Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låsningen: M och KD vägrar backa – regeringen har inte tagit kontakt

Partiet stängs ute från förhandlingar om Arbetsförmedlingen, enligt V.
V-ledaren Jonas Sjöstedt.Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor (KD).Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

I helgen skulle Januaripartierna hålla hemliga förhandlingar om den sågade reformeringen av Arbetsförmedlingen, enligt Aftonbladet. 

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt planerar samtidigt en ny attack på regeringen i SVT:s Agenda under söndagskvällen. 

Och M och KD vägrar backa från kravet på att slopa Lagen om valfrihet, Lov, i reformen. 

– Det är samma lag som gav oss kristallterapeuter på Arbetsförmedlingen, säger Per Gudmundson, presschef för KD.

Kaoset kring reformeringen av Arbetsförmedlingen och hotande misstroendeförklaringen mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) fortsätter.

I helgen skulle Januaripartierna hålla hemliga förhandlingar kring reformeringen, enligt uppgifter till Aftonbladet. Om dessa har ägt rum har de i sådana fall inte resulterat i något. 

– Vi återkommer när det finns något nytt att säga, säger Maria Soläng, pressekreterare för statsminister Stefan Löfven (S), under söndagseftermiddagen.

Politikern som drivit reformen hårdast är i Skåne

Om förhandlingar skett så har ”arkitekten” bakom den av oppositionen sågade reformen, Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl, varit frånvarande. 

Han befinner sig i Skåne över helgen, enligt uppgift till Expressen. 

Partiets pressjour har inte fått något besked från ledningen om eventuella förhandlingar. 

– Jag har inte fått någon information om det här, säger Fredrik Wennerlund, presstalesperson för C, under söndagseftermiddagen. 

KD: Vi väntar oss ingen återkoppling från Januaripartierna

Det tycks heller inte ha skett några kontaktförsök med Moderaterna eller Kristdemokraterna från Januaripartiernas sida, enligt KD:s presschef Per Gudmundson. 

– Jag har inte hört talas om att det skulle ha skett någon återkoppling, och jag borde ha fått veta det. Men vi väntar oss inte heller någon sådan. Utan vad vi gjorde i torsdags, KD och M, det var att resa två krav som regeringen har att förhålla sig till. Två krav som är grundade i hur majoriteterna ser ut i riksdagen, säger Per Gudmundson.  

Per Gudmundson med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: OLLE SPORRONG

De två kraven är: 

– När man gör om Arbetsförmedlingen ska man inte basera det nya systemet på Lov. Det är lagen som gav oss kristallterapeuter och lotsare på Arbetsförmedlingen. M och KD anser att Lov kan vara en bra lag för andra verksamheter, det fungerar till exempel utmärkt i hemtjänsten. Men det fungerar inte i Arbetsförmedlingen. Man kan tänka sig att man får olika aktörer med hjälp av lagen om offentlig upphandling till exempel, där man kan sätta upp kriterier som ska uppfyllas. 

KD: ”Vi väntar oss inget telefonsamtal”

– Det andra kravet är det ska finnas en tidsplan och en inbyggd kontrollmekanism i omregleringen. Det här ska regeringen kunna presentera på tisdag. Gör de inte det så följer vi med V i misstroendeförklaringen mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, säger Per Gudmundson. 

Något bud eller eller en förhandlingstrevare från Januaripartierna är heller inget som de önskar sig. 

– Vi väntar oss inget telefonsamtal eller att bli inbjudna till ett bord. Det har vi ingen som helst lust med. Sedan har jag förstått att Vänsterpartiet gärna har samtal med regeringen men det är deras potatis, inte vår. 

Hur ser du på konflikten mellan V och Januaripartierna? 

– Det är en svår nöt för regeringen. De har skrivit in i Januariavtalet att V ska hållas utanför men man förstår att V gärna vill komma in. 

ARBETSFÖRMEDLINGEN – DETTA HAR HÄNT:

• I regeringsförhandlingarna mellan S, C, L och MP, som resulterade i januariavtalet, fick Centern igenom en omfattande reformering av Arbetsförmedlingen.

• Myndighetens hela förmedlingsverksamhet ska enligt uppgörelsen tas över av privata aktörer.

• Parallellt med reformprocessen som dragits i gång har myndigheten fattat beslut om att lägga ned 130 kontor runtom i landet, delvis till följd av besparingar i M- och KD-budgeten som trädde i kraft 1 januari 2019. Regeringen och dess stödpartier har dock inte skjutit till medel för att väga upp besparingen i sina budgetar.

• I mitten av oktober kunde Expressen avslöja stora problem med reformeringen. Flera grundläggande frågor om hur reformen ska genomföras saknade svar, bland annat vilken roll kommunerna ska ha.

• Flera tunga ekonomer och opinionsbildare till både höger och vänster har sedan Expressens artikel riktat hård kritik mot reformen.

• Även M, KD och SD dömer nu ut reformen, trots att även de gick till val på att privatisera myndighetens verksamhet.

• Januaripartierna saknar majoritet och kan därför stoppas av resten av riksdagen.

Jonas Sjöstedt planerar ny sågning i Agenda

Under lördagen gick partiledare Jonas Sjöstedt till attack mot regeringens strategi i reformeringsförhandlingarna och kallade agerandet ”fullständigt obegripligt”, i en intervju med Sveriges Radio

Den inflammerade situationen mellan V och S, som vägrar låta sitt tidigare budgetsamarbetsparti sitta med vid förhandlingsbordet, riskerar att trappas upp ytterligare under söndagskvällen. 

Jonas Sjöstedt planerar nu ett nytt angrepp mot regeringen i SVT. 

– Jonas Sjöstedt kommer vara med i Agenda lite senare i kväll. Han kommer prata just om detta kring misstroendet, säger Jessica Nordh, partiledarens pressekreterare. 

Liberalernas presstjänst skrivet i ett mejl: 

”Vi återkommer när vi har något nytt att säga. Vi kommenterar inte samtalen mellan Januaripartierna”.

Expressen har även sökt kommentarer från Moderaterna. 

Expressens Viktor Barth-Kron reder ut vad krisen om Arbetsförmedlingen handlar om – och vad som kommer hända nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.