Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lastbilen missade Kalles permobil med en hårsmån

Kalle Boman hade tagit sig till Åhléns på Drottninggatan för första gången på tio år. Foto: Privat
Fredrik Lie, 41, tog skydd bakom en parkbänk. Foto: Privat

Kalle Boman, 64, såg lastbilen komma rakt emot honom när han satt utanför Kappahl i sin permobil.

Men den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov missade honom med någon enstaka meter.

– Jag blev träffad av en betongklump från blomkrukorna. Men de riktiga skadorna sitter i själen, Säger Kalle Boman.

Samtidigt lyckades Fredrik Lie, 41, ta skydd bakom en parkbänk – mitt i gatan.

Klockan 14.53 på fredagen styr den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov in sin lastbil på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Kalle Boman har tagit sig till platsen för första gången på tio år för att tillsammans med sin fru köpa kläder till yngste dotterns bröllop.

Han sitter i sin trehjuliga permobil utanför Kappahl medan frun är inne och handlar i butiken. Men det vanliga sorlet av människor som just slutat för dagen bryts plötsligt när det tunga fordonet dundrar fram på det folktäta shoppingstråket.

 

Terroristen missade precis Kalle Boman, 64

Lastbilen missar Kalle Boman med vad han uppfattar som tre meter. Sedan ser han hur den fortsätter rakt in i folkmassan cirka 30 meter längre bort.

– Han hade sikte mot mig, sedan väjde han bilen åt norr. När han kört förbi ser jag hur människor bara försvinner framför den. Jag såg hur två personer bar bort en flicka därifrån. Jag blev riktigt skärrad, säger Kalle Boman.

På en film från händelsen, som vittnet Fredrik Lie, 41, tagit kan man se hur Kalle Boman sitter i en blandning av jord och betongstycken efter att lastbilen kört in i några av de robusta blomkrukorna som finns på platsen.

– Jag blir träffad av 30-40 kilo jord och en betongklump. Jag tror att jag kan ha fått whiplash, men det är själen som har fått den värsta smällen, säger han.

 

 

LÄS MER: Kravet: Vill ha Sunni-muslimsk advokat

Fredrik Lie, 41, sökte skydd mitt i gatan

Fredrik Lie ser också terroristens framfart på nära håll. Men det ska dröja innan han förstår situationens allvar.

Han har precis slutat jobbet och pratar med en vän i telefon när han upptäcker att gatan runtomkring honom har blivit nästan folktom.

– Jag märker att folk reagerar starkt på något men förstår inte faran. Det tar ett tag innan jag inser att nästan alla andra har tagit skydd i butikerna, säger han.

Sedan ser han hur lastbilen kommer mot honom. För att inte bli påkörd tar han då snabbt beslutet att stanna i mitten av gatan i skydd av en parkbänk.

– Jag förstod att om den ska träffa mig måste han köra över parkbänken först. Jag ser hur han tvekar och svänger till vänster om den, och då kan jag gå på höger sida om den, säger Fredrik Lie.

 

Rakhmat Akilov är begärd häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord.

 

LÄS MER: Terrordådet i Stockholm: Detta har hänt

Slutade filma och försökte hjälpa

Efter det inträffade avslutar Fredrik Lie samtalet för att filma förödelsen på Drottninggatan.

– Jag försöker förstå vad det är som händer, men jag förstår ingenting. Det skulle kunna vara en lastbil som börjat skena av misstag, men jag tänker att det behöver dokumenteras, säger han.

Han fortsätter sedan i riktning mot varuhuset Åhléns, där han ser att lastbilen kraschat.

– När jag kommer längre upp på Drottninggatan ser jag första personen som blivit skadad, och då slutar jag att filma direkt. Då förstår jag att det är något annat än vad jag trott, att det är en tragedi. Jag försöker i stället hitta någon att hjälpa, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.