Foto: AP
 Foto: AP

Lastbil dumpade lik vid sjukhuset

Publicerad
Uppdaterad
En läkare i Libyen har berättat om hur han bevittnade de blodiga följderna av en påstådd massavrättning.
Styrkor som stöder Muammar Khadaffi tros ha avrättat 17 personer i Tripoli tidigare i veckan.
- Många hade skjutits i huvudet, men de hade också skottskador över hela kroppen, säger doktor Moez till Sky News.
Sky News har pratat med en läkare på ett sjukhus öster om Tripoli, på flygbasen Matiga. Han vittnar om hur en lastbil full med döda människor plötsligt dök upp utanför.
En av överlevarna berättade för läkaren om hur personerna i gruppen blivit fångade av Khadaffis styrkor, inlåsta i en skola i flera dagar och sedan avrättade.
– Runt skymningstid kom en stor lastbil med öppen bakre del. Jag hörde folk gråta och skrika, säger läkaren, som bara omnämns som doktor Moez.
– Jag gick ut för att se vad som fanns i lastbilen, och redan innan jag kom fram var stanken överväldigande.
Läkaren berättar om hur 16 eller 17 kroppar fanns inuti lastbilen. Kropparna hade stora mängder skottskador.
– Många hade skjutits i huvudet, men de hade också skottskador över hela kroppen, säger doktor Moez till Sky News.

"Hade hållits av Khadaffi"

Läkaren fortsätter berätta om hur han senare fick veta vad som hade hänt.
– Alla hade hållits av Khadaffitrogna under de senaste dagarna. De hade troligtvis gripits under de senaste veckorna, kidnappats, och de hölls i en skola nära centrala staden, säger han.
När rebellerna närmade sig Khadaffis läger tidigare i veckan drog sig soldaterna tillbaka – men inte innan att ha avrättat stora delar av gruppen.
– Ett av offren hade skjutits i benet. De lyckades inte avrätta honom, så han berättade allt som hänt.
Läkaren tillbringade tre timmar med att fotografera alla offrens skador.
– Det är sådana här saker som kommer krävas för att åtala Khadaffi i de internationella domstolarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag