Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lasse dog i sin bil under snöovädret

Vid 13-tiden fastnade Lasse och började kämpa för att ta sig loss. Vid 19-tiden hittades han död av en förbipasserande. Foto: Privat
Lasses bonusdotter Anna Karin säger att människor var i närheten av Lasses bil men att ingen gjorde någonting. Foto: Privat

Under snöovädret fastnade Lasse, 77, i sin bil och dog – mitt i sitt eget bostadsområde.

När hans bonusdotter Anna Karin hämtade bilen fick hon höra att en granne hört bilmotorn rusa i omkring en timme.

– Folk hörde hur en gammal människa försökte komma loss med sin bil – och han kämpade tills han dog. Det är ett orättvist, onödigt och ovärdigt sätt att behöva dö på, säger hon. 

Under förra veckan skakades delar av Sverige av ett rejält snöoväder. I Västernorrland påträffades fem personer döda efter ovädret. Tre av dem var äldre och hittades utomhus.

En av dem var Lasse, 77, som satt i sin bil på en parkering utanför sitt hem i Sundsvall.

– Antagligen skulle han köpa tidningen, säger Anna Karin Ekström som är Lasses "bonusdotter".

När han skulle backa ut med bilen så körde han fast, berättar hon. 

Det var vid 13-tiden under torsdagen som Lasse fastnade och började kämpa för att ta sig loss. Vid 19-tiden på kvällen hittades han död av en förbipasserande.

SVT Västernorrland var först att skriva om händelsen.

Lasses bonusdotter Anna Karin säger att människor var i närheten av Lasses bil men att ingen gjorde någonting. Foto: Privat

Motorn gick på högvarv under en timme

När Anna Karin Ekström gick för att hämta bilen under söndagen förstod hon hur hårt han hade kämpat i snön.

– Motorn hade nästan brunnit, det var mycket avgaser i bilen, säger hon.

Hon har fått reda på att han fick låna en spade från ett gruppboende i närheten.

– Det är mycket folk i rörelse där, det är inte som att det är en dold parkering. Det borde inte gå att missa, han var precis utanför ett höghus.

En granne berättade för henne att man kunde höra hur bilens motor gått på högvarv i omkring en timme innan den tystnade.

– Grannen sa att "man skulle ha gjort någonting", då refererade man till sig själv som "man" och inte som "jag", "det var inte bara jag, det fanns några hantverkare en bit bort, de kunde ju också ha gjort något", säger hon.

Det var vid 13-tiden under torsdagen som Lasse fastnade och började kämpa för att ta sig loss. Vid 19-tiden på kvällen hittades han död av en förbipasserande. Foto: Privat

Anna Karin säger att det känns ovärdigt att någon ska behöva dö med människor så nära. 

– Dör gör man ju oavsett, men inte när det är så många människor i närheten. Många litar nog på att någon annan ska göra någonting – men i det här fallet var det inte en enda människa som hjälpte honom, säger hon.

Dödsorsaken är inte fastställd, men Anna-Karin utesluter inte att han förgiftades av avgaserna, skriver SVT.

”Vi måste räcka ut en hjälpande hand”

På Facebook har hon skrivit om händelsen och vädjar till människor att bli bättre på att hjälpa varandra:

"Vi måste finnas för våra medmänniskor. Räcka ut en hjälpande hand och bry oss om varandra. Fråga hellre en gång för mycket om någon behöver hjälp än ingen gång alls."

– Människor var i närheten och hörde när det hände men det var ingen erbjöd sig att hjälpa till, jag tycker att det är så gräsligt.

Lasse bodde i ett hem anpassat för äldre och var själv en person som alltid hjälpte sina medmänniskor, berättar Anna Karin Ekström.

– Lasse var en person som verkligen skulle ha varit på plats och hjälpt till, han var verkligen en korrekt person som reagerade när något var fel, han var en sådan person. Han var stillsam och gjorde inte mycket väsen av sig, men ställde alltid upp och skjutsade eller hämtade när jag eller min syster eller våra barn behövde hjälp. Men när han dog så var det inte någon som såg honom. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!