Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lasse Strömstedt död i cancer

Blev 74 år. Dagen före julafton fick Lasse Strömstedtbeskedet: han hade lungcancer. Hoppet stod till cellgifter. "Men biverkningarna blev för svåra, det fanns inget att göra", berättar Ann-Christine Bärnsten. I lördags vid 13-tiden var tiden kommen. Lasse Strömstedt blev 74 år gammal.
Foto: Owe Sjöblom / Scanpix
Lasse Strömstedt, kåkfararen som blev en folkkär författare och tv-kändis, är död. Han blev 74 år.
In i det sista kämpade han med att redigera sin hustrus bok.
- Så fort Lasse var klar, då var det som att han slocknade, säger Ann-Christine Bärnsten.

FAKTA

Lasse Strömstedt 1935 - 2009


Lasse Strömstedt var en svensk författare, samhällsdebattör och skådespelare. Han föddes 25 maj 1935 i Gävle. Under många år kantades hans liv av missbruk och brottslighet, något som återspeglas i hans böcker.

Även romanerna handlade oftast om Stockholms mörka sida, med kriminella och drogmissbrukare. Under pseudonymen Kennet Ahl skrev han tillsammans med journalisten Christer Dahl några romaner.

Som debattör engagerade Lasse Strömstedt sig i kampen mot narkotika och ungdomsbrottslighet. Som skådespelare agerade han bland annat i "G - som i gemenskap" från 1983.

De många vännerna har undrat var Lasse Strömstedt hållit hus den senaste tiden. Få kände till vad som hänt.
Dagen före julafton fick Lasse Strömstedt det tunga beskedet - lungcancer. Hoppet stod till cellgifter.
- Men biverkningarna blev för svåra, det fanns inget att göra, berättar Ann-Christine Bärnsten.
De lämnade Stockholm för att hyra en stuga utanför Gränna. Där hade Lasse Strömstedt bestämt sig för att dö.
- Lasse ville arbeta in i det sista, det sa han till mig redan för 20 år sedan. Nu var målet att hinna klart med de återstående sidorna av min bok, berättar Ann-Christine Bärnsten.
Hon har tidigare gett ut en kriminalroman, "Döden är en schlager". Lasse Strömstedts gillade att redigera texten till uppföljaren. I förra veckan hade han nått sista sidan och i fredags natt försämrades han snabbt. Ann-Christine ringde hemsjukvårdarna.

"Sa mina sista ord"

I lördags vid 13-tiden var tiden kommen. Hemsjukvårdarna ropade på Ann-Christine från Lasses rum.
- Jag skyndade in och han vände huvudet mot mig. Jag sa mina sista ord och sedan försvann han. Det gick på några sekunder.
Ann-Christine Bärnsten berättar att hon och Lasse knappt varit ifrån varandra en dag sedan de träffades under 1986. Då var hon artist och hade uppträtt i melodifestivalen med låten "Ska vi plocka körsbär i min trädgård".
Ett år senare var de gifta, men skilde sig under 2001.
- Vi hade blivit mer som kamrater, inte som man och hustru, förklarar hon.

Gifte om sig på sjukhuset

Men Lasse och Ann-Christine fortsatte att leva tillsammans. För en månad sedan gifte de om sig på sjukhuset. Förutom att vara ett par så arbetade de sida vid sida. Under 1980-talet startade de en talarförmedling. Lasse Strömstedt blev snabbt en eftertraktad föreläsare. Hans ambition var att andra inte skulle hamna lika snett som han själv. Han skrev tre böcker om sitt kaotiska liv; fyllt av brott, fängelsestraff, rymningar och knark.
Den fjärde delen hann aldrig bli klar. Anne-Christine försöker kanske sammanställa den, det var vad Lasse önskade.  Kåkfararen. Lasse Strömstedt grips efter att ha rymt från Långholmen och simmat mot friheten. Under de fyra åren på fängelset rymde han åtta gånger. Sammanlagt tillbringade över tolv år bakom galler, innan han blev drogfri och hederlig 1971.
Men först väntar begravningen.
- Den sker i stillhet men jag ska ordna en minnesstund för vännerna i Stockholm, säger Ann-Christine Bärnsten. Med frun Ann-Christine Bärnsten. Foto: Michael Engström / Ibl Bildbyrå

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.