Buss med basketlaget Borås Basket välte under tisdagen utanför Mjölby. På E18 utanför Bålsta körde fyra lastbilar i diket. Foto: Scanpix och Clas Tannfors
Buss med basketlaget Borås Basket välte under tisdagen utanför Mjölby. På E18 utanför Bålsta körde fyra lastbilar i diket. Foto: Scanpix och Clas Tannfors

Lastbilar och bussar blåser av vägen

Publicerad
Uppdaterad
Bussarna och lastbilarna blåste av vägen.
Olycka efter olycka rapporterades i främst Östergötland och Uppland under tisdagens besvärliga väglag.
- Nu är det full styrka, vi har alla resurser ute, säger Åsa Otto vid Trafikledningscentralen.
Östergötlands vägar har drabbats hårt av tisdagens vinterväder. Snön yr i de starka vindarna och flera ute i trafiken har fått stora problem.
Framförallt har de tunga fordonen drabbats. Lastbilar och bussar blåste av vägen i främst Östergötland och Uppsala län på löpande band:
14.30: En buss med laget Borås basket välter på E4 nära Mjölby. Spelarna i bussen känner hur kastvindar tar tag i bussen.
14.40: Fyra lastbilar kör i diket på E18 mellan Bålsta och Ekolskrog.
14.47: En buss kör av vägen på E4 norr om Mantorp. 18 personer i bussen, inga personskador rapporteras.
14.55: Buss åker av vägen vid Vallerstads kyrka norr om Skänninge. Chauffören chockas, inga skador på passagerare.
18.16: En buss kör av vägen i Klockrike utanför Motala, körfälten blockerades.
18.47: En buss åker i diket i Vickelby i närheten av Kimstad. Räddningstjänst och ambulans kallas till platsen, oklart om personskador.

"Har blåst av vägen"

Mats Länn, vid länskommunikationscentralen i Uppsala om lastbilsolyckorna i Uppland:
– Det är extremt halt och mycket vind. Lastbilarna har i stort sett blåst av vägen, säger han.
I Östergötland sattes alla resurser in för att bekämpa det besvärliga väglaget.
– Nu är det full styrka. Vi ser till att hålla efter på de större vägarna i första läget, säger Åsa Otto vid Trafikledningscentralen.
Varför drabbas främst tunga fordon?
– Kraftiga vindar tillsammans med väglaget bidrar till olyckor. Vindarna har lättare att ta tag i de högre fordonen, säger Åsa Otto vid Trafikledningscentralen.
– Vi rekommenderar att man avvaktar att köra till vinden har lagt sig, och till man har hunnit bekämpa vägarna helt och hållet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag