Läsarna: Domen är för hård

Publicerad
Uppdaterad
En majoritet av Expressen.se:s läsare anser att domen mot The Pirate Bay är alldeles för hård.
Det svarar hela 83 procent av de som har klickat på frågan på hemsidan.
Läsarnas dom är hård mot Stockholms tingsrätt, som fällde de ansvariga bakom The Pirate Bay till ett års fängelse och 30 miljoner kronor i skadestånd.
Expressen.se ställde frågan:
”Vad tycker du om Pirate Bay-domen?”
Vid 16.30-tiden på fredagen hade över 13 200 personer svarat.
”Rättvis”, tyckte 11 procent.
”För lindrig”, menade 6 procent.
”För hård”, anförde 83 procent.
Här är några av läsarkommentarerna:

"Värt mer än ett människoliv?"

”Dags att åtala och fälla Systembolagets ledning för medhjälp till rattfylleri”, skriver Bengt.
“Absurt”, är medlemmen Jon Erikssons mening. ”Ja, de har begått ett brott, men vad sänder detta för signal? Är musik- och filmindustrins material värt mer än ett människoliv? Vad utdelas det för straff för en våldtäkt i Sverige? (-) Vad blir det för straff för en misshandel? (-) Vad kostar det att mörda barn i Sverige?”
MajaGräddnos:
”Domen är helt fel! Svensk lag ska återspegla folkets uppfattning. Ändra lagen nu!”

Vissa positiva till domen

En annan medlem skriver:
”Bra att de flinande småpojkarna fick fängelse och skadeståndskyldiga. Straffet blev tyvärr för kort, det borde vara tre år och betydligt större skadestånd.”
Signaturen Crossflags:
”En kvinna fick tänderna utsparkade och revbenen brutna. Domen mot våldsmannen blev 15 000 i böter… Här 30 miljoner?! Härliga svenska rättsväsendet.”

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag