Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lasermannen i toabråk med Kriminalvården

Som ordförande i internernas förtroenderåd protestarerar John Ausonius med en anmälan till JO. Foto: Olle Sporrong
John Ausonius greps 1992 och dömdes året därpå till livstids fängelse för ett mord, flera fall av mordförsök och bankrån. Han har, fram till i dag, suttit inlåst i över 20 år.
Foto: Olle Sporrong

John Ausonius, 62 – mer känd som Lasermannen – har hamnat i ett infekterat toalettbråk med Kriminalvården.

Nu har han JO-anmält anstalten Beateberg, där han själv avtjänar sitt livstidsstraff.

"Får Kriminalvården neka intagna tillgång till toalettbesök under den dagliga friskluftstimmen?", undrar han i sin skrivelse.

John Ausonius vansinnesdåd, som skedde i början av 90-talet, satte skräck i det svenska samhället.

Namnet Lasermannen fick han eftersom det gevär han till en början använde vid sina blodiga dåd var utrustat med lasersikte.

Sina offer valde han ut helt slumpmässigt – det enda kriteriet var att de skulle vara invandrare.

John Ausonius greps 1992 och dömdes året därpå till livstids fängelse för ett mord, flera fall av mordförsök och bankrån. Han har, fram till i dag, suttit inlåst i över 20 år.

Toaletten låstes

Numera avtjänar han straffet på anstalten Beateberg i Stockholmsförorten Skogås.

Men där har han hamnat i ett infekterat bråk om toalettbesöken, som de intagna har rätt till under sin entimmespromenad. Som ordförande i internernas förtroenderåd protestarerar Ausonius med en anmälan till JO.

Där skriver han:

"Den entimmespromenad de intagna på Beateberg har dagligen sker genom två utsläpp och insläpp med en halvtimme emellan. De intagna är med andra ord utelåsta i tiden mellan in- och utsläppet och ingen passering är tillåten. Till lördagen den 2015-12-05, fanns det tillgång till en toalett utanför passeringen. Den låstes det datumet och en skylt sattes upp som meddelade att toaletten är stängd trots att den är funktionell fullt ut."

Får planera sina behov

John Ausonius menar att anstaltens handlande är under all kritik – och skriver vidare:

"Detta innebär, och har sedan dess inneburit, att inga toalettbesök tillåts under de cirka två halvtimmar som in- och utpasseringen är stängd. Man ombeds i stället att planera sina behov till andra tider. Det innebär oftast även att de som väljer att gå in efter halvtid bara får en 30 minuter lång promenad eftersom slussningstiden endast är fem minuter. Att 30-minuterslunchen är i direkt anslutning till promenadens början förbättrar inte saken."

Med sin anmälan vill John Ausonius, som han själv skriver, få klarhet i "det är rätt av anstalten att hindra de intagna som är på promenad att kunna uträtta sina behov efter godtycke."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!