Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lastbil körde in i julmarknad i Berlin

En lastbil har kört in i en julmarknad i Berlin.
Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS
"Våra reportrar beskriver fruktansvärda scener med många skadade och döda. En massiv polis- och räddningsinsats pågår", säger tidningen Bilds chefredaktör Julian Reichelt.
Foto: AP/ TT
Enligt internationella medier uppger tysk polis att det handlar om en medveten attack.
Foto: Michael Sohn / AP/ TT
Lastbilen, som har polska registreringsskyltar, orsakade stor förödelse på platsen när den körde in i trängseln av julhandlande människor vid åttatiden på kvällen.
Foto: Sean Gallup / GETTY IMAGES
En 23-årig pakistanier – Naved B – pekas ut för dådet.
Foto: Markus Schreiber / AP/ TT

BERLIN/STOCKHOLM. Mitt i trängseln slog mannen till – och styrde en lastbil rakt in i folkmassan på en julmarknad i Berlin.

12 personer dog.

En asylsökande från Pakistan har gripits för vad som benämns som en terrorattack.

Men polisen kan ha tagit fel man. På en presskonferens säger chefen för den federala kriminalpolisen att de inte är säkra på om den gripne mannen är gärningsmannen.

Nu tar IS på sig bombdådet.

Vid 20-tiden på måndagskvällen orsakade lastbilen stor förödelse när den körde rakt in i trängseln av julhandlande människor på Breitscheidplatz i Berlin.

Tolv personer dog till följd av attacken. Ytterligare 48 personer skadades – varav 18 allvarligt, säger Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière. The Guardian skriver att sex av de dödade är tyskar.

Enligt polisen var det hela ett medvetet dåd.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är på tisdagseftermiddagen på plats på marknaden tillsammans med stadens borgmästare Michael Müller, inrikesminister Thomas De Maizière och utrikesminister Frank-Walter Steinmeier. Merkel lade blommor vid platsen där lastbilen rammade julmarknaden.LÄS MER: Wallström: "Ännu en meningslös attack"


23-årig flykting pekas ut som gärningsman i Berlin

Efter dådet flydde den misstänkte gärningsmannen till fots. Men ett vittne tog upp jakten – och följde efter i två kilometer, skriver Die Welt. Polisen lyckades efter en kort stund gripa mannen. Men det finns fortfarande många oklarheter kring mannen. På en presskonferens säger chefen för den federala kriminalpolisen Holger Münch att de inte är säkra på om den gripne mannen är gärningsmannen.

– Vi har inte hittat vapnet. Vi fortsätter att utreda om det finns fler gärningsmän som vi behöver gripa, säger han på presskonferensen.


LÄS MER: Naved, 23, misstänks för attacken i Berlin


En passagerare hittades skjuten till döds i förarhytten till lastbilen.

Enligt polisen blev lastbilen stulen.

Den skjutne mannen är en polsk medborgare som inte misstänks ha med dådet att göra.

Den gripne mannen är en asylsökande från Pakistan, enligt inrikesminister de Maizière. Han kom till Tyskland i december i fjol och till Berlin i februari. Die Welt skriver att mannen är 23 år och går under namnet Naved B eller David.

Tidigt på tisdagsmorgonen stormades ett flyktingboende i en hangar på den nedlagda flygplatsen Tempelhof – där den misstänkte gärningsmannen tros ha bott.


LÄS MER: Mats Larsson: 2016 började och slutade svart för Merkel


Polisen kan ha gripit fel man

Den misstänkte gärningsmannen ska ha varit känd av polisen sedan tidigare. Enligt Die Welt fick polisen upp ögonen för honom i samband med en sexualbrottsutredning.

Den gripne 23-åringen nekar till inblandning i lastbilsattacken.

När polisen höll presskonferens efter lunch på tisdagen kunde man inte garantera att den gripne personen verkligen var lastbilschauffören. På Twitter uppmanar man till vaksamhet.

Polisen kallar dådet en "sannolik terrorattack".

– Vi måste förmoda att det var en terrorattack, säger förbundskansler Angela Merkel.

Hon säger också att hela landet är i djup sorg och själv kommer hon att besöka Breitscheidplatz under dagen.


LÄS MER: Detta vet vi om tragedin vid julmarknaden


Ingen grupp har tagit på sig dådet men enligt Die Welt har terrorsekten IS i en tidskrift detaljerat beskrivit hur man går till attack mot civila med lastbil – liknande terrorattacken i Nice.

Svenska vittnet: "Hade kunnat bli träffad"

Svenska Cecilia Rosén, som bor i Berlin, befann sig på Breitscheidplatz och skulle just gå hem när hon såg hur lastbilen dundrade in i folkmassan.

Allt blev helt stilla ett ögonblick innan människor började springa.

– Hade jag varit en minut långsammare eller lastbilen en minut snabbare hade jag blivit träffad, säger Cecilia Rosén.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att det under en tid har funnits ett förhöjt terrorhot mot Tyskland från framför allt Islamiska staten.

– Man har talat om julmarknader som potentiella måltavlor. Så det var inte speciellt överraskande. Men så länge vi inte vet vem som satt bakom ratten är det svårt att göra några tvärsäkra bedömningar, säger han.


LÄS MER: Kusliga likheterna med terrorattentatet i Nice


Skälet till att Tyskland pekas ut som möjlig måltavla är att landet deltar i koalitionen mot Islamiska staten, menar Ranstorp.

– Tyskland är ganska likt Sverige. Det finns mycket extremism av olika sorter: högerextremism men också religiös extremism.

UD: Undvik folkmassor

Enligt Säpo påverkas inte hotbilden mot Sverige av dådet.Svenska UD har inga uppgifter om döda eller skadade svenskar. Man följer händelseutvecklingen och har löpande kontakt med tyska myndigheter.

Minst tolv personer dog i attacken.
Foto: Bernd Von Jutrczenka / EPA / TT

– Är man på plats är det bra att följa lokala myndigheters råd. Det finns också en rekommendation att undvika stora folksamlingar, säger Carl-Johan Friman, presskommunikatör på UD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.