde intyga hans trovärdighet. Främst en person kallad NN, som kunde bekräfta viktiga delar av lastbilsföretagarens berättelse. "NN" bekräftar i boken bland annat uppgifter om direktörens hemlighetsfulla resor till Stockholm och känsliga transportuppdrag. NN vittnar också om att direktören hade fått uppdrag som av militära säkerhetsskäl fått en statlig skyddsklassning. NN känner också till uppgifterna om en lokal nära Palmes bostad och detaljer som att direktören hade en pistol.

- En mycket bra och trovärdig källa som kände honom under 1980-talet, säger Gunnar Wall om källan "NN".

- Jag kom fram till att uppgifterna var självupplevda.

Gunnar Wall skriver i sin kommande bok att direktören sannolikt tillhörde Stay Behind, ett paramilitärt Nato-nätverk som var verksamt i Sverige fram till början av 2000-talet och som i boken kopplas samman med Palme-mordet.

- Han ger intryck av att finnas i Stay Behind-sfären.

Rikskriminalen vill inte kommentera

Tidigare Stay Behind-ledaren Curt-Steffan Giesecke avfärdade i gårdagens Expressens alla kopplingar mellan nätverket och Palme-mordet.

När Expressen når Kerstin Skarp, förundersökningsledare i rikskriminalens Palme-enhet, är hon på en semesterresa och vill inte kommentera uppgifterna.

- Jag kan inte ge dig nån kommentar på det.