Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lasermannen bloggar inifrån fängelset

Faksimil från John Ausonius blogg.

Livstidsdömda John Ausonius – även känd som Lasermannen – har tre gånger fått avslag på sin ansökan om att få komma ut i friheten.

Nu har han börjat blogga från fängelset och riktar skarp kritik mot kriminalvården.

– Det förekommer en hel del svårbegripliga besked och regler inom kriminalvården helt enkelt, skriver John Ausonius på bloggen.

Så fick han namnet "Lasermannen"

Dömd till livstids fängelse för mord, mordförsök och rån.

Gäckade Stockholmspolisen under början av 90-talet då han sköt på flera slumpvis utvalda invandrare. Han fick namnet "Lasermannen" efter det lasersikte han använde vid några av attentaten. Polisen kom honom på spåren genom en hyrbil som man vädjade efter tips om i TV3:s "Efterlyst". Han greps på bar gärning under ett pågående rån.

Han är bland annat dömd för ett mord, nio mordförsök och flera grova rån.

Den livstidsdömde John Ausonius sköt under början av 1990-talet slumpvist utvalda invandrare, och fick smeknamnet Lasermannen eftersom han använde ett gevär med lasersikte.

I juni flyttades han från Kumlaanstalten till Österåkerfängelset norr om Stockholm. Tre gånger har Ausonius ansökt om att få komma ut i friheten – men fått avslag.

Nu har Aftonbladet uppmärksammat att 59-åringen börjat blogga. Han skriver på bloggen Blog John Ausonius att han och två andra fångar satt upp en teaterpjäs på Österåker med titeln "Vem hoppar först".

– Pjäsen är uppbyggd som "I väntan på Godot" - två snubbar som trissar upp varandra om aktuella samhällsproblem och på slutet dyker en tredje ödesfigur upp. Men allt avrundas genom en optimistisk kovändning, skriver han.

Men John Ausonius flickvän kunde inte ta med sina vänner på premiären. Anledningen är att reglerna skärpts så att endast registrerade besökare kunde komma. John Ausonius skriver att han fick reda på det en vecka före anhörigföreställningen, och att det då var försent att skriva upp vännerna på listan.

– Har man livstid så är ett socialt nätverk, både ett professionellt (myndigheter, övervakare, mm.) och ett privat en fördel och ska i alla fall inte motarbetas av kriminalvården, skriver han.

Livstidsfången skriver också att han nyligen gått med i förtroenderådet på Österåker, där han representerar fångarna. Mycket av innehållet i bloggen är kritik mot kriminalvården. Bland annat är han kritisk mot att den genomsnittliga strafftiden för personer som dömts till livstid före 1999 har förlängts från halva tiden till två tredjedelar.

– Var har rehabiliteringssyftet för livstidare tagit vägen undrar man?, skriver han.

Han är också kritisk till att träningsmöjligheterna försämrats, att det inte längre går att titta på betalkanaler i cellerna, och att fångarnas veckopeng på 300 kronor i veckan inte har höjts, trots att priserna stigit i fängelsekiosken.

– Nu behandlas alla vuxna intagna som minderåriga, skriver John Ausonius.

Han avslutar ett av blogginläggen med att be om ursäkt för att så mycket innehåller kritik mot fängelset.

– Jag har naturligtvis även andra intressen, skriver John Ausonius.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!