Läsarna: Dåligt förslag

Publicerad
Uppdaterad
Jan Björklund, FP, vill göra det omöjligt för ungdomar att plugga upp betygen på komvux efter gymnasiet.
Helt fel, tycker 67 procent av läsarna.
- Ytterligare ett förslag som slår hårt mot ungdomar med föräldrar som inte riktigt bryr sig om sina barns skolgång, skriver "Svensklingen" i forumet.
"Jag tycker att det är slöseri med samhällets resurser att den som redan har en komplett godkänd gymnasieutbildning ska kunna kräva att få läsa exakt samma utbildning en gång till". Så uttryckte sig Jan Björklund i SVT:s Rapport på söndagen.
Hans uttalande gäller Komvux, och möjligheten för ungdomar att läsa upp sina betyg efter avslutad gymnasieutbildning.

"Uruselt förslag"

Läsarna håller inte med utbildningsministern. 67 procent av de röstande tycker att det är ett dåligt förslag att ta bort uppgraderingsmöjligheten.
  I diskussionsforumet debatterades frågan vilt. Över hundra kommentarer hade radats ovanför varandra sent på söndagskvällen.
  "Emma" är en av de missnöjda:
- Uruselt förslag, glad att jag inte röstade på er och att ni inte kommer att få min röst i nästa val heller. Vi mognar olika inför uppgiften att studera dessutom så har vi olika förutsättningar "hemma". Jag tycker att man ska jobba och göra rätt för sig, självklart. Men förespråkar alliansen en politik där det ska "löna" sig att jobba så måste befolkningen ha möjligheten att läsa upp betygen! Man ska inte bli lidande för sitt "bagage"! Ska de mobbade straffas för något de inte kunde rå för? Fördjävligt!, skriver hon.

Som att "kugga på en tenta"

"Svensklingen" är inne på samma linje:
  - Ytterligare ett förslag som slår hårt mot ungdomar med föräldrar som inte riktigt bryr sig om sina barns skolgång. Nu skall de få lida för det även upp i åldrarna. Alliansens politik slår alla rekord i att skapa klyftor i vårat samhälle.
  Men alla var inte lika negativa. Signaturen "LolloPond":
  Det verkar vettigt tycker jag. Detta ar val samma som om man kuggar på en tenta och sedan pluggar till omtentan. Inte far man studiemedel igen under sommaren aven om hela sommaren går at till att plugga. Har man varit lite lat och bara uppnått "G" på gymnasiet far man val plugga på egen hand for att åstadkomma högre betyg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag