Faksimil från John Ausonius blogg.
Faksimil från John Ausonius blogg.

Lasermannen bloggar inifrån fängelset

Publicerad

Livstidsdömda John Ausonius – även känd som Lasermannen – har tre gånger fått avslag på sin ansökan om att få komma ut i friheten.

Nu har han börjat blogga från fängelset och riktar skarp kritik mot kriminalvården.

– Det förekommer en hel del svårbegripliga besked och regler inom kriminalvården helt enkelt, skriver John Ausonius på bloggen.

Den livstidsdömde John Ausonius sköt under början av 1990-talet slumpvist utvalda invandrare, och fick smeknamnet Lasermannen eftersom han använde ett gevär med lasersikte.

I juni flyttades han från Kumlaanstalten till Österåkerfängelset norr om Stockholm. Tre gånger har Ausonius ansökt om att få komma ut i friheten – men fått avslag.

Nu har Aftonbladet uppmärksammat att 59-åringen börjat blogga. Han skriver på bloggen Blog John Ausonius att han och två andra fångar satt upp en teaterpjäs på Österåker med titeln "Vem hoppar först".

– Pjäsen är uppbyggd som "I väntan på Godot" - två snubbar som trissar upp varandra om aktuella samhällsproblem och på slutet dyker en tredje ödesfigur upp. Men allt avrundas genom en optimistisk kovändning, skriver han.

Men John Ausonius flickvän kunde inte ta med sina vänner på premiären. Anledningen är att reglerna skärpts så att endast registrerade besökare kunde komma. John Ausonius skriver att han fick reda på det en vecka före anhörigföreställningen, och att det då var försent att skriva upp vännerna på listan.

– Har man livstid så är ett socialt nätverk, både ett professionellt (myndigheter, övervakare, mm.) och ett privat en fördel och ska i alla fall inte motarbetas av kriminalvården, skriver han.

Livstidsfången skriver också att han nyligen gått med i förtroenderådet på Österåker, där han representerar fångarna. Mycket av innehållet i bloggen är kritik mot kriminalvården. Bland annat är han kritisk mot att den genomsnittliga strafftiden för personer som dömts till livstid före 1999 har förlängts från halva tiden till två tredjedelar.

– Var har rehabiliteringssyftet för livstidare tagit vägen undrar man?, skriver han.

Han är också kritisk till att träningsmöjligheterna försämrats, att det inte längre går att titta på betalkanaler i cellerna, och att fångarnas veckopeng på 300 kronor i veckan inte har höjts, trots att priserna stigit i fängelsekiosken.

– Nu behandlas alla vuxna intagna som minderåriga, skriver John Ausonius.

Han avslutar ett av blogginläggen med att be om ursäkt för att så mycket innehåller kritik mot fängelset.

– Jag har naturligtvis även andra intressen, skriver John Ausonius.

Erik Paulsson Rönnbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag